Parlak OLED Nasıl Bir Şey? ASUS XG27AQDMG İncelemesi

Parlak OLED Nasıl Bir Deneyim? ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG İncelemesi

ASUS’un yeni OLED oyuncu monitörlerinden olan ROG Strix OLED XG27AQDMG modelinin tasarım, performans ve görüntü kalitesine yakından bakalım.

Kutu İçeriği

Monitöre geçmeden önce kısaca kutu içeriğinden bahsedelim. Monitör yanında DisplayPort, HDMI, USB, güç kablosu ve güç adaptörüyle beraber geliyor. USB kablosu, monitöre yazılım güncellemesi yapmak için gerekiyor. Kablolar kutu içerisindeki kumaş çantada bulunuyor. Monitör, standından ayrı bir şekilde kutuda bulunuyor. Bunlara ek olarak kutu içerisinde mikrofiber bez ve çıkartmalar da bulunuyor.

Tasarım

Parlak kaplamalı, 27 inç, 2560×1440 piksel, WOLED panele sahip olan monitör, ince çerçevelere ve kasa kısmı hariç ince bir ekrana sahip. Pivot özelliği bulunan XG27AQDMG, her iki tarafa da 90 derece döndürülerek dikey konuma getirilebiliyor. Sağa veya sola 45 derece döndürülebilen monitör, arkaya 20, öne ise 5 derece eğilebilmekte. Buna ek olarak monitör standında 120mm yükseklik ayarı da bulunmakta. Son olarak monitör, 100mm’ye 100mm VESA bağlantısı bulundurduğu için stand olmadan da kullanılabilmekte.

Panelin hemen altında isterseniz kapatabileceğiniz ışıklı bir ROG logosu yer alırken daha büyük bir ROG logosu da arkada yer almakta. Ayakta ise yine telefonunuzu koyacağınız bir stand mevcut.

Performans

240Hz yenileme hızına ve 0.3ms griden griye tepki süresine sahip olan monitör, OLED bir monitörden beklendiği gibi oldukça hızlı. OLED panellerin en büyük avantajı da aslında piksel tepki süresinde yatıyor diyebiliriz. Tazeleme hızını 120 Hz veya 60 Hz bile yapsanız 0.3ms tepki süresi elde ediyorsunuz.

Ekran yırtılmasını önlemek için G-SYNC, FreeSync Premium ve Adaptive Sync teknolojilerine sahip olan XG27AQDMG, yenileme hızı değişimlerinde oluşabilecek olan titremeleri önlemek için ise OLED anti-flicker teknolojisi ile beraber geliyor. Öte yandan bu özelliği açarsanız 40~240 Hz olan VRR aralığı 160~240 Hz ve 200~240 Hz olarak değişiyor. Bu yüzden oyunlarda devasa FPS dalgalanmaları yaşamıyorsanız bu özelliği açmanıza hiç gerek yok.

Monitörde ELMB özelliği de mevcut fakat OLED monitörlerde arka aydınlatma olmadığı için bu teknoloji siyah kare yerleştirerek çalışıyor ve sadece 120 Hz tazeleme hızında açılabiliyor. VRR, HDR ve parlaklıktan feragat edip ELMB açtığınızda oyunları da sabit 120 FPS ile oynamak zorundasınız. Bu durumda zaten OLED panel varken hiç açmamak daha iyi.

XG27AQDMG’nin giriş gecikmesi de 3ms altında ki bu da oyun oynarken tepkiselliği artıran bir başka unsur.

XG27AQDMG, piyasadaki tek parlak WOLED monitör olabilir. Peki parlak OLED daha mı iyi? Açıkçası bu öncelik mat OLED incelemesinde de belirttiğimiz gibi hem kullandığınız ortama hem de kişisel tercihlerinize bağlı. Eğer bulunduğunuz ortamda çok fazla ışık varsa, parlak OLED ekrandaki yansımalar sizi rahatsız edebilir. Öte yandan parlak QD-OELD monitörlere göre XG27AQDMG, daha gerçek siyah renkler sunuyor. Ve tabii ki mat kaplama olmadığından dolayı çok daha berrak bir görüntü elde ediyorsunuz.

WOLED paneller RWBG piksel dizlimi kullanıyor ve bunun daha önce metinlerde pek de iyi bir performans sunmadığını söylemiştik. Parlak ekranda durum biraz daha iyi olsa da monitöre gözünüzü çok yaklaştırırsanız metinlerden yine rahatsız olabilirsiniz. ASUS her ne kadar bunu önlemek için Clear Pixel Edge özelliğini sunsa da bu özellik de sorunu çözmüyor maalesef. Ekrana çok yakından bakmazsanız metinler rahatsız edici olmaktan çıkıyor.

Görüntü Kalitesi

2560×1440 çözünürlüğe sahip olan monitör, OLED olmasından dolayı canlı renkler konusunda ve özellikle siyah renklerde öne çıkıyor. %97 DCI-P3 ve %70 de Rec 2020 desteğiyle beraber gelen monitör, geniş renk gamutu sayesinde HDR oyunculuk için de uygun. Öte yandan profesyonel iş yapacaksanız monitörü öncesinde kalibre etmeniz gerektiğini belirtelim zira DeltaE sapması fabrika çıkışlı olarak 2’nin üstünde olabiliyor.

Önceki OLED monitörler parlaklık konusunda zayıf kaldığı için ASUS, önceki modellere göre daha fazla parlaklık vadediyor. XG27AQDMG de XG27AQDM’ye göre daha parlak lakin ASUS’un iddia ettiği gibi %20’lik bir artış söz konusu değil. Yaklaşık 260 nit civarında bir parlaklık sunuyor XG27AQDMG.

Öte yandan WOLED panellerin zayıf kaldığı diğer bir nokta da metin performansı. Monitör buna çözüm olarak metinleri daha temiz hale getirmek için ASUS’un Clear Pixel Edge algoritmasıyla beraber geliyor. Son olarak monitör, HDR10 desteği de bulunduruyor.

Ek Özellikler

DisplayWidget Center uygulaması ile beraber OSD ile uğraşmadan monitör ayarları yapılabiliyor.

OLED monitörlerdeki en büyük korku yanma. OLED Care, bunu önlemek için piksel temizliği hatırlatıcısı, görüntü kaydırma, ekran koruyucu ve logoların parlaklığını düşürme gibi özelliklerle geliyor. Bunların hepsini OSD menüsünden ayarlayabiliyorsunuz. Bunlara rağmen yanma olursa da monitörün üç yıllık garantisi içinde yanma da dahil.

Portlar

Artılar

Eksiler

Sonuç

Parlak WOLED, inanılmaz bir deneyim sunuyor. Hem berrak bir görüntü sunuyor hem de siyahlarda şahlanıyor. Tabii incelemenin başında dediğimiz gibi parlak monitör herkese göre değil!

OLED panel olması monitörün şüphesiz en büyük avantajı. Şimşek hızında piksel tepki süresi, 240 Hz tazeleme ve düşük giriş gecikmesi ile bir daha LCD ekran kullanmak istemiyorsunuz. HDR performansı da gayet iyi olan monitörün ofis işleri için pek de uygun olmadığını söylemiştik.

Ürünü satın almak istiyorsanız sınırlı süreyle geçerli 27,999 TL kampanya fiyatı: https://bit.ly/AQDMG

Exit mobile version