Rehber 2026 yılında 8 GB VRAM hâlâ yeterli mi?

8 GB ekran kartlarını sadece e-spor oynayanlar için öneriyorum. Onun dışında 8 GB VRAM günümüz şartlarında yeterli değil.

İşlemci güçlü olduktan sonra VRAM yetersizliği yüzünden 256MB 7800GTX'de problem yaşadım, adamlar hemen artından 512MB versiyonunu çıkarıp bizi keriz yerine koydu, ben de 1 yıl sonra gittim ASUS EN8800GT aldım 512MB öyle rahatladım.

Şu an 12 GB 5070 işlemcisi güçlü olmasına rağmen VRAM'de FH6'da problem yaşıyor çünkü açık dünya. 2K kapasitesi olduğu halde açınca VRAM sorunu boy gösteriyor, illa DLSS kullanmak zorundasın yani.

Bugün 5080 bile işlemci gücü bakımından 2K'da tüm yenilikler açıkken 60FPS tam performans diyemiyoruz. VRAM'i de açık dünya oyunlarında işte sınıra yaklaşmaya başladı.

Sadece 5090 tüm teknolojiler açıkken 2K'da 60FPS ve üstü rahatlıkla verebiliyor ve VRAM konusunda cömert.

DLSS ne olursa olsun 1080p altında upscale yaptığı zaman bulanık görüntü veriyor. Sharpness atma etme vs. makyaj ile de olmuyor, sıvanmıyor yani üstüne tüy dikmiş oluyoruz. Kendimizi kandırmanın alemi yok. Çok para verince iyidir iyi kerata deyip sineye çekmiş olmak gerçeği değiştirmez.

Ben de memnun değilim durumdan, 5090'ı soket güvenliği yüzünden pas geçtim ama 6000 serisinde adam gibi güç güvenliği sunarlarsa amiral gemisini düşünürüm.

Neural texture compression gelecek diyorlar da bunu gidip RTX 6000 serisine implement edip onu satmaya da çalışır bu NVIDIA fazla güvenmeyin yaya kalma ihtimaliniz var. DLSS 5 ise zaten 2X 5090 kullanarak ancak çalıştırılabildi bu da tensör çekirdek tarafının zayıf kaldığını ve sayısının artmak zorunda olduğuna işaret. Elimizdeki 4 ve 5 serisi kartlara elveda demek zorunda kalacağız. NVIDIA tensör çekirdekleri yetmiyorsa shader çekirdeklerine yaptıralım ama performansınız düşecek vs. diye bir trade-off yapar mı? Yaparsa artısı eksisi ne olur orası soru işareti.

Elinize sağlık, güzel yazmışsınız. O sıra RTX 3050 Laptop GPU 4 GB kullanan ben. Lakin şaka maka 4 GB VRAM bana hala yetiyor, sorunsuz takılıyorum. Genel olarak günlük kullanım yapıyorum, oyunlara da ara sıra giriyorum. Ara sıra dediğim oyunlar şunlar: GTA 4, GTA 5 Enhanced, CS2, Valorant, SonOyuncu, CraftRise, TLauncher, Euro Truck Simulator 2, Forza Horizon 4, Brawlhalla, Aimlabs, Goose Goose Duck, Zula, Wolfteam, PES 2011, Fortnite, Apex Legends, RDR 2, Fall Guys, Rocket League vs. Ama çoğuna artık girmiyorum bile, sadece yüklü duruyorlar. Genelde GTA, Valorant, PES tarzı oyunlarda takılıyorum.

2021-2022 zamanında bu laptopu 18 bin TL’ye almıştım, hâlâ işimi görüyor açıkçası. Ha şu an laptop almaya kalksam, 4 GB VRAM almazdım.

Bu RAM fiyatlarından sonra oyun geliştiricileri önümüzdeki birkaç yıl "seve seve" 8GB RAM ile sorunsuz çalışan oyunlar yapmak zorunda kalacaklar.

Geleceği malum mu? 5000 serisine değil, 6000 serisine saklayabilirler sanki...

Laptop için 12 GB VRAM'li ekran kartları ne zaman gelecek? Sadece RTX 5070 Ti var düşük fiyat diyebileceğimiz onlarda çok bulunmuyor ve bulunsa bile absürt fiyatlarda.

Geleceği malum mu? 5000 serisine değil, 6000 serisine saklayabilirler sanki...

NVIDIA gelirinin küçük kısmı olan oyunculardan böyle bir şeyi esirgeyeceğini sanmıyorum. Olay donanımla alakası yoksa (bence yoktur) eski kartlara da getireceğini düşünüyorum.

4GB VRAM 480p için yeterli diye umuyorum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…