Çözüldü 2 slot RAM mi yoksa 4 slot RAM mi daha iyi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hasan254
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 1B
  • Etiketler Etiketler
    ram
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hasan254

Çalışkan
Sistemimde şu anda 2x8 3000MHz RAM kullanıyorum ve kapasiteyi 32 yapmak istiyorum. Yeni aynısından 2 tane daha 8 GB RAM alıp 4 slot yaparsam bir sorun yaşar mıyım, yoksa satıp 2x16 GB mi almalıyım? 4x8GB şeklinde RAM kullananlar bilgi verirse memnun olurum.

Çözüm
İşlemcine bağlı. 4 kanal destekleyen bir işlemcin varsa 4*8 RAM daha iyi olur. İşlemcin 4 kanal desteklemiyorsa 2*16 daha iyidir. Zaten böyle bir durumda 4*8 taksan bile çift kanal çalışacaktır. Burada asıl dikkat etmen gereken şey yeni alacağın RAM modelinin eskisiyle birebir aynı olması. RAM modelleri aynı olduğu sürece İki türlü de aman aman bir performans farkı olmayacaktır.
Sistemimde şu anda 2x8 3000MHz RAM kullanıyorum ve kapasiteyi 32 yapmak istiyorum. Yeni aynısından 2 tane daha 8 GB RAM alıp 4 slot yaparsam bir sorun yaşar mıyım, yoksa satıp 2x16 GB mi almalıyım? 4x8GB şeklinde RAM kullananlar bilgi verirse memnun olurum.

Dual kit yap daha iyi olur 2x16

İşlemcine bağlı. 4 kanal destekleyen bir işlemcin varsa 4*8 RAM daha iyi olur. İşlemcin 4 kanal desteklemiyorsa 2*16 daha iyidir. Zaten böyle bir durumda 4*8 taksan bile çift kanal çalışacaktır. Burada asıl dikkat etmen gereken şey yeni alacağın RAM modelinin eskisiyle birebir aynı olması. RAM modelleri aynı olduğu sürece İki türlü de aman aman bir performans farkı olmayacaktır.

Çözüm
Hocam 4×8 çok daha iyi olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
3000 MHz'de hiçbir işlemcinin bellek kontrolcüsü veya anakartın RAM topolojisi problem yaşatmaz, dolayısıyla 2x16 da kullanabilirsin 4x8 de. Tabii Zen veya Zen+ gibi bir işlemci sahibiysen 3000 MHz'de de problem yaşaman olası çünkü o işlemcilerin bellek kontrolcüleri berbat, Zen2 ve sonrası için konuşayım daha doğru olur. 4x8 kullanımın patlak vereceği senaryolar genelde 3600 MHz üzerinde yaşanıyor onun da sebebi bellek kontrolcüsü zayıf işlemcilerle birlikte Daisy Chain topolojisi kullanan anakartların birbiriyle eşleşmesinden oluyor. T-Topology anakartlar piyasada %5 var ya da yok, dolayısıyla yüksek frekanslı RAM kullanmak istenildiğinde 2 modül daha doğru oluyor çünkü piyasanın %95'ini oluşturan Daisy Chain topolojisi 2 modül RAM kullanımını temel alıyor.

Threadripper'ya da Xeon bir işlemcisi varsa evet, ancak ev kullanıcısı için üretilmiş işlemcilerin büyük çoğunluğu 2 kanal destekliyor buna 14900K dahil.
Ev kullanıcıları için de EXTREME sistemler var. Tabi o tarz kullanıcılar bu tarz basit sorular sormazlar orası ayrı. :D
20230330_194310.webp

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt