Her sorunun madde başlığına göre elimden geldiğince, bilgim kadarıyla cevap vereyim.
1. eşit ağırlık seçersen, sene sonunda "ben neden seçtim?" diyecek kadar bir pişmanlık duymazsınız. Sizde farkındasınız devletimizin eğitim sistemi tek tip öğrenci yetiştiriyor artık. Ya eşit ağırlık ya da sayısal okursan iş bulabilirsin. -ortalama bu şekilde- sayısal istemezsen tek çıkış yolu eşit ağırlıktır.
2. ben meslek lisesi olduğum için 10. sınıfta veya 11'de bir bölüm seçmedim, zaten 9'dan beridir sayısaldım. Fakat eşit ağırlık seçersen muhtemelen fen görmezsin diye tahmin ediyorum. -yanlışım olabilir-
3. AYT genel olarak 11. ve 12. sınıf düzeylerinde bulunan konuları kapsar. TYT ise isminden anlaşılacağı üzere temel konular yani 9 ve 10. sınıf düzeylerinden çıkar.
TYT sınavında eşit ağırlıkçı, sözelci, sayısalcı fark etmeden Türkçe, matematik, geometri, fen derslerinin tamamından sorumlusunuz. Fakat AYT'de kendi seçtiğiniz bölümden sorumlusunuz. Fakat isteğe bağlı başka bölümün sorularını da çözebilirsiniz onlarda hesaplanır. Fakat bunların sizin bölüm türünüze katkısı olmayıp, çözdüğünüz bölüm puanından ayrı hesaplanır.
Sayısal: Matematik, fen.
Eşit ağırlık: Edebiyat (diğer adıyla sosyal bilimler 1), matematik.
Sözel: Edebiyat (diğer adıyla sosyal bilimler 1), sosyal bilimler 2
4. her öğrenci kendisi karar verir. Ne olmak istiyorsa o bölümün istediği sınavlara girer. 2 senelik bölümler sadece TYT puanı ve sıralamasıyla alım yaparken, 4 senelik bölümler ise hem TYT hem de AYT puanı ve sıralaması ister.
* Muhtemelen sizin bölümleriniz iki sınava birden girmenizi ister. Yine de bir araştırın.
5. tüm sınavlar bittikten sonra sonuç ekranında TYT, AYT sayısal, AYT eşit ağırlık, AYT sözel olmak üzere 4 puan türü görünür. (meslek liselerinde ayrı puan kısmı ve dil öğrencilerinin puanı ayrı yerde yazar fakat onları siz dikkate almayacaksınız.)
Buradan istediğiniz puanı kullanmakta özgürsünüz. İster AYT sayısal'da birinci olun yine de sadece TYT puanını kullanmak istiyip 2 senelik bir bölüme gidebilirsiniz.
Son olarak söylemek istediğim şey ise; bugün atıyorum 9 saat, 10 saat çalışamadım diye üzülmeyin. Sınavı kazanmanın tek şartı uzun süreler değil verimli saatlerdir.