ABD federal hükümeti, Enerji ve Ticaret Komitesi tarafından geçen ay sunulan bir yasa tasarısının kabul edilmesi halinde DJI’ın ülkedeki faaliyetlerini durdurabileceğini belirtiyor. Çin menşeli drone üreticisi DJI’ın ve drone filosunun ulusal güvenlik için bir risk oluşturduğuna inanan bazı milletvekilleri, bu durumun görüntü çeken veya bu cihazlara odaklanan herkes için endişe verici olduğunu düşünüyor.
Bu Yasa ile DJI, ABD’de Ulusal Güvenlik Riski Teşkil Eden Şirketler Listesine Eklenebilir
2022’de Kongre üyesi Elise Stefanik tarafından öne sürülen İnsansız Hava Araçlarıyla Mücadele Yasası (CCP), hükümet kurumlarının Çin merkezli DJI’ın ABD’nin altyapısı hakkında önemli bilgiler sağladığını keşfetmesiyle gündeme geldi. CCP Komitesi’nin kıdemli üyesi Raja Krishnamoorthi, yeni yasanın DJI’yı ulusal güvenlik riski olarak değerlendirirken mevcut iletişimi koruyacağını da belirtti.
Ancak bu, ABD hükümetinin DJI’ya karşı aldığı ilk ciddi önlem değil. Hatırlatmak gerekirse 2020 yılında ABD Ticaret Bakanlığı; tüketici drone üreticisini, ABD şirketlerinin DJI’a teknoloji ihraç etmesini yasaklayan Varlık Listesi’ne dahil etmişti. Sonrasında da ABD Hazinesi, bu droneların Çin’deki Uygur azınlığını izlemek için kullanıldığı haberleri üzerine firmayı Çin Askeri-Sanayi Kompleksi listesine ekledi.
DJI, ABD’nin şirkete yönelik iddialarına bir blog yazısı ile yanıt verdi ve yanlışlıkların devam ettiğini belirtti. Yazıda; DJI’ın varsayılan olarak uçuş günlükleri, fotoğraflar veya videolar toplamadığını, bunun yerine operatörlerin bu verileri paylaşmayı kabul etmeleri gerektiğini ve bu ekstra önlemleri takip etmek isteyenlerin Yerel Veri Modu’nu etkinleştirebileceklerini de belirtti.
Görünüşe göre ABD’li meclis üyeleri, Çinli şirketlere karşı daha sıkı önlemler alıyor. Geçtiğimiz günlerde, Başkan Joe Biden’ın TikTok’u yasaklama yetkisini içeren bir tasarıyı imzaladığı da ortaya çıktı. 2019 yılında, birçok şirket Huawei ile iş birliklerini kesmek zorunda kaldı. DJI’ın, Çinli akıllı telefon devi gibi aynı kaderi paylaşıp paylaşmayacağı ise henüz belirsiz.
Kaynak: The New York Times