120.000 TL'ye taksitli sistem tavsiyesi

Bütçe
120.000 TL

Max Caulfield 122

Bilgin
Makaleler
17
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar.

Bir abim kendisine sistem toplamak istiyor. Şu anda bizim ofisteki bilgisayarda tabiri caizse derme çatma şekilde oyun oynuyor. Bu nedenle kendisine bilgisayar toplamak istiyor.

Sistem taksitli şekilde alınacak, mümkün olduğunca 9 ila 12 taksit yapılacak. Vade farkı dahil 120.000 TL bütçe belirledik. Kredi kartı olarak tek bir kredi kartının vade farkı ve taksit tablosunu baz almadım, çünkü abimle birlikte alternatif üretmeye çalışacağız. Yalnız dikkat edin, 120.000 TL olan bütçe 9-12 taksitle vade farkı dahil bütçe. Yani peşin fiyatı 120.000 TL olan bir sistem önermeyin.

Sistem AM5 tabanlı olmalı. Mümkünse en az 12 GB'lık bir ekran kartı olursa çok iyi olur. Normalde NVIDIA'dan şaşmam ama NVIDIA kart fiyatları tabiri caizse almış başını gitmiş, bu yüzden AMD ekran kartlı bileşen önerilerinize de açığım. Diğer kriterlerim ise şu şekilde:
  1. SSD en az 1 TB olmalı.
  2. RAM en az 16 GB olmalı. 32 GB DDR5 bellekler aşırı pahalı olduğu için ilk etapta 16 GB almayı uygun bulduk.
  3. Kasa biraz daha kaliteli ve geniş bir kasa olursa iyi olur. Ama bu bütçede ne kadar mümkün olur onu bilemiyorum.
  4. Güç kaynağı kaliteli olmalı. Geçen ay Cooler Master MWE White 700 V2 güç kaynağım elektrik kesintisinden sonra bozulduğu için ve o güç kaynağında Çin malı kapasitörler olduğunu öğrendiğim için bu konuya artık önem veriyorum.
  5. Sisteme ek olarak bir de 4.000 ile 8.000 TL arası bir monitör önerirseniz iyi olur. Çünkü abimin monitör de alması lazım.
  6. Mümkün olduğunca parça parça öneri yapmanızı rica ediyorum. Çünkü bilgisayarı evde kendimiz toplayacağız. Hazır sistem fazla tercih etmiyorum.
Bu kriterlere uygun olarak hangi bilgisayar bileşenlerini önerirsiniz?

Teşekkürler.

Son düzenleme:
9070XT veya 5070
9700X
Asus B850M-K
Kioxcia Exercia Pro 1TB
Lian Li V100R
KLEVV Urbane V RGB 2X16 6000MHz CL28
NZXT C850
Peerles Assasin hava soğutucu

Böyle bir sistem uygun mudur? 2K oyun oynatır, 1080P için daha ucuza 9060XT - 9600X ve Patriot Viper Venom 6000Mhz CL30 16GB RAM da ayarlanır.

İfadeler: X99
Amazon'dan RTX 5070 ya da RX 9070 XT sistem toplanabilir.
Amazon'da bu arada harbiden Ziraat Bankkart için vade farksız taksit seçenekleri aşırı iyi, ama şöyle büyük bir sorun var. Babamın Ziraat Bankkart kredi kartıyla ne zaman Amazon'dan ürün almaya çalışsam kart bloke oluyor, başka sitelerden de bir süre alışveriş yaptırmıyor. Bir keresinde Ziraat'i aramıştık, sistemin Amazon'u "güvenilir olmayan site" olarak işaretlediğini ve bu yüzden onay vermediğini söylemişlerdi. Müşteri temsilcisinin önerisiyle sanal kart oluşturup onunla da denedik, yine olmadı.

Ona nasıl bir çözüm bulabiliriz?

Yani Ryzen 7 9700X illaki şart mıdır? 9600X veya daha düşük bir işlemci olmaz mı? 9600X benim bilgisayarımdaki Ryzen 7 5700X'ten daha güçlü bir işlemci çünkü, çoklu çekirdekte bile. Ben 5700X ile RTX 4070 kullanıyorum ve gayet memnunum. 9600X de yeterli olmalı bu saydığınız GPU'lar için.

Bir de 1440p olması çok şart değil, abim zaten çözünürlüğü pek önemsemiyor. Abime 1440p mi yoksa 1080p mi istiyorsun dedim, net bir cevap veremedi.

Yani Ryzen 7 9700X illaki şart mıdır? 9600X veya daha düşük bir işlemci olmaz mı? 9600X benim bilgisayarımdaki Ryzen 7 5700X'ten daha.

AM4 başka bir durum. 9600X ile 9700X arasında silikon kalitesi var, yani fark eder. Ekran kartı iki alternatif koydum, bence 9070XT taichi tercih edin, yok biz RTX tayfasıyız derseniz PNY 5070 de güzel.

Son düzenleme:
Kingston KC3000 512 GB yerine WD Blue SN5000 1 TB alsak olmaz mı bu arada? Yani tamam, SN5000 DRAM-less bir SSD ama arada 2 katı kapasite farkı var ve fiyat neredeyse aynı. Ayrıca önerdiğiniz sıvı soğutma için hiçbir taksit seçeneği gözükmüyor ürün sayfasında, onun için alternatif bir çözüm üretebilirseniz iyi olur.

Bir de önerdiğiniz kasa ATX anakartları desteklemiyor, sadece Micro ATX desteği var. Daha büyük bir kasa konulmaz mı?

Ona nasıl bir çözüm bulabiliriz?
Onu bankacıya sormak lazım hocam.
Silikon kalitesinden ötürü 9700X tavsiye ediyoruz, uzun vadede iyi olur.
O zaman 2K çözünürlük için sistem dizerek kazık atalım, sonra bir Oled monitör aldırıp öyle de kazık atarız.

Şaka bir yana dursun 2K çözünürlüğü ve Oled monitör hikayeli oyunlar vs için iyi olur, sistemin kullanım amacı rekabetçi ise parçaları yeniden konuşuruz, gerekirse 1080P için sistem dizip UPS konuşuruz.

Kingston KC3000 512 GB.

Haydaaa stok mu bitmiş. 1TB olarak eklemiştim, 512 çıkıyor. Kingston NV3 de olur, SN5100 daha iyi olur, MSI spatum da M470 Pro da olabilir.

Micro ATX desteği var.

ATX desteği var.

Sistemin kullanım amacını sordum abime, her türlü oyunu oynayacakmış. Tabii CS2 de oynayacak, ama hikayeli oyunlar da oynamak istediğini söyledi. O yüzden sanırım 1440p'ye uygun bir sistem kurmak daha iyi olur gibi.

Zaten abimin Steam aile paylaşımı ile oynayabileceği hikayeli oyunların önemli bir kısmı benim hesaptan geliyor bu arada, onu da söyleyeyim Yani hikayeli oyunlara epey saracağından eminim.

Ama OLED monitörler çok pahalı, bütçeyi epey sıkıntıya sokuyor. Bu yüzden monitör tarafında standart IPS panel bir monitör alıp geçmek istiyoruz.

Bu arada sizce RTX 5070 mi alınmalı, RX 9070 XT mi? 9070 XT bariz şekilde daha güçlü, tartışmaya kapalı. Ama RTX 5070 de profesyonel yazılımlarda (DaVinci Resolve Studio gibi) ve belirli konularda 9070 XT'ye göre daha avantajlı durumda. Mesela DaVinci Resolve Studio, H.264/HEVC donanımsal encoding özelliğini sadece NVIDIA kartlarda destekliyor. AMD kart kullanıyorsanız ekstra eklenti kurmak zorundasınız. Bir de bu sistemi abim kullanacak, abim de her ne kadar bilgisayar epey kullanıyor olsa da sorun giderme tarafındaki bilgisi tartışılır. Bu yüzden güvenli sulara kaçıp RTX 5070 mi alsam diyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…