17.000 TL bütçede R7 9800X3D & RTX 5080 sistem için anakart tavsiyesi

Bütçe
17.000 TL
Eki Görüntüle 261544
Böyle dedi hocam. Micro-ATX yani küçük boyutlarda olduğu için. sadece ismi B850 diye ona geçme elindeki anakart daha iyi diyor yapay zeka. 14+2+1 Faz (80A SPS) mevcut diye de savunuyor.
Sorun olacak mı olmayacak mı kesin değil. İşini şansa bırakmak istemiyorsan değiştirmen gerekecek. Sistemi de zaten tekrar montaj etmek de istemiyormuşsun. Bence Anakartı değiştir.

Gen 5 SSD ihtiyaç değil.

Bu arada bunları önerdiniz ama mesela Gigabyte X870 Aorus Elıte Wıfı7 Am5 Atx Anakart bunu düşünmüştüm. Çift M.2 SSD olunca ekran kartının gücünü ikiye bölüyormuş. ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 (ATX) nasıl olur sizce? Çift M.2 SSD taktığımda ekran kartının veri yolu yarı yarıya (x8 moduna) düşüyormuş. Bu da performans kaybı demekmiş. Bu durumda bu anakartı almam nasıl olur sizce? ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 yani? Birde şu anakartlar önerildi. Bu üçünden bunu al diyeceğiniz yada bunların haricinde bir anakart al diyeceğiniz ürün var mıdır?
MSI PRO X870E-S EVO WIFI (ATX)
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI (ATX)

Son düzenleme:

MSI'de BIOS kaynaklı yazılımsal sorunlar var. Halen daha bunu kabul etmekte zorlanan bir güruh var. Video çekip tüm anakartlar sorunsuzdur, siz kullanmayı bilmiyorsunuz diyor. Son kullanıcı takıp çalıştırır ve sistemin sorunsuz çalışması gerekir. Boot dahi etmiyorsa kimse kusura bakmasın. Alınması gereken kartlar bence belli, çoğunluğa uymak lazım. Sorun anında Clear CMOS, BIOS Flashback ve RAM slotlarında tek tek 1x16 vs. denenmesi gerekir bu kartlarda. BIOS güncellemesi genelde çözer. Şimdi yeni BIOS'larda AMD training algoritması değişti. O bile bazen Boot sorunu yaptığı oluyor.

Peki ben Gigabyte X870 Aorus Elıte Wıfı7 Am5 Atx Anakart bunu düşünmüştüm. Çift M.2 SSD olunca ekran kartının gücünü ikiye bölüyormuş. ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 (ATX) nasıl olur sizce? Çift M.2 SSD taktığımda ekran kartının veri yolu yarı yarıya (x8 moduna) düşüyormuş. Bu da performans kaybı demekmiş. Bu durumda bu anakartı almam nasıl olur sizce? ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 yani? Birde şu anakartlar önerildi. Bu üçünden bunu al diyeceğiniz yada bunların haricinde bir anakart al diyeceğiniz ürün var mıdır?
MSI PRO X870E-S EVO WIFI (ATX)
MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI (ATX)

Kendi Tomahawk X870 kartımı iade ettim, çok sorunu vardı. Globalde aratırsan belki 1000 tane konu vardır en az ama X870E Tomahawk kullanan tanıdığım var, sistemini ayarladım. Sorunsuz olduğunu söylüyor. Marka-model dikkat edilerek alınması lazım. MSI alacaksan Max serisi tercih et, ASUS'ta da Neo serisi olabilir. Bunlar yeni piyasaya sürüldü, birkaç iyileştirme içeriyor.

X16'dan X8 kısılması %1-3 FPS kaybı demek ama X16 kart X16 slotta bence de kullanılması lazım. ASRock ve MSI hariç markalar X16 slotu her türlü kıstırıyor sana, ondan kaçarın yok. ASRock ve MSI Rear USB4'ten kıstırıyor. USB portlarından kayıp yaşarsın yani tüm M.2 slotlarını doldurduğunda diyeyim. ASUS ve Gigabyte'da genelde M.2_2, bazen M.2_3 slotları dahil edilir buna. M.2_1 kullandığın vakit kısma durumu olmaz. Anakart manuelinde detaylı belirtilir bu, o kısımdan bakmak lazım. Teknik özellikler kısmında da yine anakart sayfasında belirtilir.

Gigabyte Aorus'larda da tak çalıştır sorun yaşayan oldu forumda ve yakın çevrede. Çözümü ise Clear CMOS ya da BIOS Flashback. Başka yöntem yok diyeyim. BIOS kaynaklı sorun olduğu oluyor. AM5 narin platform ama çözümler basit genelde.

@casper04 Sen zaten hali hazırda MSI B650-A aldıysan ama kartı henüz değiştirme. RTX 5090 takıp kullanırsın mesela, şimdiden dert etme bunları. BIOS Flashback ile BIOS güncellemen gerekebilir. 5.0 kartı 4.0 slotta kullanmak ile X16'dan X8'e düşmek benzer kayıp yaşatır sana. Onu da dert etme henüz. 105 FPS yerine 100 FPS olması önemsiz diyeyim.

Elimde şuan MSI PRO B650-A Wi-Fi var bunu satıp X870 serisine geçeyim diyorum. Hiç kullanmadım, elektrik de vermedim indirimde 7000'e almıştım hala duruyor kenarda yani. Bunu satıp B850 yada X870 serisi alayım diyordum. Kendim montajlayacak olsam sistemin parçalarını alıp denerdim ve sonrasında stabil mi değil mi ona göre tekrar demonte edip anakartı satardım ama bilgisayarcı kuracağı için nokta atışı sorunsuz bir sistem olmasını istiyorum. ASUS TUF GAMING X870E-PLUS WIFI7 8000MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI ATX Anakart buna ne dersiniz? Elimdeki B650-A Wifi'yi satıp Bunu alsam mı?

Bilgisayarcıya kurdurtulmasına çok karşıyım bu tarz sistemlerin, işinin ehli kişi çok az var. Bir sorun anında elinde DDR5 ekipman olan neredeyse sıfır zaten PC'cilerde. Kendileri de çözemiyor. Sorun yaşama şansı her daim var, milattan önce BIOS ile gelir genelde B650 kartlar. Stabilite arıyorsanız ASUS tavsiye ederim, Neo serisi alabiliyorsanız alın TUF ya da ROG. Ama tak çalıştır kullanıyorsan Overkill kaçar bu anakartlar sana. İnce ayara çok müsait normalde ama son kullanıcıya çok hitap eden kartlar değil. Adam mesela X870E Godlike alıp kullanıyor ama sunduğu hiçbir özellikten bihaber diyeyim. Tek M.2 ile kullanıyor.

Ben sizin yerinizde olsam kart değişmem ama, kendim kurmayı öğrenirim. YouTube üzerinde rehberler var, kendi sistemini kendin kurman en iyisidir. Zor bir yanı yok, şu PC'cilerden sıyrılmak lazım diyeyim. @casper04

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…