Detaylı bilgiler için teşekkür ederim.
Demek istediğinizi çok iyi anladım. Ben zBrush gereği en az 64GB ram'a gitmek zorundayım, bu yüzden dediğinize göre anakartın en fazla 6400MT/s olması gerek ki kapasiteyi tam kullanabileyim, değil mi?
Şu anki kağıt üzerindeki sistemdeki
RAMler'de hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Sizce hangi anakarta gitmeliyim, bu sisteme uyacak en fazla 6400MT/s F/p anakart önerebilir misiniz?
Önerilen kartta 6400 problem olmaz, ama aynı fiyata İncehesap X870E Aorus modeli satıyordu 12-13K bandına, 2-3 hafta önce gaming gecesinde, belki onları takip edebilirsiniz. RAM için ekstra faydası olmaz yüksek ihtimalle, daha çok bellek kontrolcünün sorunu bu, bu fiyat bandı için konuşursak. Ama almışken üst model almak iyidir render sisteminde. X870E ile X870 biraz farklı, render sisteminde işine yarayacak özellikler olabilir açıkçası, kıyas ederek ona sen karar vereceksin. 6200-6400 kullanabilirsin 6400 c30-32 RAM alırsan, ama şöyle ki Dual Rank 2x32 kitler IMC ekstra zorluyor, 6400 açman kolay olmaz. 6200 açabilirsin ama son BIOS'lar ile birlikte.
Detaylı bilgiler için teşekkür ederim.
Demek istediğinizi çok iyi anladım. Ben zBrush gereği en az 64GB ram'a gitmek zorundayım, bu yüzden dediğinize göre anakartın en fazla 6400MT/s olması gerek ki kapasiteyi tam kullanabileyim, değil mi?
Şu anki kağıt üzerindeki sistemdeki
RAMler'de hem fikir olduğumuzu düşünüyorum. Sizce hangi anakarta gitmeliyim, bu sisteme uyacak en fazla 6400MT/s F/p anakart önerebilir misiniz?
Farklarına bakabilirsin buradan. Bunlar içinde boğulmak istemezsen alabilirsin Gigabyte modelini ama. Bazen iyi kampanyalar denk gelebiliyor, mesela MSI X670E Gaming PLUS modeli 10500 TL idi, sudan ucuz o fiyata mesela. Şu an öyle değil.
Birkaç M.2 slotunu kullanacaksan, tüm USB portlarına ihtiyacın yoksa, X870E çok faydalı değil, yine ethernet portu, Wi-Fi 7 gibi özellikler fark ediyor. B850-X870-X870E özdeş sayabiliriz ama, Prom21 yongası kullanıyor, lane sayısı değişkenlik gösteriyor, ful+ful kullanacağım diyenler E modele yönelir. X870E Aorus 12.999 diye hatırlıyorum Aorus modeli. Anında tükenmişti zaten o da 5 dk içinde.
Kampanyalar fırsatlar her zaman olacaktır, onları beklemekle ömür geçer. Alıp geçmek mantıklı genel anlamda ama. Ekstra faydası olmayacaksa aynı paraya üst model almak da bir anlam ifade etmez çoğu zaman.
2x32 düşünüyorsan direkt 6400 CL30-32 tarzı alman iyi olur, EXPO ile şansını denersin, UCLK=MEMCLK yapacaksın EXPO üzerine yoksa 2:1 mod atar, 6400 açtığını zannedersin. Bir de SoC voltaj 1.2-1.25 verir, onunla stabil açman zor Dual Rank 6400'ü. 1.25-1.3 arası denemen gerekli, aklında olsun.
6000 üzeri herhangi bir frekans tak çalıştır olmuyor bu sokette malesef. 6000 1:1 mod 7600 2:1 moda denk olduğunu düşünürsek kabaca, 6400 EXPO açtığında 6400 2:1 mod kullanacaksın.
@HOKFMK Sıfır ayar yaparsan eğer. 6000 kullanman çok çok daha iyi bu dediğim senaryoya göre hiçbir ayarlama bilmiyorsan. Ya da 8000 alıp tak çalıştır EXPO deneyeceksin ki bu kartlarda çok kolay olmaz genelde. 20K üzeri kartlara yönelmek lazım bütçe olarak. Zaten 2x32 açmak imkansıza yakın 8000.
Genel bilgilendirme amaçlı bunları paylaştım, 6000 2x32 Gigabyte alabilirsin, 6400 açman zor olur, 6200 açman daha kolay kısaca anlatmak gerekirse. 2x24 alsaydın 8000 zorlanabilirdi ama anakarta yatırım yapman gerekli ekstra. Ufak detaylar var. İşin içinde değilsen zorlanırsın.