20.000 TL'ye kadar siber güvenlik analistliği için laptop tavsiyesi

Bütçe
20.000 TL

Demorlius 1

Üstün
Yer
Türkiye
Merhaba. 2 yıllık olan siber güvenlik ve bilişim operatörlüğü okuyacağım. Araçlar bu şekilde.

Kod:
Kali Linux.
Windows 10/11
Ubuntu / Debian Linux.
VirtualBox.
VMware workstation.
Wireshark.
Nmap.
Zenmap.
Metasploit Framework.
Burp Suite community.
Owasp zap.
John the ripper.
Hashcat.
Hydra.
Nikto.
Gobuster.
Dirb.
Netcat.
Aircrack-ng
Cisco Packet Tracer.
Gns3.
MySQL.
Mariadb.
Visual Studio Code.
Notepad++
Git.
GitHub.
PowerShell.
Windows CMD.
Bash (Linux terminal)
Python.
C programlama.
SQL.
Openssh.
OpenVPN.
Apache.
Nginx.

Microsoft Office.

Elimde 2600 Hz DDR4 laptop RAM'i var. Bunu kullanmak istiyorum. Fiyatlara hep 4-8 GB RAM var. Mümkün olduğunca ucuz ve hafif olmalı. Bütçe 15-20 K civarı. İkinci ele kesinlikle bakmak istemiyorum. Ayrıca Kali Linux'la uyumlu olmalı. Bunun için AMD daha iyi galiba, pek bilgim yok. Ne önerirsiniz?

Kardeşim, öncelikle şunu belirteyim ki bahsettiğin araçlar oldukça genel. Bariz bir şekilde yapay zekaya sorup oradan aldığın bir liste gibi duruyor. Buradaki arkadaşlara sorsaydın, sana çok daha isabetli bir liste verebilirlerdi.

Bunun dışında, belirttiğin gibi verdiğin araçlar çok genel. Bütçenin düşük olduğunu anlıyorum ancak beklentilerin oldukça yüksek. Bu fiyat aralığında kalacaksan kesinlikle beklentilerini biraz düşürmen gerekecek. Kali Linux kurmak istediğini belirtiyorsun; o fiyata alacağın hemen hemen tüm sistemlere Kali'yi kurabilirsin. Ancak bu bütçeyle sanal makine işi biraz zor olabilir, akıcı bir deneyim için en azından 16 GB RAM gerekiyor.

Daha fazla çelişki var ama konuyu uzatmak istemiyorum. Önerim, bütçeni mümkünse yükseltmen yönünde; aksi takdirde kullanım sırasında bazı zorluklar yaşayabilirsin. İkinci olarak, Kali'yi ana işletim sistemi olarak kullanmanı önermem. Bunun yerine sanal makineye kurman daha sağlıklı olacaktır.

Alacağın bilgisayar muhtemelen tam olarak ihtiyacını karşılamayacaktır ve bu durum hem bölümünden hem mesleğinden hem de hayattan soğumana neden olabilir. Yine de bol şanslar dilerim.

Evet yapay zekadan yardım aldım. Bütçemi maksimum 25-30K Civarı yapabilirim. Sanal makine ile uğraşmak istemiyorum geçmişte ubuntu ve fedora kullanmıştım. Linux sistemini biraz biliyorum. Dual Boot yapabilirim.

Evet yapay zekadan yardım aldım. Bütçemi maksimum 25-30k civarı yapabilirim. Sanal makine ile uğraşmak istemiyorum geçmişte Ubuntu ve Fedora kullanmıştım. Linux sistemini biraz biliyorum. Dual boot yapabilirim.

Sanal makine kullanmak istemiyorsanız, listede VirtualBox veya VMware workstation gibi araçlara yer yok. Fakat belirteyim bu sektörde sanal makine oldukça önemli bir araçtır ileride aynı anda iki, hatta daha fazla sistemle uğraşmanız gerekecek. Müfredatınızı araştırın ve yapay zekadan daha spesifik öneriler isteyin. Aksi takdirde, yine çok genel ve alakasız tavsiyeler alabilirsiniz. Böylece ihtiyaçlarınız için kafanızda daha net bir fikir oluşur.

Ek olarak, üniversitenin size bu tür durumlar için laboratuvar imkanı sağlaması gerektiğini düşünüyorum. Üniversitenizi bilmiyorum ama araştırabilirsiniz; belki böyle bir imkanları vardır.

Öneri olarak, en azından 16 GB RAM'li bir sistem alın. Neye ihtiyacınız olduğunu öğrenene kadar sizi idare eder.

Elimde DDR4 16 GB RAM var şu an zaten. 512 GB NVMe SSD de var. 256 GB SATA SSD de var. Eski laptoptan çıkartıcağım bunları. Yenisine takacağım. Bu yüzden bütçeyi düşük tuttum. Zaten Linux kullanacağım. Windows gerekirse eski laptop hala iş yapar ama artık değiştirmek istiyorum 2kg oldu ve fan sesi çok rahatsız ediyor. Çalışmaya başlayınca güzel bir laptop alırım.

1. dönem.
  • Veri tabanı yönetim sistemleri.
  • Bilgisayar donanımı.
  • Herkes için siber güvenlik.
  • Matematik.
  • İngilizce ı
  • Türk dili ı
  • Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ı

2. dönem.
  • Bilgisayar ağ sistemleri.
  • Dijital elektronik.
  • Bilişimde istatistiksel analiz.
  • İngilizce II.
  • Türk dili II.
  • Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi II.

3. dönem.
  • İşletim sistemleri ve güvenliği.
  • Veri güvenliği.
  • Siber saldırı ve savunma yöntemleri ı
  • Yazılım güvenliği.

4. dönem.
  • Siber saldırı ve savunma yöntemleri II.
  • Güvenlik altyapısının denetimi ve yönetimi.
  • Staj.

İşletim Sistemleri
  • Kali Linux
  • Ubuntu
  • Windows 11 / Windows Server

Sanallaştırma
  • VirtualBox
  • VMware Workstation

• Cisco Packet Tracer
  • Wireshark

Sızma Testi
  • Nmap
  • Metasploit Framework
  • Burp Suite
  • John the Ripper
  • Hydra

Web
  • OWASP Juice Shop
  • DVWA (Damn Vulnerable Web Application)

Veritabanı
  • MySQL
  • PostgreSQL

Kodlama
  • Visual Studio Code
  • Python

Adli Bilişim
  • Autopsy
  • FTK Imager

Log Analizi
  • Splunk
  • Wazuh

Araştırmam bu şekilde. Eskişehir teknik düşünüyorum.

Tekrar düşündüm. 22-23 Max çıkabilirim. Elimdeki parçaları da kullanacağım için modiler RAM-SSD önermeniz çok güzel olur.

Yapay zekâ yine çok genel bir çıktı vermiş. Ancak müfredattan anladım genel olarak verilecek eğitimi. Elinizde RAM olması avantaj sağlar. Yeni alacağınız bilgisayarın RAM'inin lehimli olmamasına dikkat edin. Tam modeli bulup internetten anakart fotoğraflarına bakın. İşlemcisi ve diğer özelliklerinden de o fiyat bandında üst düzey beklenti içine girmeyin ama işinizi görecektir. Bol şans.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…