OpenAI, yapay genel zekâ (AGI) geliştirme sürecini büyük bir hedef olarak görüyor ve bu doğrultuda iyi yapılandırılmış bir plan üzerinde çalışıyor. Ancak bu süreç, çeşitli tartışmaları da beraberinde getiriyor. Şirketin ABD hükümetine sunduğu son öneriler, AGI’nin geliştirilmesi için telif hakkına sahip materyallerin kullanılmasını içeriyor.
Bu Adımın Çin ile Rekabet Etmek Amacıyla Atıldığı Belirtiliyor
Yapay zekâ (AI) geliştirme sürecinde en büyük engelin eyalet yasaları olduğunu savunan şirket, bu düzenlemelere uymak zorunda kalması hâlinde küresel yapay zekâ yarışında geride kalacağını iddia ediyor. Bu kapsamda bazı önerilerini Trump yönetimine ileten OpenAI, telif hakkına sahip materyallere sınırsız erişim talebinde bulunuyor. Şirketin en büyük kozu ise ABD hükümetine yapay zeka yarışında Çin’e karşı liderliği güçlendirme vaadi sunması.
OpenAI, Amerika’nın yapay zekâ alanındaki rakiplerinden önde olduğunu düşünse de bu avantajın hızla kaybolabileceği uyarısında bulunuyor. Bunun nedeni, DeepSeek gibi şirketlerin AI eğitimi için net bir koruma sağlamayan telif hakkı farklılıklarından yararlanıyor olması.
Amerika, bugün yapay zekâ konusunda bir adım önde olsa da DeepSeek, liderliğimizin daraldığını gösteriyor. Yapay Zekâ Eylem Planı, Amerikan liderliğindeki yapay zekânın Çin Komünist Partisi liderliğindeki yapay zekâya üstün gelmesi ve daha aydınlık bir gelecek yaratılması gerektiğini öngörmeli.
OPENAI
AI modellerinin eğitiminde adil kullanım kapsamında telifli verilere erişim sağlanmadığı takdirde “yarışın etkili bir şekilde sona ereceğini” ve “Amerika’nın bu yarışta kaybedeceğini” belirten OpenAI, eyalet yasalarının bunu engellemeye devam etmesi durumunda daha az yenilikçi ülkelerin Amerikan firmalarına kendi yasal düzenlemelerini dayatmasının engellenemeyeceği uyarısında da bulunuyor.
Öte yandan Trump yönetiminin Yapay Zekâ Eylem Planı’na dair bir inceleme yapıp yapmadığı henüz bilinmiyor. Ancak önümüzdeki günlerde bu önerilerin büyük tartışmalara yol açması bekleniyor. Yazarlar, sanatçılar ve diğer yaratıcı profesyoneller, yapay zekânın emeklerini kontrolsüzce kullanmasından dolayı endişeli. Bu bağlamda New York Times, Microsoft ve OpenAI’ı gazete makaleleriyle yapay zekâ modellerini eğittiği iddiasıyla mahkemeye verdi.
ABD hükümetinin alacağı karar ne olursa olsun durumun olumlu bir sonucu olmayacak gibi görünüyor. Yapay zekânın kontrolden çıkmasına veya Çin’in teknolojik olarak önüne geçmesine izin vermek, ülkenin kaçınmak istediği iki büyük tehdit olarak öne çıkıyor.
Kaynak: wccftech.com