Huawei, geçtiğimiz günlerde Windows 11’e rakip olacak işletim sistemini tanıttı. Şirketin kendi ekosistemini güçlendirme stratejisinin bir parçası olan bu işletim sistemi, kullanıcı deneyimini yeniden tanımlamayı amaçlıyor. Yeni sistem, birçok etkileyici özellikle birlikte gelse de uygulamaların yan yüklemesini (sideloading) desteklemeyecek.
HarmonyOS Next, Sadece Modern Laptoplarda Çalışacak ve Geriye Dönük Uyumluluk Sunmayacak
Huawei, teknolojide büyük adımlar atıyor. Yapay zekâdan tüketici bilgisayar ürünlerine kadar pek çok alanda “dikey entegrasyon” sağlamayı başaran şirket, dizüstü bilgisayarlar için HarmonyOS Next adını verdiği yeni işletim sistemini duyurdu. Bu, Apple’ın yaptığı gibi müşterilere bir “ekosistem” sunma taahhüdü anlamına geliyor. Çinli teknoloji devi, kullanıcılarına çapraz platform hesaplama gücü sunacak bir sistem geliştirdi.
HarmonyOS Next’in özelliklerine baktığımızda, platformun yalnızca Huawei’nin en yeni dizüstü bilgisayarlarında kullanılacağı ve eski cihazlarla uyumlu olmayacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra HarmonyOS Next, “Celia” adında özel bir yapay zekâ asistanına sahip olacak. Bu asistan, slayt oluşturmak gibi görevleri gerçekleştiren bir yapay zekâ ajanı olarak da görev yapabiliyor. Ayrıca işletim sistemi, WPS Office gibi yerel uygulamalarla yüklü geliyor.
İşletim sistemi, macOS’ten esinlenmiş gibi görünüyor. Ancak HarmonyOS Next’te ihtiyaç duyulan uygulamaların Huawei’nin yerel “App Gallery” mağazasından edinilmesi gerekiyor. Bu, Huawei’nin mobil cihazlarındaki stratejisini andırıyor ve Çinli tüketicilerin Batılı yazılımlara olan bağımlılığını azaltmak için yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor.
Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanıcıların alışkın olduğu özgürlüğün kısıtlanması, Huawei için dezavantaj olabilir. Ancak şirket, özellikle Çinli tüketicilerin ihtiyaçlarına odaklandığı için bu eksiklikler hedef kitlesi açısından büyük bir sorun teşkil etmeyebilir.
Kaynak: wccftech.com