1000 Mbps internet ile XBOX Series X'te düşük indirme hızı sorunu

Yer
İzmir
Herkese merhaba,

XBOX Series X konsolumda çözemediğim ve çok can sıkıcı bir indirme hızı sorunu yaşıyorum. Evimde 1000 Mbps download hızına sahip bir internet kullanıyorum ancak XBOX, bu hızın yanından bile geçemiyor.

Aynı internet ağı üzerinden Windows bilgisayarımda (Steam veya Epic Games) 100 GB'lık bir oyunu 1 - 2 saat içinderahatlıkla indirebiliyorum.
  • Ancak iş XBOX Series X'e geldiğinde, aynı 100 GB'lık oyunun inmesi 6 - 8 saati buluyor. Ekranda indirme hızı olarak da maksimum 50 Mb/sn civarlarını görüyorum.
Bilgisayarımda hızla ilgili en ufak bir sorun yokken konsolda resmen kağnı hızında indirme yapıyorum. İnternetteki standart çözümlerin hepsini uyguladım:
  • DNS adreslerini değiştirdim.
  • VPN kullanmayı denedim.
  • Ağ ayarlarından MAC adresini sıfırladım.
  • Arka planda çalışan ve "Quick Resume" (Hızlı Devam Et) modundaki tüm oyunları/uygulamaları kapattım.
Maalesef hiçbiri fayda etmedi. Bu sorunu daha önce yaşayıp da kalıcı bir çözüme ulaştıran, "Şu ayarı yapınca düzeldi" diyebilecek biri var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

İnterneti Xbox'ta kablolu mu, kablosuz mu kullanıyorsun? PC'deki internet kablosunu Xbox'a takıp test ettin mi?

Ülkemizde Xbox konsollarda yaygın olan bir sorunmuş bu, biraz araştırınca gördüm. Umarım bu yöntemler senin için de çözüm olabilir. 2. yöntemi, eğer mobil internet paketinin GB sınırı varsa denemeni önermem dikkat et ona.

Kablolu bağlantıda dahi 50 Mbps civarında takılı kalması, sorunun yerel ev ağınızdan ziyade servis sağlayıcınızın (ISS) Microsoft sunucularına giden trafiği kısıtlamasından (throttling) veya IPv6 / NAT yapılandırmasından kaynaklandığını kesinleştiriyor.
Bu aşamada uygulamanız gereken en etkili kalıcı çözüm adımları şunlardır:

1. ISS Tarafında "Güvenli İnternet" Filtresini Kapatın​

Türkiye'deki operatörlerde (Türk Telekom, Superonline, TurkNet vb.) varsayılan olarak açık olan veya arka planda aktifleşen "Güvenli İnternet / Aile Profili", Microsoft CDN (Akamai / Azure) sunucularından gelen paralel veri akışlarını hatalı algılayıp hızı doğrudan 50 Mbps bandına limitleyebilmektedir.
  • Müşteri hizmetlerini arayın veya operatörünüzün mobil uygulamasına girin.
  • Profilinizi "Standart Profil" / "Filtresiz" olarak ayarlayın.

2. Mobil Erişilebilirlik (Hotspot) Testi Yapın​

Xbox'taki Ethernet kablosunu çıkarın ve telefonunuzun hücresel verisini (4.5G/5G) paylaşıma açarak Xbox'ı telefonun Wi-Fi ağına bağlayın.
  • Birkaç GB'lık indirme başlatıp hıza bakın.
  • Eğer mobil internetinizle hız anında yükseliyorsa (örneğin 150-200 Mbps görürseniz), sorun %100 ev interneti servis sağlayıcınızın Xbox/Microsoft trafiğine uyguladığı bant genişliği kısıtlamasıdır (CGNAT / Rotalama sorunu).

3. Xbox Ayarlarında IPv6 ve QoS Etiketlemesini Düzenleyin​

1. IPv6 Kontrolü: Ayarlar > Genel > Ağ Ayarları bölümüne gidin.
    • Sağ tarafta IPv4 ve IPv6 yazısını görüyor musunuz? Sadece IPv4 yazıyorsa, servis sağlayıcınızın CGNAT havuzunda olmanız indirme paketlerinin takılmasına neden olur.
  2. QoS Ayarlarını Kapatın:
    • Ayarlar > Genel > Ağ Ayarları > Gelişmiş Ayarlar > QoS Etiketleme Ayarları adımlarına gidin.
    • DSCP Etiketlemesi ve WMM Etiketlemesi seçeneklerinin tikini kaldırın (kapalı konuma getirin) ve konsolu yeniden başlatın. Bazı modemler bu etiketleri işleyemeyip hızı düşürür.

4. Alternatif Port Kullanımı​

Xbox varsayılan olarak 3074 portunu kullanır. ISS tarafında bu porta uygulanan kısıtlamayı aşmak için:
  1. Ayarlar > Genel > Ağ Ayarları > Gelişmiş Ayarlar > Alternatif Port Seçimi kısmına girin.
  2. Manuel seçeneğini işaretleyin.
  3. Listeden 3074 dışındaki farklı bir port numarası (örneğin 53074 veya 49314) seçip onaylayın ve indirme hızını tekrar test edin.

Servis Sağlayıcıya Açılacak Arıza Kaydı Metni​

Sorun ev içi kablolamada olmadığı için servis sağlayıcınıza şu şekilde talep oluşturabilirsiniz:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…