CarPlay Ultra, Apple yazılımını aracınızın tüm ekranına yayacak; klima ve hız göstergesi dahil her şeyi kapsayacak. Ancak otomobil üreticileri buna sıcak bakmıyor.
CarPlay Ultra, iPhone kullanıcıları için “üst düzey araç içi deneyim” sunmayı amaçlıyor. Bu yazılım; araç ayarları, klima kontrolü, sürüş modları, navigasyon gibi birçok özelliği ele geçiriyor ve doğrudan ekranlara yansıtıyor. Bu durum, iPhone kullanıcıları için kulağa harika gelse de otomobil üreticileri yazılım operasyonlarını Apple’a devretmek istemiyor ve bu girişime karşı çıkıyor.
CarPlay Ultra’nın vaadi ise tüketicilerin, hantallığıyla bilinen mevcut otomobil üreticilerine ait ve yazılım dünyasına yeni adım atmış gibi görünen arayüzlerine katlanmak zorunda olmadığı. Bu sistemler yerine tüketiciler, tanıdık ve kolay kullanılan bir arayüzle karşılaşacak; sevdikleri uygulamalar ve ayarlar doğrudan araca entegre edilmiş halde, üstelik aracı terk ettiklerinde bile hepsi iPhone ile birlikte yanlarında olacak.
Ancak bu sistem, otomobil şirketlerinin yazılıma yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımları tehdit ediyor. Dahası, kullanıcı verilerinden sağlanacak potansiyel gelirlerin de tehlikeye girmesi söz konusu.
Financial Times’ın yeni haberine göre giderek daha fazla otomobil üreticisi, Apple’ın bu hamlesine karşı çıkıyor. Renault’dan ismi verilmeyen bir yönetici, durumu şöyle özetliyor: “Kendi sistemlerimize bulaşmaya kalkmayın.”
Şu ana kadar Mercedes-Benz, Volvo, Polestar ve birkaç başka üretici, Apple’ın bu genişletilmiş iOS deneyimini araçlarına entegre etme gibi bir planlarının olmadığını açıkladı. Üreticiler, Apple CarPlay’in mevcut veya daha basit versiyonunu (yalnızca ana ekran yansıtmalı) sunmaya devam etseler de Apple’ın tüm araç işlevlerini ele geçirmesine izin verme konusunda bir sınır çizmiş durumdalar.
CarPlay Ultra ilk olarak Aston Martin’in yeni modellerinde kullanıma sunuldu; bu araçların hiçbirisi tamamen elektrikli değil. Porsche ise elektrikli araç üreten bir firma olmasına rağmen yakında CarPlay Ultra’yı sunacak. Ford, Nissan ve Infiniti ise Financial Times’a planlarını açıklamaktan kaçındı.
Apple CarPlay, mevcut haliyle bile yeni araçlarda en çok talep edilen ve en çok kullanılan özelliklerden biri. Telefon ile araç arasında kesintisiz, hızlı bir entegrasyon sunuluyor; eller serbest arama ve mesajlaşma, navigasyon ve Apple Music ile Spotify gibi çeşitli uygulamalara kolay erişim sağlanıyor.
Açık konuşmak gerekirse CarPlay, otomobil üreticilerinin geliştirdiği çoğu yazılım sisteminden çok daha kolay kullanılıyor. Telefonda ne varsa araç ekranında da o var. Bu da büyük bir konfor ve yeni bir arayüze alışma derdi oluşturmuyor.
Ancak otomobil üreticilerinin Apple’a daha fazla ekran, sensör ve hatta araç işlevlerine erişim izni vermek istememesi anlaşılır bir durum. Çünkü Apple yazılım konusunda otomobil firmalarından daha iyi iş çıkarabiliyorsa otomobil şirketlerinin geleceği ne olacak? Sadece teknoloji firmalarına şasi üreten üreticiler mi olacaklar?
Dünya genelinde pek çok otomobil üreticisi, satış büyümesinin yavaşladığını görürken uzun vadede yeni gelir kaynakları arıyor; özellikle de abonelik sistemleri gibi. Örneğin Hyundai, gelecekteki kârlarının %30’unun yazılım tabanlı özelliklerden gelmesini hedefliyor. Bu; abonelik özellikleri, tek seferlik yazılım indirmeleri ve diğer dijital eklentilerin yanı sıra kullanıcı verisinin satışı gibi çok kazançlı potansiyelleri de kapsıyor.
Ancak biri gelip Apple tarzı bir arayüzle tüm uygulamalara ve ayarlara (hem de muhtemelen ücretsiz) erişebiliyorsa bu gelecek, pek mümkün görünmüyor. Ayrıca Apple, her zamanki gibi CarPlay Ultra’nın hangi verileri topladığı ya da telefonla hangi verileri paylaştığı konusunda çok net sınırlar çizmiş durumda. Bu, kullanıcılar için heyecan verici olabilir ama otomobil şirketlerinin yazılım temelli gelir hayallerine büyük darbe.
Yine de CarPlay Ultra arayüzü, Çinli Xiaomi gibi teknoloji devlerinden gelen modelleri fazlasıyla hatırlatıyor. Bu araçlar, evdeki cihazlar ve kişisel dosya depolama sistemleriyle doğrudan entegre bir ekosisteme sahip. Batı pazarında araç satan otomobil üreticilerinin çok azı bu düzeyde bir yazılım entegrasyonunu sunabiliyor.
Eğer otomobil üreticileri gerçekten Apple’dan daha iyisini yapabileceklerini düşünüyorlarsa teknoloji alanında kendilerini ciddi şekilde geliştirmeleri gerekecek.
Kaynak: insideevs.com