10.000 TL'ye i5-14600K için XPG Starker Air kasaya uygun sıvı soğutma önerisi

Bütçe
10.000 TL

Tolere

Uzman
Merhaba,

XPG Starker Air kasamın üst kısmına takacağım. Kasım indirimlerini kovalamak istiyorum. Denk gelmezse de mecburen alacağım. Kaliteli ve sessiz olursa güzel olur. Teşekkürler.

İşlemci: i5-14600K LGA 1700

Bütçem 10.000 TL.

Şöyle bir şeyde yapılabilir;

AK620 var hocam. Ben CPU kontak takıp üzerine sıvı soğutma eklemeyi düşündüm. Bu işlemciler bir tık ısınıyor o yüzden. Valorant oynarken 70'i biraz geçtiği oluyor. Ben 60-70 arasında tutmaya çalışacağım. Kasa değiştirmek aklıma gelmişti ama öyle bir şey yapsam 360 almayı planlardım. Kasa konusunda kararsızım. Intel NVIDIA ortaklığında çıkacak yeni işlemcilere göre farklı PC düzersem ancak o zaman dediğiniz şekilde yaparım. Ki artık geniş kasalar şart. Eskiden mesh yeterliydi. Şimdi geniş de olması lazım.

Hava sirkülasyonuna ters olduğu için üste takmam lazım.

Detaylı öneri için teşekkürler hocam.

@Tolere Şu anki haline undervolt yapmayı denedin mi? Global SVID Voltage negatif offset -0.050 dene, öyle test et, oyunlarda ciddi sıcaklık düşüşü görmen gerekli. Contact frame LGA 1700'de ekstra faydalı fakat önce bu undervoltu denemeni öneririm. Sonrasında tatmin etmezse donanım değişikliği.

Neden sıvı soğutma veya kasa değişikliğine gidilmesi gerektiğini tam anlayamadım. Eldeki donanımı sonuna kadar zorla, tatmin etmiyorsa diğer seçenekleri düşün derim. 240'lık sıvı soğutma + undervolt yeterli bu işlemciye.

Bu AIO eğer bu kasanın üst paneline sığıyorsa bunu tercih et. LGA 1700 Contact Frame de alırsan yeterli gelir:

Global SVID Voltage -0.050 vereceksin. Stabil olur çoğunda. İntel default settings'te kullan BIOS'tan. Unlimited açma.

10 bin TL'yi bırak 50 bin TL'lik AIO alsan bile Arctic 240'tan farklı soğutma elde edemezsin. 10 nm bu çip, delid + custom yapmadıkça hiçbir AIO'da buz gibi yapamazsın. Tam olarak hedefin nedir, oyunda o kadar ısınamaz anlattığım kombo ile, hatta boşta da düşük derecelerde gezecektir. Render düşündüğünü zannetmiyorum. Hedeflediğin derece nedir tam olarak? @Tolere

Gaminggen'in sağı solu belli olmuyor, yorumlara 1851 soket fotoları atılmış, 1700 soket için uygun olanı alacaksın. Bir de onunla boş yere uğraşma. Ekstra dikkat edersin, attığım link 1700 sokete ait olsa da, 1851 soket yorumlarını da içeriyor, anlam veremedim. @Tolere

@Tolere Madem o kadar bütçe var, şu fandan 2 tane daha çekip push pull yap kasanın tepesine sığarsa, Sığmıyorsa da zorla sığdırabilirsin, tepedeki paneli söküp ufak radyatör vidası yerine uzun vidalar + bu fanlar ile tutturabiliyorsun piyasadaki çoğu kasada. Sadece görsellik bozuluyor. Akvaryum kasa olmadığına göre görsellik arka planda burada. Push+pull, undervolt ve Frame ile tatmin olmama şansın sıfır.

Önce eldeki imkanları zorlayacaksın, olmazsa sistemi dağıtacaksın. Dediğim gibi delid + custom loop derecesi elde edemeyeceksin, onu kafandan çıkar. 10 bin TL soğutucuya vererek çöpe atmış olursun paranı. Fiyat ile doğru orantıda performans artmıyor. Lianli ve Arctic'te alabileceğin en iyi performansı alırsın, bu soğutucular da 5-6K bandında. 240'lık AIO+dediğim kombinasyonu uygula.

Kasanın hava akışı da düzgün olsun tepeye push+pull yaparsan, önden havayı çeken 3 fan içeri sağlam hava basmalı, cfm'si yüksek fanlar olsun.

Yanında gelen TF7 macun idealdir, AIO yanında gönderilen MX-6 da uygundur. Zor yayılır bunlar, vizkozite yüksektir, çarpı yapıp bırakabilirsin ama spatula ile ince hat çek az uğraşarak. Daha iyi olur. @Tolere

14600k değişmene gerek yok, 1440p'de geçerli bir çip. Stokta kullanmamanız gerekiyor bu çipleri, AMD tarafında da aynı bu durum, neden öcü gözüyle bakılıyor anlamış değilim. -0.050 giriyorsun ve 10-15 derece düşüyor, üstüne stabil kalıyor, tek bir eksisi yok. Güncel donanımlardan hiçbiri stokta kullanılamaz, iddia etseler de kullanıldığını. Tembel adam her yerde tembeldir. 9950x3D'yi bile tak çalıştır kullanıyorlar. Para yanlış kişilerin elinde tabiri çok doğru burada.

Bilinçli kullanıcı sayısı çok çok az.

Bu dediğim şeyleri yapmadan 100 bin TL'ye AIO takalım yine 70 olur bu işlemci, denemesi serbest. O kadar iddialıyım bu konuda. Delid+custom yapmadan 40-50'leri göremezsin oyunlarda stokta. Undervolt+Frame işin içine girerse zorlarsın ancak AIO ile.

Son düzenleme:

Hoş geldiniz ayhan hocam. Daha önce undervolt konusu açmıştım. Orada beni yönlendirmiştiniz. 3-5 kere farklı undervolt deneyip kullandım. Şu an kaçta bıraktığımı bilmiyorum. Eve geçince bakarım. Ben dediğiniz gibi 240-280 artık üst kısmı kaç destekliyorsa kasanın CPU kontak ile sıvı soğutma takıp ideal UV ayarları ile kullanacaktım. Olduğu yere kadar sıcaklık ne kadar düşüyorsa o kadar iyi benim için. 10 bin bütçe var derken illa 10 olacak değil kaliteli olup fiyatı 5 de olabilir mesela. Eve geçince UV kaç yapmışım yazarım. Boşta ise 30-40 takılıyor PC. Valorant 68-75 arası. Walpaper engine kullanıyorum. Onu kapatsam da aşırı fark etmiyor ki oyun vs açınca walpaper engine duraklıyor.

Arctic 240 üst kısma sığıyorsa al geç ya da Arctic 280 Pro versiyonu. Ama 240'lık iş görür. Push-pull yapabiliyorsan sığmazsa, üst paneli söküp yapabiliyorsun çoğu kasada. Dediğim 2 fan, bu AIO'nun kendi fanları, o yüzden onları önerdim P12 PRO fanlar. LGA 1700 Frame ve -0.050 beraber kullan. Valo'da o dereceler bu çipe normal gibi, Arctic ve Frame iş görecektir. 10 nm'den bahsediyoruz burada, artık çağ dışı kaldı. @Tolere

Bu sığıyorsa bunu tercih et, radyatör kalınlığı bir tık fazla, ölçersin.

Push pull yapacaksan 14 cm versiyonunu alman lazım 2 tane, üst panele muhtemelen sığmaz kasa dışına taşar ama yeterince yükseklik yoksa, anakart VRM'lere ya da RAM'lere çarpabilir, onu ölçen gerekiyor kalınlığı. @Tolere

Frame+Arctic+Undervolt tatmin edecektir seni, fazlasında çok da gözün olmasın. Push-pull kasana sığmaz muhtemelen dışarı taşırman lazım. Bakarsın bir ona.

@Tolere Bir de şunu unuttum, Arctic alacaksan Frame almayacaksın, o önemli bir detay. Arctic'in LGA 1700 için kendi frame'siyle beraber geliyor. Bunu unutma. Diğer AIO'ları mesela Lianli gibi, tercih edeceksen LGA 1700 frame alacaksın.

@Tolere Arctic kutu içeriğini kontrol et, frame ile gelmesi lazım 1700 için Pro'da.

Şu an kontrol ettim. 0.15'te bırakmışım hocam. Bayağı oldu bu şekilde kullanıyorum. Bahsi geçen Arctic AiO alıp geçeyim o zaman. 0.15 üzerini de denedim diye hatırlıyorum. Çökmeler VA olunca geri gelip burada bırakmışım.

Pardon, 0.100 değerini vermişim. Az önceki Cinebench testinde ise 82 dereceye çıktı.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…