120.000 TL bütçe ile PC toplamak için kasım indirimleri beklenmeli mi?

Bütçe
120.000 TL

MavristRa

Üyecik
Herkese merhaba,

Hazır OEM paket kasalarda genel olarak RAM, dış kasa, anakart, PSU gibi bileşenler açıkçası pek içime sinmiyor. 6 yıl önce 3060 Ti bir sistem almıştım ve dış kasa özellikle soketlerinden sıkıntılar yaşadım.

Şimdi bütün sistem parçalarını tek tek alıp kendim toplamayı düşünüyorum. Belirli parçalarda kafam hala karışık olmakla beraber bu fiyatlara rağmen bir ümit kasım Fırsatları'nda istediğim parçalar özelinde bir indirim yakalar mıyım emin değilim.

Forumda mevcut yakın döneme dair açılan konuları inceledim ama bu noktada bir konu ya görmedim ya da gözden kaçırdım. Genel olarak alışverişlerimi Amazon üzerinden yapıyorum ve kendimce parçalar belirledim.

Göz atıp muadil parçalar ya da kasım zamanı fırsatlarıyla gerçekten uyguna almak için beklenir mi? Yoksa sadece 3-5 binlik komik rakamlar için beklemeye gerek yok mu? Fikir ve düşüncelerinizi belirtirseniz sevinirim.

Ekran kartı konusunda çok kararsızım, AMD ekran kartı sorun çıkarır mı yoksa NVIDIA alınır mı?

Sistemi genel olarak oyun, aynı zamanda SolidWorks gibi işlerimde de kullanacağım.

Ortalama 145 bin civarı bir fiyat burası. Sizce bu parçalar yerine uygun fiyatlı ve sorun çıkarmayacak hangi parçaları alabilirim ya da bu parçalar 120 bin civarına kasımda alınabilir mi?

AMD oyun tarafında F/P olarak güzel bir performans sunsa da SolidWorks gibi işlerde sorun yaşatabilir. Neredeyse iki katı daha pahalı ancak ben şahsen 5070 Ti modeline yönelmenizi tavsiye ederim. Kasım ayında alma işine de pek sıcak bakmıyorum açıkçası, önden zamlayıp kasım ayında normal fiyatına düşürecekler çünkü. Bir de bu tür satın alımlarda beklemek genellikle daha pahalıya almanıza sebep olur ondan dolayı ben şu an almanızı öneririm, son karar tabii ki yine sizin.

Bu ekonomide ve kriz zamanında bir şeylerin indirime gireceğini sanmıyorum, aksine zam alabilir parçalar. Özellikle RAM ve SSD'yi alabiliyorken almak lazım bu devirde. Kaldı ki Kasım indirimleri genelde göz boyama amaçlı oluyor, gerçekten büyük indirimler yapmıyorlar.

Son düzenleme:
Yakın zamanda sistem toplamış biri olarak sistemimi 2 haftada dizdim. Bence indirim bekleyin. Fakat çok geç kalmayın çünkü zam yeme ihtimalleri gayet yüksek. Aldığım RAM'ler 10.000, ekran kartı 15.000 TL arttı aldığımdan beri. 1 ay oldu olmadı.

Fiyat oldukça pahalı. RAM 16 GB bile.

Konuda önerilen Ocypus Sigma L36 Pro alınabilir soğutucu olarak.

Ben olsam beklemem. Zira kasım ayındaki indirimler için genelde 1-2 ay önceden fiyatları şişirip, sonra indirim yapıyorlar. Yani aslında hiç bir şey kazanmıyorsunuz. Tabi bazı istisnalar hariç, fazladan şeyleri çok ucuza verebiliyorlar. Mesela Vatan birden fazla kez çok ucuza RAM falan vermişti. Yani benzer şeyler olabilir ancak bence beklememlisiniz. Her hafta zaten bir sürü zam yiyor tüm parçalar.

Niye sorun yaşatsın hocam?

9070XT 16 GB oyunlarda çok iyi ancak SolidWorks gibi CAD programlarında durum değişiyor. Öncelikle, SolidWorks Radeon PRO ile RTX PRO gibi workstation kartlarını sertifikalandırıyor. SolidWorks ise OpenGL temelli çalışan bir program, NVIDIA'nın OpenGL sürücüleri de yıllar içinde olgunlaşmış ve daha sorunsuz çalışıyor. Radeon oyuncu kartlarında görsel bozulmalar, çökmeler vs. yaşanabiliyor. Oyun ağırlıklı gideceksek hala 9070XT fiyatı sebebiyle çok daha alınası bir kart ancak konu sahibinin hangisi odaklı gittiğini bilmiyorum. Yine de SolidWorks kullanacaksa 5070 Ti gibi bir karta yönelmesi daha az sorun çıkaracaktır.

ancak konu sahibinin hangisi odaklı gittiğini bilmiyorum. Yine de SolidWorks kullanacaksa 5070 Ti gibi bir karta yönelmesi daha az sorun çıkaracaktır.

Tamamen proje bazlı belirli dönemlerde Solidworks tarzı programlar üzerinde çalışıyor olacağım. Serbest dönemlerde de oyunlarda yoğun kullanım sağlayacağım. Bazı dönemlerde pc 2-3 gün hiç kapanmayacak.

5070Ti bende çok düşünüyorum ama fiyatı dolayında geri adım atmak zorunda kalıyorum. Ya gözü karartacağım ya da 5070 alacağım ama 5070 bu sistem için bir tık aşağı kalacak gibi hissediyorum. "Evet tam oldu." diyemeyeceğim

Hocam mesajı da düzenledim ama, o an nedense işlemciden bahsediyorsunuz sandım o yüzden sordum Açlık başıma vurdu herhalde kusura bakmayın. SolidWorks gibi profesyonel işlerde tabii ki Nvidia CUDA üzerinden gitmek lazım, AMD verimli çalışmadığı gibi her program da desteklemiyor.

5070 bu sistem için dediğiniz gibi bir tık aşağıda kalır. 5070 Ti gerçekten daha mantıklı ancak fiyat farkı neredeyse 2 katı yani. 9070XT tercih ederseniz oyunlarda üzmez ancak CUDA yoğunluklu ve daha verimli olan işlemlerde 5070 Ti'a nazaran geri kalacaktır. Birinden birini tercih etmek gerek. Eğer böyle hobi/okul projesi gibi daha esnek bir kullanım içinse 5070 Ti'a o kadar çıkmaya gerek yok diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…