Merhaba,
Daha önce Ethernet kablosun çıkardığımda ya da başka bir parça söktüğümde internet gidiyordu. Kabloyu tak çıkar yaparak çözüyordum bir süre sonra geliyordu internet(bunu yaparken başka PC'ye aynı kabloyla internet geliyordu).dün BIOS güncellemesi yaptım şimdi 10-20 dakika aralığında internet gidiyor çıkartıp takınca Ethernet kablosunu bazen 1. de bazen 3. de geliyor internet (internet yokken Ethernet ışığımda sönüyor.).sabah tekrar denedim 10 dk sonra yine gitti ama kendiliğinde geldi internetim.
Kablosuz bağlantıyla alakalı bir sorunum yok veya hızla.
Sorun tespitini tam olarak nasıl yapabilirim?
Sorununuzun çözümü için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Kablo ve Bağlantı Kontrolü
- Ethernet kablosunun her iki ucunun da (PC ve modem/router) sağlam bir şekilde takılı olduğundan emin olun.
- Kabloda fiziksel bir hasar olup olmadığını kontrol edin. Kırık, ezik veya aşınmış yerler varsa, kabloyu değiştirin.
- Ethernet kablosunu farklı bir portta deneyin (modem/router üzerindeki farklı bir port).
2. Ağ Kartı Sürücüsü
- Bilgisayarınızdaki ağ kartı sürücüsünün güncel olup olmadığını kontrol edin:
- Başlat menüsünden "Aygıt Yöneticisi"ni açın.
- "Ağ bağdaştırıcıları" kısmını bulun, Ethernet ağ kartınızı sağ tıklayarak "Sürücüyü güncelle" seçeneğini seçin.
3. BIOS Ayarları
- BIOS güncellemesi sonrası bazı ayarların değişmiş olabileceğini düşünerek, BIOS ayarlarına girip "Onboard LAN" veya benzeri bir ayarın etkin olup olmadığını kontrol edin.
4. Enerji Tasarrufu Ayarları
- Bilgisayarın enerji tasarrufu ayarlarını kontrol edin:
- Aygıt Yöneticisi'nde Ethernet ağ kartınıza sağ tıklayın, "Özellikler"e gidin.
- "Güç Yönetimi" sekmesine geçin ve "Güç tasarrufu için bu cihazı kapat" seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun.
5. Modem ve Router Yeniden Başlatma
- Modem ve router’ınızı kapatın, birkaç dakika bekledikten sonra tekrar açın.
6. Ağ Ayarlarını Sıfırlama
- Ağ ayarlarınızı sıfırlamak bazen bu tür sorunları çözebilir. Komut istemcisine (CMD) şu adımlarla gidebilirsiniz:
- Başlat > arama çubuğuna "cmd" yazın > sağ tıklayıp "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğini seçin.
- Aşağıdaki komutları sırasıyla yazın ve her birinden sonra Enter tuşuna basın:
Kod:
netsh int ip reset
netsh winsock reset
ipconfig /release
ipconfig /renew
ipconfig /flushdns
7. Tekrar Test
- Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra internet bağlantınızı yeniden test edin. Problemin devam edip etmediğini kontrol edin.
Eğer sorun devam ederse, ek bilgi almak ve daha derinlemesine analiz yapmak için Ethernet kartınızın modeli veya alınan hata mesajları gibi daha fazla bilgi sağlayabilirsiniz.