27 Ocak 2025’te ASUS’un ROG STRIX OLED XG27AQDMG modelini kullanmaya başladım ve bu videoda sizlerle deneyimimi paylaşacağım.
Öncelikle OLE deneyimimden tek kelimeyle bahsetmem gerekirse muazzam. Şu sıralar en çok oynadığım oyun olan Diablo IV’ü her açtığımda OLED renkleri beni benden alıyor.
Öte yandan her şey güllük gülistanlık değil! OLED’lerde metinler aşırı keskin olduğu için ilk başlarda inanılmaz rahatsız oldum. ClearType ile fontu ayarlamaya çalıştım fakat ClearType aracı sadece açık modda ayar yaptırıyor. Ama ben fontları daha çok koyu modda okuyorum. Bu yüzden açık modda yaptığım ayarlar koyu modda süper etkili olmadı maalesef. Zaten daha sonra öğrendim ki beceriksiz ve tembel Microsoft, ClearType aracını yıllardır güncellememiş. Yani aslında açık modda da metinleri beğenmeyeceksiniz.
Metinlerdeki kesinliği azaltmak için OSD ayarlarında Clear Pixel Edge özelliğini açabilirsiniz ama o zaman da düz simgelerin kenarlarında piksel boşlukları oluşuyor.
Epey bir kurcalama sonrasında OSD’deki VividPixel ayarını 40 yaptım ve biraz daha kabul edilebilir oldu metinler. Dilerseniz sıfır da yapabilirsiniz ama o zaman görüntü bulanık bir hal alıyor. Bu ayarla oynayıp sizin için ideal olanı bulabilirsiniz.
Bu sorun ilk başlarda çok canımı sıkmıştı. Bir süre Reddit’te de bakmıştım ama çok vaktim olmadığı için kendi çözümlerim sonrası çok uğraşmamıştım. Neyse ki geçen gün forumda bir okurumuz konu açtı ve birebir aynı monitörde sorunu nasıl çözdüğünden bahsetti.
Çözüme geçmeden önce kendisinin de monitörle ilgili deneyimlerini size aktarmak istiyorum. O, Samsung Odyssey OLED G6 da kullanmış ve ikisini karşılaştırma şansı bulmuştu. Kapsamlı deneyimini Techolay Sosyal’de paylaştığı için ben burada özet geçeceğim:
- ASUS net şekilde siyahlarda çok daha başarılı. Samsung mat paneli aydınlık veya loş bir ortamda dahi tüm siyahları mor gösteriyor.
- Samsung net şekilde HDR aktif iken renk canlılığı konusunda daha başarılı. ASUS siyahlarda yine çok daha iyi ancak diğer tüm renkler Samsung’a göre soluk.
- Ben Samsung kullanmadığım için yorum yapamayacağım ama kendisine önerim DisplayWidget Center yazılımını kullanması olacak.
- Pixel shifting konusunda ASUS daha başarılı, hareketi neredeyse hiç algılayamıyorsunuz. Samsung’da ise sürekli olarak ekranın sağa sola hareket ettiğini gözünüz seçiyor. Bu çok da büyük dert değil ancak ekranda flicker olmuş hissiyatı yaratıyor.
- Metin netliği: Eğer siz de benim gibi IPS monitörden OLED’e geçerseniz yazı kalitesindeki büyük düşüşü fark edeceksiniz. Hiçbir zaman IPS keskinliği yakalayamıyorsunuz. Bunun sebebi Windows ClearType’ın OLED monitörler için neredeyse hiçbir işe yaramaması. Samsung bu konuda IPS panelden çok geride olsa da gözüm birkaç hafta içinde alıştı ve sorunsuz şekilde kullandım ancak ASUS monitörde adeta tokat yemişe döndüm. Yazılımdaki “Clear Pixel Edge” özelliği de hiçbir işe yaramıyor. Bu o kadar büyük bir sorun ki birinci günün sonunda monitörü iade etme noktasına gelmiştim. Bu konuda incelemelerde influencerlar yeterince bahsetmemişler.
- Burada bir araya girmek istiyorum: Kendisi hangi videoları izledi bilmiyorum ama benim bütün videolarımı açıp bakın, hepsinde WOLED panellerde metinlerin iyi olmadığın söyledim ve metinlerle yoğun çalışacakların QD-OLED panellere yönelmesi gerektiğini söyledim.
Kendisi çözümü “Mactype” isimli programda bulmuş. Program Windows açılır açılmaz sistem tepsisinde çalışıyor ve yazı kalitesini düzeltiyor. Bu da aslında panelden çok Windows ClearType’ın yetersizliğini gösteriyor bize.
Ben de hemen Mactype indirip kurdum. İlk açılışta tavsiye edilen System Tray, yani sistem tepsisi modunu seçtim. Alttaki diğer seçenekler de:
- Elevated priviliges: Yönetici haklarıyla çalıştırma (bunu açtım)
- Normal: Sistem tepsisine bir simge ekleniyor ve profilleri değiştirmek, renderlamayı etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak ve programları hariç tutmak için bu simgeyi kullanabiliyorsunuz.
- Uyumlu: En geniş yazılım yelpazesiyle iyi uyumluluğa sahip, ancak tek tek programları enjeksiyondan hariç tutamazsınız.
Bir sonraki aşamada bir profil seçmeniz isteniyor ama öncesinde bir uyarı yapayım: Bazı kaynaklarda ClearType’ı kapatmanız söyleniyor ama kapatmayın. Doğrudan MacType geliştiricisi ClearType’ın kapatılmamasını söylüyor. Bu soru 2021 yılında cevaplanmış olduğu için 2025 yılında tekrar sordum ve Microsoft bir güncelleme paylaşmadığından cevap hala geçerli. Ben de yaptığım denemelerde gördüm ki açık kalması daha iyi.
İlk olarak ben hangi ClearType ayarını kullanıyorum onunla başlayayım. Öncelikle geçerli çözünürlüğü koru diyorum. Ve sırayla ekranda gördüğünüz şekilde seçimler yaparak ilerliyorum.
Şimdi sıra geldi MacType’a!
Peki Hangi Profili seçeceğiz?
- Reddit’te bir kullanıcı XG27AQDMG için Clean Light Grayscale ayarının en iyisi olduğundan bahsetmiş.
- OLED için önerilen diğer profiller de DeepGrayNoHinting ve SoftGrayNoHinting.zip.
- İkisini de indirip klasöre çıkartıyoruz.
- Çıkan INI dosyalarını C:\Program Files\MacType\ini klasörüne kopyalıyoruz.
- Artık MacType’a sağ tıkladığınızda bu profilleri seçebiliyorsunuz.
Bende maalesef profiller hemen uygulanmıyordu. Sebebi Canary sürümünü kullanıyor olmam olabilir. ClearType aracıyla ClearType’ı açıp kapatmak genelde işe yaradı seçilen MacType profilinin uygulanması için.
Epey bir kurcalama sonrasında arada devasa bir fark görmesem de ben de Clean Light Grayscale’de karar kıldım. Microsoft bu soruna bir el atana kadar da böyle kullanmaya devam edeceğim gibi.
Şimdi gelelim OLED ile hayatıma giren bir başka konuya: OLED titremesi! Evet, bu da başlı başına bir OLED sorunu fakat benim üç aylık kullanım süremde sadece üç yerde başıma geldi:
- Slack: İş amaçlı Discord gibi düşünün. Bu yazılımda gezinirken nedense ciddi bir OLED titremesi oluşuyor.
- Capcut güncellenirken: Garip bir şekilde güncelleme çubuğu ilerlerken OLED titremesi oldu.
- Diablo IV için Companion isimli bir overlay açarsam. Oyunu normal oynarken hiçbir sorun yok ama düşen itemlar karakterime uygun mu diye bakmak için bir eklenti kullanırsam OLED flicker yaratabiliyor.
Öte yandan bunu OSD menüsü > Image > OLED Anti-Flicker altından çözebiliyorsunuz. Bu ayarı açtığınızda monitörün VRR aralığı daralıyor tabii ki:
OLED Anti-Flicker Ayarı | Minimum Tazeleme Hızı | Maksimum Tazeleme Hızı |
---|---|---|
Off | 40Hz | 240Hz |
Medium | 160Hz | 240Hz |
Strong | 200Hz | 240Hz |
Evet, son olarak OLED yanığı konusuna da değinmeden geçemeyeceğim. Şimdilik monitörde en ufak bir yanık ibaresine rastlamadım. Windows’ta yaptığım tek değişiklik de ekran kapanma süresini 5 dakikaya ayarlamak oldu. Ayrıca monitör günlük 8 saat kullanım sonrasında piksel temizliği uyarısı verse bile bunu şimdiye kadar hiç yapmadım.
OLED kullandığım için fazlasıyla memnunum. Metinlere de alıştım artık. Bundan sonra LED’e geri döneceğimi hiç sanmıyorum.
Benim üç aylık XG27AQDMG OLED deneyimim bu şekilde idi. OLED monitör almadan önce kullanan arkadaşların yorumlarını Techolay Sosyal’de sormanızı öneririm.