20.000 TL bütçe ile R5 7600 & RTX 4060 Ti için AM5 anakart önerisi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan MFD
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 132
  • Etiketler Etiketler
    am5 anakart
Bütçe
20.000 TL

MFD

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Ryzen 5 7600 ve 6000 MHz CL30 RAM'lerle beraber MSI B650 Tomahawk Wi-Fi anakart kullanıyordum. Bu kartı aldım alalı yüzüm hiç gülmedi. Sürekli boot sorunları yaşıyordum. 2 ay şehir dışına çıktım döndüğümde CPU DRAM ışığı sorunu başladı. Şu anda iade sürecindeyim. Parası neyse verip alabileceğim en mantıklı kartı almak istiyorum. Şu anda Ryzen 5 7600 ve RTX 4060 Ti kullansam da 1-2 sene içerisinde R7 9800X3D ve RTX 5070 Ti veya benzeri bir comboya geçmeyi planlıyorum. En az 2 adet M.2 ile kullanacağım. Son deneyimimden dolayı MSI'dan soğudum, ne zaman AM5 RAM sorunlarını araştırsam çoğunlukla MSI anakartlarda yaşandığını görüyorum.

Uzun lafın kısası bana en az boot, post, RAM training sorunu yaşanan kartlar önerir misiniz? B850, X870, X870E olabilir. M.2'ler ile kullanırken PCI-e hızlarının düşmediği modeller varsa tercih ederim. İyi Sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR5 in sorunları hiç bitmedi. En kral anakartta bile memory controlcüsü kaldıramayabiliyor. Ben x670 üst seviye anakart ile 7950x kullanıyorum. 4x16 6000MHz CL 32 DDR5 ram kullandım, Expoaçtığımda sürekli sıkıntı yaşıyordum, hatta açılmama boot sorunları. Bios güncellemesi vs. vs. yapmadığım şey kalmadı. Expo kapalıyken bile boot sorunları oluyordu. Skyrim modlarım çalışmıyordu. Şuan stabil ama XMP kapalı ve sadece 2x16 şeklinde kullanıyorum. Ne ayar yaparsam yapayım Expo açtığımda dengesizleşiyor makina. DDR5 olayında PCB kalitesi ve silicon şansı aşırı devrede. Geçmiş olsun.

Valla hocam 4 slot ramle sorun yaşama ihtimali çok yüksek dediğin gibi. Ben 16x2 b650 tomahawk ta 5 ay sorunsuz expo açık 6000mhz cl30 kullandım. Gördüğüm üzere sanki Asus ve gigabyte kartlar 2x16 6000mhz de daha az sorun yaşıyor gibi. Tek sorun Rog b850 yada x870 kartlar çok pahalı. Gigabyte x870E aorus elite gözüme çarptı fiyat performans açısından çok kararsızım. Ama sanırm MSI dan uzak duracağım. B650 ve x670 lerde giriş seviyesi x870 lerde de sorun çok fazla. Orta üst segment B850 veya x870e mantıklı gibi geliyor.

Marka bağımsız, işlemcideki memory controller kısmındaki silikon şansı etkili. Hatta ramdeki silikon şansı bile etkili. Kimi ram 1:2 modda 8200MHZ CL 38 lerde çatır çatır stabil çalışıyor, kimi ram 5600MHZ CL40 çalışmıyor. İşlemcideki silikon piyangosu işte, memory controller bölümü ne kadar sağlamsa, anakarttaki sinyal yönetimi de aynı şekilde o kadar iyi çalıştırabiliyorsun.

Alacağım anakartı amazondan alıcam hocam şanssızlık var bende sıkıntılı ürün gelirse hemen iade ederim. Asus rog X870E-E veya X870E-H almayı düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…