Bütçe
15000
Merhaba, elimde Ryzen 9 7900 işlemci ve 2 adet T-Force Vulcan DDR5 6000MHz CL38 (FLBD516G6000HC38J01) RAM var.

Aklımdaki modeller:
  • Gigabyte X870 Aorus Elite WI-FI7
  • ASUS ROG STRIX B850-F Gaming (bütçeyi aşıyor ama değer derseniz zorlayabilirim.)
  • MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi (birkaç yerde sorunlu dendiğini gördüm o yüzden bu modele karşı çekinceliyim)
  • ASUS TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi
  • MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi

Bunlar dışında önerilerede açığım.

Merhaba, elimde Ryzen 9 7900 işlemci ve 2 adet T-Force Vulcan DDR5 6000MHz CL38 (FLBD516G6000HC38J01) RAM var.

Aklımdaki modeller:
  • Gigabyte X870 Aorus Elite WI-FI7
  • ASUS ROG STRIX B850-F Gaming (bütçeyi aşıyor ama değer derseniz zorlayabilirim.)
  • MSI MAG B850 Tomahawk Max Wi-Fi (birkaç yerde sorunlu dendiğini gördüm o yüzden bu modele karşı çekinceliyim)
  • ASUS TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi
  • MSI B850 Gaming Plus Wi-Fi

Bunlar dışında önerilerede açığım.

15000 TL olması şart mı?

T-Force Vulcan DDR5 6000MHz CL38 (FLBD516G6000HC38J01)

@LH44 Bunlar A-Die çıkıyor değil mi?

Şart değil ama mümkünse ATX tercihimdir. RAM'ler'in bellekleri hakkında bir bilgi bulamadım
Bir de belirtmeyi unutmuşum sistem ağırlıklı olarak render için kullanılacak.

Ryzen 7900 65W TDP, 88W PPT'si var. Yani Force kartı rahatlıkla taşır, 7-24 render alırken de problem çıkmaz. Paran cebinde kalsın derim. Alternatif olarak ATX B850-X870 tercih edebilirsin. Hepsi aynı Prom21 yongasını kullanıyor, giriş-çıkış portlar, M.2, Wi-Fi 7 gibi değişkenler var. Bu özellikler senin işine ekstra yaramıyorsa 2 kat para vermenin bir getirisi olmaz. @Ahmet Emin Kasım

Zaten VRM'lerde pasif soğutma var bu kartta. Render için de olsa sonuçta 9950X3D değil. Onda da problem olmaz ama uzun vade için X870E Hero tarzında kartlar mantıklı 9950X3D2 gibi işlemcilere. 7900 için böyle bir durum söz konusu değil.

MSI Tomahawk ya da Gigabyte Gaming serisi anakartları önermem. Gigabyte'de Aorus, MSI'da MPG-MEG, ASUS tarafında ROG tercih etmeye çalış. B850 Force ise klasmanı ayrı, OC kartı. Ona mecburen özenmek zorundalar, yazılımsal olarak da diğerlerinden bir tık farklı. AM5'te 1 DIMM Per Channel olması stabilite adına iyi. Bellek kontrolcü İntel'e nazaran silikonu genelde iyi çıkmaz, işleri zora sokar. Bu topoloji ile birlikte stabilite artıyor.

Senin modüller H16A A-Die diye biliyorum. Force kartında 8000 MT/s 2:1 mod ayarlayabilirsin mesela çünkü 1 DPC kart.

Ryzen 7900 65W TDP, 88W PPT'si var. Yani Force kartı rahatlıkla taşır, 7-24 render alırken de problem çıkmaz. Paran cebinde kalsın derim. Alternatif olarak ATX B850-X870 tercih edebilirsin. Hepsi aynı prom21 yongasını kullanıyor, giriş-çıkış portlar, M.2, Wi-Fi 7 gibi değişkenler var. Bu özellikler senin işine ekstra yaramıyorsa 2 kat para vermenin bir getirisi olmaz. @Ahmet Emin Kasım

Zaten VRM'lerde pasif soğutma var bu kartta. Render için de olsa sonuçta 9950X3D değil. Onda da problem olmaz ama uzun vade için X870e Hero tarzında kartlar mantıklı 9950X3D2 gibi işlemcilere. 7900 için böyle bir durum söz konusu değil.

MSI Tomahawk'ya da Gigabyte gaming serisi anakartları önermem. Gigabyte'de Aorus, MSI'da MPG-MEG, ASUS tarafında ROG tercih etmeye çalış. B850 Force ise klasmanı ayrı, OC kartı. Ona mecburen özenmek zorundalar, yazılımsal olarak da diğerlerinden bir tık farklı. AM5'te 1 DIMM per channel olması stabilite adına iyi. Bellek kontrolcü Intel'e nazaran silikonu genelde iyi çıkmaz, işleri zora sokar. Bu topoloji ile birlikte stabilite artıyor.

Senin modüller H16a a-die diye biliyorum. Force kartında 8000 MT/s 2:1 mod ayarlayabilirsin mesela çünkü 1 DPC kart.

Az önce abim ile konuştum. MediaMarkt'dan yüklü bir miktar çek gelme ihtimali var mış. Anakart neredeyse bedavaya geliyor fakat çeşit aşırı az. Gözüme çarpan modeller şunlar oldu:

MSI Pro B850-S WI-FI6e​

ASUS TUF gaming B850M-Plus Wi-Fi​

MSI Pro X870E-P Wi-Fi​

ASUS Prime X870-P Wi-Fi​

Gerisi hep b650/b840/a620. sizce bu modeller arasından alınabilir olanları var mı?

Az önce abim ile konuştum. MediaMarkt'dan yüklü bir miktar çek gelme ihtimali var mış. Anakart neredeyse bedavaya geliyor fakat çeşit aşırı az. Gözüme çarpan modeller şunlar oldu:

MSI Pro B850-S WI-FI6e​

ASUS TUF gaming B850M-Plus Wi-Fi​

MSI Pro X870E-P Wi-Fi​

ASUS Prime X870-P Wi-Fi​

Gerisi hep b650/b840/a620. sizce bu modeller arasından alınabilir olanları var mı?

Senin senaryonda hepsi alınır, alınmaz değil. B850-S tercih etme sadece. Onun haricindekileri alabilirsin mecburiyet varsa. Prime olanda Debug LED yok. Onun haricinde iyi kart.

7900'e fazla fazla yeter bunlar. VRM tarafı AM5'te o kadar önemli değil. S alma deme sebebim, pasif soğutması çok başarılı değil. Mosfete basıyor ama bobine basmıyor, yandan değiyor. Çok verimli değil.

Senin senaryonda hepsi alınır, alınmaz değil. B850-S tercih etme sadece. Onun haricindekileri alabilirsin mecburiyet varsa. Prime olanda Debug LED yok. Onun haricinde iyi kart.

7900'e fazla fazla yeter bunlar. VRM tarafı AM5'te o kadar önemli değil. S alma deme sebebim, pasif soğutması çok başarılı değil. MOSFET'e basıyor ama bobine basmıyor, yandan değiyor. Çok verimli değil.

Çek işi patladı maalesef.
ASRock anakartlar nasıldır?

X870 Steel Legend​

X870 pg riptide​

B850 Pro-a​

Ayrıyeten bir de şu modeller var:

MSI Pro B850-P​

ASUS ROG STRIX B850-A​

ASUS TUF gaming B850-Plus​

Ekstra portlar ve Wi-Fi 7 kullanırım diye düşünüyorum. O yüzden Force tercih etmeyeceğim.