1 yıllık VSOL GPON ONU V2804AX15 deneyimim

Ramazan Muslu

Çalışkan
Yaklaşık 1 yıldır VSOL V2804AX15 adlı ONT/HGU hibrit cihazı kullanıyorum, deneyimlerimi açıklayacağım.

Başlamadan önce cihazın özelliklerinden bahsedeyim, WiFi 6 AX1500 bir cihaz. Kablosuzda 850 Mbps download ve 345 Mbps upload civarlarında görebiliyorum. (Kullandığım internet paketi 1000 Mbps download, 350 Mbps upload'a sahip.) Fiyatına göre iyi performans veriyor. 4 tane anteni var, 4 adet WAN/LAN Gigabit Ethernet portu, 1 tane USB 3 portu ve 1 adet SC/APC (modeline göre SC/UPC'de var) fiber girişine sahip. Direk fiberi takabildiğimiz için ayrı bir ONT'ye ihtiyaç kalmıyor.

İlk önce artıları ile başlamak istiyorum;
  • Fiyatına göre Wi-Fi üzerindeki performansı tatmin edici seviyede.
  • Fiber girişine sahip olduğu için 2. bir prize ihtiyaç kalmıyor; hem ONT hem router görevini yapıyor.
  • Şu an olmasa da üzerindeki çipset için OpenWrt geliştiriliyor, gelecekte OpenWrt desteğine sahip olabilir.
  • Firmware'i rahatlıkla açılıp rootfs'e erişilebiliyor ve özellikle web arayüzü özelleştirmek firmware tarafında az çok mümkün.
  • Arayüzü karmaşık değil.
  • Telnet desteği var. Direkt Linux terminaline girebiliyorsunuz. Telnet'le bağlandıktan sonra 'enterlinuxshell' demeniz yeterli. Direkt root yetkisine sahipsiniz.

Kötü yönleri:
  • Firmware'inde ve donanımında 160 MHz desteği olmasına rağmen web arayüzü 80 MHz'de kitliyor; 160 MHz'ye zorla alınca 5 GHz ağı gidiyor.
  • SSH desteği var ama web arayüzünde kitli, ama telnet kullanabiliyorsunuz.
  • IPSec VPN özelliği var ama yine web arayüzünde kitli; ama tarayıcı konsolundan kilidi düşürmek mümkün. IPSec açmayı denemedim ama çalışıyor olması lazım.
  • Arayüzü 2010'lardan kalma şekilde biraz eski gözüküyor.
  • Arayüz doyurucu değil, çok eksiği olan ve geliştirilmesi gerekiyor.
  • Yönetim için mobil uygulaması yok.
  • LED'leri kapatamıyoruz; telnet ile zorla kapamaya çalışınca en son cihaz kendini kilitlemişti. LED'ler yazılım katmanına gelmeden donanımsal katmandan açılıp kapanıyor anlaşılan.

1 seneye yakın zamandır kullanıyorum ve memnunum; açıkçası bazı canımı sıkan noktaları yok değil. Ha önerir miyim sorusuna gelirsek, fiyatına göre (İnternetten Teknoloji'nin sitesinde 2.500 TL civarlarındaydı en son baktığımda) alınabilir bir cihaz. Özellikle ONT desteği olması bunu bir tık ön plana çıkarmıyor değil. Üzerinde gerçekten anlayan biri zaman harcarsa OpenWrt falan çalıştırılabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…