Apple’ın yeni iPhone 16 modellerinde yer alan Apple Intelligence özelliği, cihazların öne çıkan yeniliklerinden biri olarak dikkat çekiyor fakat bu hizmetin Avrupa Birliği’nde (AB) sunulmayabileceği belirtiliyor. AB’nin son dönemde Apple’a yönelik uyguladığı yasalar ve girişimler, şirketin bölgedeki uyum süreçlerini zorlaştırıyor. Özellikle AB’nin yeni Yapay Zeka Paktı, teknoloji devlerini bu kurallara uymaya zorlarken Politico’nun bildirdiğine göre Apple, henüz bu anlaşmayı imzalamış değil.
Anlaşmanın İmzalanmaması, Apple ve Meta’nın İşini Zorlaştırabilir
Yapay Zeka Paktı, şirketlerin AB’deki yapay zeka kurallarına uyum sağlamasını amaçlıyor ve Google, Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, bu şartları kabul etmiş durumda. Ancak Apple ve Meta, bu anlaşmayı imzalamaktan çekiniyor. Eğer bu şirketler, paktı imzalamazlarsa yapay zeka tabanlı hizmetlerini bölgede sunmaları zorlaşacak. AB’nin yeni Yapay Zeka Paktı, şirketlerden şu taleplerde bulunuyor:
- Yapay zeka kullanımını yönetmek için bir strateji oluşturmak.
- Hangi yapay zeka sistemlerinin yüksek risk taşıdığını belirlemek.
- Personellere yapay zekanın sorumlu bir şekilde nasıl yönetileceğini öğretmek.
Apple, Apple Intelligence’i AB’ye getirmek için düzenleyici otoritelerle iş birliği yaptığını belirtse de son gelişmeler, olumlu bir tablo çizmiyor. Şu ana kadar Adobe, Amazon, Google, Microsoft, OpenAI, Samsung gibi 115 şirket AB’nin yeni Yapay Zeka Paktı’nı imzaladı. Ancak Meta’nın da benzer bir tutum sergilediği belirtiliyor. Eğer Meta, yasalara uyum sağlamazsa Meta AI’ın da AB pazarına giremeyebileceği anlamına geliyor.
AB’nin yapay zekayı kontrol altına almak için başlattığı girişim, teknoloji devleri Meta ve Apple’ın bu taahhüde katılmamasıyla karmaşık bir başlangıç yaptı. Yeni Yapay Zeka Yasası kapsamında tüm şirketler ve sektörler, önümüzdeki yıllarda aşamalı olarak bu kurallara uymak zorunda kalacaklar. Paktın amacı, şirketlerin bu yasal düzenlemelere erken uyum sağlamasını teşvik etmek.
Şimdilik Apple ve Meta’nın AB’de Apple Intelligence ve Meta AI hizmetlerini sunmaları mümkün görünmüyor; bunun gerçekleşmesi için her iki şirketin de AB’nin yeni Yapay Zeka Paktı’nı imzalaması gerekiyor. iPhone 16, önemli bir donanım yükseltmesi sunsa da bu yükseltmenin büyük bir kısmı yapay zeka özelliklerine dayanıyor. Eğer bu özellikler, kullanılamazsa bölgedeki tüketicilerin yeni modellere geçmek için çok az sebebi olacak. Bu durum, şirketin genel gelirlerine olumsuz yansıyabilir.
Kaynak: wccftech.com