Yapay zekânın günümüzde hızla yaygınlaşması, kullanıcı deneyimini dönüştürürken beraberinde özgünlük ve içerik güvenliği gibi endişeleri de getiriyor. Sanatçılar ve içerik üreticileri, hâlihazırda yapay zekâ tarafından üretilen içeriklerin orijinal eserlerle karışma riskine karşı uyarılarda bulunurken bu konuda harekete geçenler arasına şimdi de Disney’in CEO’su Bob Iger katıldı.
Hollywood Sanatçıları da Yapay Zekânın Etik Kullanımı için Harekete Geçti
Wall Street Journal’ın haberine göre Disney CEO’su, Beyaz Saray yetkilileriyle yaptığı son görüşmede yapay zekânın ikonik karakterleri kötüye kullanma ve fikri mülkiyet haklarını ihlal etme potansiyeline dair endişelerini dile getirdi. Yapay zekâ sistemlerinin tanınmış karakterleri ve hikâyeleri izinsiz şekilde kopyalayabilmesi, içerik üreticilerinin kontrolü dışında yayılmalara ve sorumsuz kullanımlara yol açabileceği gerekçesiyle riskli bulunuyor.
Bu endişeler yalnızca Disney ile sınırlı değil. Ünlü oyuncu ve yönetmen Natasha Lyonne da yapay zekânın yaratıcı sektörler üzerindeki olası tehditlerine karşı harekete geçti. Lyonne, Hollywood’dan destek alarak Trump yönetimine hitaben kaleme aldığı mektupta yapay zekânın yaratıcı sektörlere yönelik tehditlerine dikkat çekti. Mektup, Beyaz Saray’ın resmi bir yapay zekâ politikası üzerinde çalıştığına dair haberlerin ardından hazırlandı ve 400 sanatçının imzası toplandı. Ayrıca Lyonne, yalnızca lisanslı ve onaylı içeriklerle eğitilmiş yapay zekâ araçlarını kullanan yeni bir film projesinde yer alarak sektörde etik ve sorumlu yapay zekâ kullanımı için standart oluşturulmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Beyaz Saray ise mevcut yasa ve düzenlemeleri yeniden şekillendirebilecek kapsamlı bir yapay zekâ stratejisi üzerinde çalışıyor. Öncü şirketler, her ne kadar bu teknolojinin daha yaygın şekilde kullanılmasını savunsa da sanatçılar, izinsiz içerik üretilmemesi görüşünde. Yapay zekânın yaratıcı meslekleri devralma ve içerik üreticilerinin geçim kaynaklarını tehdit etme potansiyeli, sektördeki endişeleri artırmaya devam ediyor.
Hatta bu büyüyen gerilim ortamında eğlence sektöründen hukuki adımlar da gelmeye başladı. Disney ve Universal, yapay zekâ ile görsel üreten Midjourney’e telif hakkıyla korunan görüntüleri izinsiz kullandığı gerekçesiyle dava açtı. Şirketten henüz resmi bir açıklama yapılmasa da bu dava, yapay zekânın içerik üretiminde nasıl kullanılacağına dair tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Kaynak: wccftech.com