Bu yazımızda fotoğrafçılar, tasarımcılar ve içerik oluşturucular için Adobe Photoshop’un en iyi alternatif uygulamalarını inceledik.
Photoshop’a en iyi alternatif uygulamaları belirlerken, Adobe’nin fotoğraf düzenleme paketiyle karşılaştırılabilecek profesyonel araçlar ve efektler görmek isteriz. İster profesyonel fotoğrafçılıkla ilgileniyor olun, ister fotoğraflardaki lekelere hafifçe rötuş yapıyor olun, farklı amaçlarınıza uygun birçok alternatif uygulamayı sizler için derledik.
Adobe Photoshop’un, en iyi fotoğraf düzenleme programları söz konusu olduğunda endüstri standardını belirleyen üstünlüğü inkar edilemez. Bize kalırsa Serif Affinity Photo, özellikler ve iş akışı açısından buna çok yakın. Yapılan testlerde bu uygulamanın, Photoshop’ta yapabileceğiniz neredeyse her şeyle kolayca eşleşen son derece yetenekli bir alternatif olduğu görüldü.
Daha da iyisi bu uygulama; Windows, macOS ve iPad’de tek seferlik bir ücret karşılığında kullanılabilir. Yani aboneliklerden kaçınmak istiyorsanız, Serif Affinity Photo’ya göz atabilirsiniz.
Her beceri düzeyindeki fotoğrafçılar ve tasarımcılar için diğer bazı alternatiflerin yanı sıra incelemenin tamamına aşağıdan göz atabilirsiniz. Bu derlemenin bir parçası olarak, Photoshop’ta bulacağınız araçların çoğunu sunan en iyi grafik tasarım yazılımlarından ve en iyi çizim uygulamalarından bazılarını ekledik. Bu derlemedeki her bir uygulamanın test edildikten sonraki sonuçlarını ele alarak artılarını ve eksilerini keşfettik ve her birinin Adobe Photoshop ile nasıl kıyaslanabileceğini gördük.
Genel Olarak En İyi Photoshop Alternatifi: Affinity Photo
Satın almak için nedenler
- Windows, macOS ve iPad’de çalışıyor.
- Etkileyici derecede geniş araç seti
- Abonelik yok, sadece tek seferlik maliyet
Eksileri
- Çok fazla araç yeni kullanıcıları bunaltabilir.
- Bazı can sıkıcı arayüz seçenekleri
Serif’ten Affinity Photo, hem Windows hem de macOS için Photoshop’a gerçek bir rakip olunmasını sağlayan profesyonel araçlarla dolu. iPad’de en iyi Photoshop seçeneklerinden birini kullanmak istiyorsanız uygulamanın bir tablet versiyonu da var.
Yapılan testlerde, etkileyici derecede temiz bir arayüz ile karşılaşıldı (her ne kadar kullanıcı arayüzü zaman zaman hatalı olsa da). Ayrıca PSD dosya desteği, RAW Desteği, maskeleme, katmanlama, rötuşlama, lekeleri giderme, kavislendirme ve 16 bit filtrelerden oluşan eksiksiz bir set de dahil olmak üzere kullanışlı araçlar konusunda hiçbir sıkıntı yok. Aslında mevcut araçların miktarı etkileyici derecede fazla, Photoshop’un profesyonel özellik setine rakip olabilecek kapasitede.
Hepsinden iyisi ise sonsuz aboneliklerin olmaması, sadece tek seferlik bir maliyet var. Bu da uygulamayı ideal hâle getiriyor, ki bu yazılımı bu kadar çok sevmemizin ana nedenlerinden biri de bu. Uygulama standalone olarak indirilebilir. Alternatif olarak, fotoğraf editörünü Affinity Designer ve Affinity Publisher ile birlikte paketleyen Affinity V2 evrensel lisansı, farklı tasarım projeleri üzerinde çalışıyorsanız büyük bir avantaj sunuyor.
En İyi Ücretsiz Photoshop Alternatifi: GIMP
Satın almak için nedenler
- Çok sayıda özelliği var, kolayca genişletilebilir.
- Raw ve PSD uyumlu
- Ücretsiz ve açık kaynaklı
Eksiler
- Karmaşık arayüz ve zorlu öğrenme eğrisi
- CMYK renk modu yok (eklenti mevcut).
GIMP (GNU Image Manipulation Program) Linux, Windows ve macOS üzerinde çalışan profesyonel, açık kaynaklı bir fotoğrafçılık programı. Yani GIMP, ücretsiz olan en iyi Adobe Photoshop alternatiflerinden birisi.
GIMP’in görüntüleri düzenlemek, çizim yapmak ve daha fazlası için kesinlikle çok çeşitli profesyonel sınıf araçlarla birlikte geldiği ortada. Photoshop’a zaten aşinaysanız, arayüzü kavramanız çok uzun zaman almayacak. Tüm bunlarda yeniyseniz, çok çeşitli eklentiler yaratan büyük bir geliştirici ve sanatçı topluluğu bulacaksınız, bu da onu son derece uyarlanabilir bir program hâline getiriyor. Belirli bir özellik istiyorsanız, bunun için eklentiler de var.
Arayüz son derece özelleştirilebilir, böylece her şeyi azaltabilir veya gerektiğinde birden fazla pencere ve araç çubuğundan yararlanabilirsiniz. Bu nedenle GIMP, Photoshop’a benzer şekilde zorlu bir öğrenme eğrisine sahip, ancak birkaç öğreticiden geçtikten sonra oldukça kullanışlı.
Deneyimlerimize göre, GIMP muadiline göre biraz daha az duyarlı ve biraz daha fazla kaynak kullanıyor, ancak GIMP’in daima ücretsiz ve açık kaynak olması nedeniyle bu durum kolayca affedilebilir hâle geliyor.
En İyi Çevrim İçi Photoshop Alternatifi: Pixlr X
Satın almak için nedenler
- Katman desteği
- Web uygulaması, herhangi bir tarayıcıdan kullanılabilir.
- Temiz tasarım
- Sorunsuz iş akışı deneyimi
Eksiler
- Bazı özelliklerin eksik olması (örn. özel fırçalar)
- Sınırlı dosya türü uyumluluğu (PSD yok)
- Sadece çevrim içi
Pixlr, çevrim içi en iyi ücretsiz Photoshop alternatiflerinden birisi. Pixlr’ı iyi bir seçim yapan şey ise bir web uygulaması olarak mevcut olması.
Photoshop’u açmaya gerek olmadığında hızlı resim düzenlemeleri ve kompozisyonlar için kendinizi sık sık bu aracı ve Pixlr Editor’ü kullanırken bulabilirsiniz. Arayüz Photoshop ya da GIMP’e göre daha sade ama bu olumsuz bir durum değil. İş akışı akıcı ve anlaşılır: Bilgisayarınızdan bir fotoğrafı sürükleyip bırakabilir veya bir URL ekleyebilir ve ardından tanıdık tek tıklamalı filtrelerle görüntüleri ayarlamaya başlayabilirsiniz.
Bir web uygulaması olduğu göz önüne alındığında, Pixlr şaşırtıcı derecede sağlam katman desteğine sahip. Öte yandan önemli özellikler hâlâ eksik. Örneğin özel fırçaların gelecekte geliştirilmesi planlanıyor ancak henüz mevcut değil.
Genel olarak Pixlr, temelden orta karmaşıklığa kadar fotoğraf düzenleme için size temiz ve sezgisel bir arayüz sunuyor.
Orta Düzey Kullanıcılar için En İyi Photoshop Alternatifi: ACDSee Photo Studio Ultimate
Satın Almak İçin Nedenler
- Harika görüntü yönetimi
- Raw işlemleri etkileyici
- Modlara göre bölünmüş tek bir arayüz
Eksiler
- Düzenleme Modunun ek işlevselliğe ihtiyacı var.
- Yeni yapay zekâ özellikleri belirsiz sonuçlar doğuruyor.
- Genel olarak profesyoneller için uygun değil.
ACDSee Photo Studio Ultimate, iyi bir Photoshop alternatifi olarak Adobe’nin popüler fotoğraf düzenleyicisinde bulabileceğiniz işlevlerin çoğunu gerçekleştirmenize olanak tanıyan bir görüntü düzenleme aracı. Yeni başlayan biri veya henüz bir profesyonel değilseniz bu uygulamanın ideal bir orta seviye seçenek olduğunu düşünüyoruz.
Yazılım test edildiğinde, uygulamanın Photoshop için çok yönlü bir alternatif olduğu görülüyor. Uygulama, Photoshop’un her özelliğiyle eşleşmeyebilir, ancak katmanlar ve RAW dosya düzenleme dahil olmak üzere çoğu fotoğrafçı ve tasarımcı için birçok aracı sunuyor. Öte yandan burada da yapay zekâ araçları mevcut. Bizim için bu, tam anlamıyla profesyonellerden ziyade orta seviyedekiler için ideal bir Photoshop alternatifi.
Burada özellikle hoşumuza giden şey, sürekli lisans satın alma seçeneği, ki bu, Adobe aboneliklerinden (veya diğer benzer aboneliklerden) kaçınmak isteyenler için harika bir durum. Ancak yine de isterseniz aylık veya yıllık ücret karşılığında, ne kadar ödediğinize bağlı olarak çeşitli bulut depolama seçenekleriyle uygulamayı edinebilirsiniz.
Genel olarak ACDSee Photo Studio Ultimate, bütçenize uygun çalışırken profesyonel görünümlü içerik oluşturmak için en iyi Photoshop alternatiflerinden birisi.
Fotoğrafçılar için En İyi Photoshop Alternatifi: Luminar Neo
Satın almak için nedenler
- Etkileyici özellikler için yapay zekâdan yararlanıyor.
- Bağımsız veya Adobe/Apple eklentisi olarak kullanılabiliyor.
- Yapay zekâ düzenlemelerini fotoğraflar arasında senkronize etme
Eksiler
- Sistem kaynakları üzerinde yük oluşturabilir.
- Mobil sürüm veya web uygulaması yok.
Photoshop yapay zekâ araçlarıyla yüklü olduğundan, iyi bir alternatifin de bu özelliklerden en azından bazılarına sahip olması gerekiyor. Luminar Neo da tam olarak bunu sunuyor.
Bu uygulama, tasarım ve içerik oluşturmayı çok daha kolay (ve muhtemelen daha hızlı) hâle getirecek çok sayıda endüstri standardı yapay zekâ aracına ev sahipliği yapıyor. Bu araçlar arasında eğrileri ayarlama, beyaz dengesi, kırpma aracı ve Luminar’ın çok övülen gökyüzü değiştirme aracı yer alıyor. Testlerde bunlar genel olarak çok iyi sonuç verdi. Birkaç aksaklık dışında, sonuçlar genel olarak oldukça etkileyici.
Peki, bu uygulama kimler için iyi? Yazılımı inceledikten sonra bunun amatör fotoğrafçılar için ideal bir araç olduğunu düşünüyoruz. Ne yazık ki profesyonel kullanım için bazı özellikler eksik ve uygulamanın daha basit kardeş yazılımı olan Luminar AI’da olduğu gibi performans zaman zaman yetersiz kalabiliyor. Ancak bir kez kullanmaya başladığınızda, Neo’yu kullanmanın genel deneyimi şaşırtıcı derecede akıcı ve mükemmeliyetçiler için fazlasıyla ince ayar aracı var.
İşletmeler için En İyi Photoshop Alternatifi: Photos Pos Pro
Satın almak için nedenler
- Özelleştirilebilir arayüz
- Komut dosyaları, toplu düzenleme ve tek tıklamayla düzenleme araçları için destek
- Raw ve PSD uyumlu
Eksiler
- Sınırlı filtre seti
- Sınırlı klavye kısayolları
Bu programı, özellikle küçük ekipler ve işletmeler için en iyi Photoshop alternatiflerinden biri olarak görüyoruz çünkü çok zengin özelliklere sahip olan Photo Pos Pro; görüntü düzenleme, web tasarımı ve belge oluşturma araçlarıyla birlikte geliyor. İhtiyacınız olan hemen hemen her tasarım işi burada halledilebilir. Daha da iyisi, uygulama çift yönlü bir arayüze sahip: Biri yeni başlayanlar için, diğeri ise uzmanlar için.
Bu özelleştirilebilir arayüz, Acemi veya Pro düzenlerinden birini seçmenize olanak tanıyor. Her ikisinin de avantajları ve dezavantajları var. Ancak temel olarak acemi düzeni kullanılabilirlik için güçten ödün verirken, profesyonel düzen ise oldukça zengin özelliklere sahip; ancak bu düzen için biraz zorlanabileceğinizi de belirtelim.
Kısacası bu uygulama, profesyonel fotoğrafçıların güvendiği derin özelleştirmelerden yoksun olsa da, sunumlar ve pazarlama kampanyaları için fotoğraflarda ayarlamalar yapmak adına hâlâ en iyi Adobe Photoshop alternatiflerinden birisi. Özellikle Adobe’nin aracının inceliklerini öğrenmek için zamanınız yoksa, Photo Pos Pro bir iş veya ofis ortamında profesyonel kullanım için ideal bir araç.
Katmanlar, maskeleme, fırçalar, komut dosyaları ve toplu düzenleme ile Photos Pos Pro; Photoshop’a karşı zengin özelliklere sahip bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Sanatçılar için En İyi Photoshop Alternatifi: Krita
Satın almak için nedenler
- Çizim için mükemmel tablet desteği
- Yüksek oranda özelleştirilebilir fırça motoru
- Vektör ve raster özellikleri
- Büyük topluluk desteği
Eksiler
- Bazı fotoğraf düzenleme özellikleri eksik
Krita, Adobe Photoshop’a açık kaynaklı ve ücretsiz bir alternatif olarak sanat eserlerini ve yöntemlerini paylaşan büyük bir topluluk tarafından destekleniyor. Sanatı tartışmaya ve paylaşmaya yatırım yapan aktif bir kullanıcı tabanı arıyorsanız, Krita çizim için harika bir Photoshop alternatifi olabilir.
Topluluğun ötesinde Krita; yüzlerce fırça ve fırça özelleştirme motoru, çizgi romanlar için vektör ve metin özellikleri, kesintisiz tekrar eden görüntüler ve desenler için sarma modu ve diğer sanatçılardan araçları içe aktarmak için güçlü bir kaynak yöneticisi ile inanılmaz derecede güçlü bir fotoğraf düzenleme yazılımı olarak karşımıza çıkıyor.
Arayüzü oldukça tanıdık bulduk, trackpad ile kaydırıcıları kaydırabilmek ve doğru aracı bulmamızı sağlayan yardımcı araç ipuçlarına sahip olmak gibi küçük işlevlerle desteklenmiş.
Krita, fotoğraf düzenleme araçları açısından en iyi Adobe Photoshop alternatiflerinden biri değil; aslında, bir fotoğraf düzenleme aracından çok bir çizim aracı. Bu nedenle bazı özellikler eksik: Daha az fotoğraf filtresi var otomatik iyileştirme aracı yok. Öte yandan bu araç PSD dosyalarını açmayı ve kaydetmeyi destekliyor.
Ayrıca Krita özel hassasiyet ayarlarıyla harika bir tablet desteğine sahip, bu nedenle çizim ve fotoğrafları birleştirmek isteyen sanatçılar için alternatifinin sunulması zor bir araç hâline geliyor.
Size En Uygun Adobe Photoshop Alternatifini Nasıl Bulabilirsiniz?
Photoshop’a hangi alternatifin sizin için en iyisi olduğuna karar verirken, öncelikle ilgili görüntü dosyanızın ne kadarını düzenlemeniz ve değiştirmeniz gerektiğini göz önünde bulundurun. Mevcut bir görüntü dosyasında sadece basit düzenlemeler yapmaya çalışıyorsanız, ücretsiz bir yazılım programının size uygun olduğunu görebilirsiniz.
Ancak sıfırdan bir dosya geliştirmeyi planlıyorsanız ve/veya gelişmiş fotoğraf düzenleme araçları ve filtreleri kullanarak bir dizi karmaşık düzenleme yapmayı planlıyorsanız, listemizdeki daha kapsamlı ve daha maliyetli programlardan birini hedeflemeniz sizin için daha iyi olabilir.
Ayrıca mevcut bilgisayarınızın özelliklerini de kontrol etmelisiniz. Fotoğraf editörleri düşük minimum gereksinimlere sahip olur ancak daha sorunsuz iş akışları için daha yüksek güçlü bir cihaza ihtiyacınız olabilir.