Linux Mint’te Snap’ler Nasıl Etkinleştirilir?

Ubuntu’nun geliştiricisi olan Canonical’ın yazılım paketleme ve dağıtım sistemi Snap’i daha önce duymuş olabilirsiniz. Snap denilince çoğu kişinin aklına gelen ilk dağıtım Ubuntu, fakat aslında Snap evrensellik mottosuyla geliştirilmiş bir araç olarak karşımıza çıkıyor.

Gerçekte ise, Ubuntu flavour’ları dışında çok az Linux dağıtımı Snap’i kutudan çıktığı haliyle destekliyor. Aslında pek çok dağıtım Snap daemon paketini (snapd) depolarında bulunduruyor, yani Snap kullanmak isteyen kullanıcıların bunu yapması teoride mümkün görünüyor. Ancak Linux Mint bu konuda farklı bir yaklaşım benimsemiş.

Evet Linux Mint Ubuntu tabanlı olabilir, Ubuntu depolarını kullanıyor olabilir ve Canonical mühendislerinin sürekli olarak yayınladığı hata, güvenlik ve diğer yamalardan yararlanabilir. Ancak bütün bunlar Linux Mint’in Snap ile entegre olacağı anlamına gelmiyor.

Linux Mint 20 ve sonraki sürümlerin varsayılan kurulumunda kullanıcı istese de istemese de Snap paketlerinin yüklenmesini engelleyen bir yapılandırma dosyası mevcut. Ancak söz konusu Linux olduğunda, üstesinden gelinemeyecek bir problem yok.

Linux Mint ekibinin Snap’leri neden desteklemediğine dair kendi nedenleri var, ancak bugün konumuz bu değil. İşin aslı, eğer gerçekten Linux Mint sisteminizde Snap kullanmak istiyorsanız geliştiriciler bunu engellemiyor. Bunu daha çok bir duvar engelinden ziyade uyarı işareti olarak düşünebilirsiniz. Eğer bu uyarı tabelasını dikkate almak istemiyor ve her ne sebeple olursa olsun Mint’te Snap kullanmak istiyorsanız bu rehberde bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağız.

Snap Desteğini Etkinleştirmek

Linux Mint’te Snap desteğini komut satırını ya da grafik arayüzü kullanarak etkinleştirebilirsiniz. Biz size komut satırından nasıl yapılacağını göstereceğiz, bu sayede her şeyin yolunda gittiğinden emin olurken işleri birazcık hızlandıracağız. Ayrıca bu sayede Mint arayüzüne gelecek olası bir güncellemede de rehberimiz hala işlevselliğini sürdürecek.

Ufak bir uyarı: Linux Mint resmi olarak Snap’leri desteklemiyor. Snap desteğini etkinleştirmeyi seçtikten sonra hatalarla karşılaşırsanız, Mint’ten bunu düzeltmesini isteyerek şikayet etmemeli veya hata kaydı oluşturmamalısınız.

Terminali açıktan sonra aşağıdaki komut ile apt ayarları konumuna gidin:

cd /etc/apt/preferences.d

Bu klasörde nosnap.pref dosyasını bulun. Bu dosyayı silebilirsiniz fakat farklı bir konuma taşıyarak yedeklemenizi tavsiye ediyoruz. Böylece herhangi bir hatayla karşılaşmanız durumunda dosyayı eski yerine koyabilirsiniz. Aşağıdaki komutu kullanarak dosyayı Belgeler konumuna yedekleyin:

sudo mv nosnap.pref ~/Documents/nosnap.backup

En çok zorlanılabilecek kısmı geçtik. Şimdi yapmanız gereken tek şey yazılım kaynakları listenizi yenilemek (böylece Linux Mint snapd paketini ‘görebilir’) ve Snap’leri yöneten arka plan hizmeti snapd’yi yükleyerek Snap paketi desteğini etkinleştirmek. Bunun için bu komut çiftini kullanın:

sudo apt update && sudo apt install snapd

İşlem tamamlandığı zaman bilgisayarınızı yeniden başlatmanızda yarar var. Yeniden başlatmak zorunda değilsiniz fakat bunu yapmazsanız Snap uygulamalarının kısayolları sisteminiz yeniden başlayana kadar menüde görünmeyebilir.

Tebrikler, artık sudo snap install komutuyla istediğiniz Snap paketini kurabilirsiniz! Her şeyin çalıştığından emin olmak için, resmi olarak sadece Snap ile kurulabilen Spotify’yı sudo snap install spotify komutuyla kurabilirsiniz. Snap güncellemelerini kontrol etmek için terminalde istediğiniz zaman sudo snap refresh komutunu çalıştırabilirsiniz. Paketleri sisteminizden kaldırmak için ise sudo snap remove komutunu kullanabilirsiniz. Az önce test için kurduğunuz Spotify’yı kaldırmak için sudo snap remove spotify komutunu girebilirsiniz.

Uygulama Merkezi’ni Kurmak

Linux Mint’in halihazırda bir yazılım yöneticisi var fakat buradan Snap uygulamalarını arayamaz, indiremez veya yönetemezsiniz. Bunun için Ubuntu’nun Uygulama Merkezi’ni kurabilirsiniz. Uygulama Merkezi, komut satırı kullanmaksızın Snap Store’da bulunan binlerce Snap’i bulmanıza, indirmenize, güncelleme yapmanıza ve çok daha fazlasına olanak sağlayacak. Mesela Uygulama Merkezi sayesinde bir uygulamanın beta kanalına geçiş yapabilirsiniz.

Öte yandan (bu her ne kadar subjektif olsa da) Ubuntu Uygulama Merkezi şık bir araç. Mağazanın arayüzü sayesinde yeni uygulamalar keşfedebilir, kategorilerde gezebilir ve uygulamaların öne çıkan özelliklerini ana sayfadan görebilirsiniz. Ayrıca bir uygulamanın vaktinizi harcamaya değip değmeyeceğini gösteren kullanıcı yorumları da mevcut. Uygulama Merkezi’ni kurmak için terminalinizde şu komutu çalıştırın:

sudo snap install snap-store

Kurulum tamamlandıktan sonra Linux Mint’in menüsünde arayarak veya Yönetim kategorisinden Uygulama Merkezi’ne erişebilirsiniz.

Snap Desteğini Devre Dışı Bırakmak

Diyelim ki bu rehberi uyguladınız, Snap uygulamalarını kurdunuz fakat daha sonra fikrinizi değiştirdiniz. Bu durumda rehberin başında yedeklediğiniz dosyayı kullanarak Linux Mint’teki Snap desteğini yeniden devre dışı bırakabilirsiniz. Bunun için öncelikle Snap daemon’unu kaldırmanız gerekiyor. Hatırlatmakta fayda var, bunu yaptığınız takdirde sisteminize kurmuş olduğunuz tüm Snap uygulamaları verileriyle birlikte kaldırılacak, yani önemli verilerinizi yedeklediğinizden emin olun! Snapd’yi kaldırmak için aşağıdaki komutları kullanmalısınız:

sudo apt remove --autoremove snapd

Snapd’yi kaldırdıktan sonra ayar dosyasının yedeğini geri getirmek için şu komutları kullanın:

cd /etc/apt/preferences.d
sudo mv ~/Documents/nosnap.backup nosnap.pref

İşlemleri tamamladıktan sonra terminalden sisteminizi güncelleyerek her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olabilirsiniz. Tekrar fikrinizi değiştirirseniz rehberi takip ederek yeniden Snap’leri etkinleştirebilirsiniz. Snap’ler, Linux Mint veya Linux’la ilgili bir sorununuz olduğunda Techolay Sosyal’e göz atmayı unutmayın!

Kaynak: OMG! Ubuntu

Exit mobile version