• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

300.000 TL'ye oyun ve yapay zeka için R7 9800X3D ve RTX 5090 sistem toplama tavsiyesi

Bütçe
280.000-300.000 TL
Yer
Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu
Merhaba arkadaşlar. %85 oyun oynamak amaçlı kullanmalık, %15 ise yapay zeka uğraşları için bir sistem toplamak istiyorum.
Proje bazlı gelirim olduğu için elime para geçtikçe parçaları alacağım. Seçtiğim parçalarda sorun var mı ya da daha iyileri bulunur mu bu konuda sizden yardım istiyorum.

Kasa: NZXT H6 Flow siyah modelini kullanacağım. (fiyata dahil değil, elimde mevcut)
işlemci: R7 9800X3D 8 çekirdek 4.7 GHz. (22.500 TL)
RAM: G.Skill Trident Z5 2x16 6400MHz CL30 F5-6400J3039G16GX2-TZ5rk DDR5 RAM. (30.000 TL) yapay zeka için 32 GB yerine 64 GB mı tercih etmeliyim?
Anakart: MSI Pro B850-S WI-FI6e 8200MHz anakart. (9.300 TL)
Ekran kartı: MSI 5090 32g Ventus 3X OC G5090-32V3C 512 bit GDDR7 32 GB ekran kartı. (168.000 TL)
Depolama: Depolama konusunda ne seçmeliyim bilmiyorum. 2 TB (oyun için), 1 TB (normal sistem için) diye düşünüyorum. Önerilerinizi bekliyorum.
Sıvı soğutma: NZXT Kraken Plus RGB LCD 360mm. (12.300 TL) sıvı soğutmanın performansı hakkında pek bilgim yok ama genel aynı marka olmasına da dikkat ettiğim için bunu seçtim.
Güç kaynağı: Bu konuda da sizden yardım istiyorum. 1200W işimi görür mü?
Monitör: Halihazırda ASUS VG258QR modelini kullanıyorum. Yeni sistemde bunu yan monitör olarak kullanacağım. Ana monitör olarak hem FPS oyunları oynayacağım hem de hikaye oyunları oynayacağım için kaliteli bir marka model olmasını istiyorum.
Çevre birimleri olarak: kulaklık ve mikrofona ihtiyacım var. Bu ikisi konusunda hiçbir şekilde bir bilgim yok ancak kulaklıkta sesleri iyi alayım ve sorun çıkartmasın, mikrofon içinse sesim karşı tarafa pürüzsüz şekilde gitsin istiyorum.

Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara içtenlikle teşekkür ederim. Tahminimce bu sistem 300.000'i de geçer gibi geliyor ama bunca zamandır bir oyun bilgisayarım olmadı ve toplarken olabildiğince iyisi olsun istediğim her oyunun en iyi ayarlarda oynayabileyim, uzun süre götürsün diye uğraşıyorum. Sizlerin geri dönüşlerine göre düzenlemeler yapıp parça parça alacağım.

Ventus 5090 almanızı tavsiye etmem. Bu bütçede sanki o anakart da düşük kalmış gibi. Diğer parçalar hakkında bir fikrim yok ama 9950X3D belki daha çok işinizi görür.

Son düzenleyen: Moderatör:
RAM 64 yap. Anakartta daha iyi alternatifler var. Kraken soğutucu alma, Lian Li galahad Trinity performance bak. Ventus fiyatına bağlı ama önerilmez. 1200W yeter muhtemelen.

Bir özet geçeyim:

- R7 9800X3D çoklu çekirdek işlerinde pek iyi değil, R9 9950X3D ise overpriced.

- Evet, RAM'i arttırmanız Ai için daha iyi sonuçlar almanıza vesile olur.

- Anakart düşük kalmış diyebilirim. https://share.google/fFeu5QfPf4PAZU3Qn

- Ventus modelini almayın, soğutması rezalet. https://share.google/rgMk5O5oyK1agjcM1

- Depolama biraz da size bağlı. 4TB alıp işi kökten de çözebilirsiniz.
990 Pro, M480 Pro, Exceria Pro, SN850X, Gammix S70, Renegade, KC3000, MP600 Pro NH bakın.

- NZXT yerine şuna da bakabilirsiniz: https://share.google/L4QxuTwZSVFPBRZs1 hazır indirimdeyken düşünülebilir, eğer ekran şartsa.

- 1200W iş görür, F/P olarak şuna bakabilirsiniz: https://share.google/gDOdDesk0iVhm9Pyh

Bütçeye 9950X3D rahat sığar gibi?

@SHERLOCKED, sığmasında sorun yok hocam. R7 9800X3D ile R9 9950X'in birleşmiş hali kendisi, yapılan işe göre birine dönüşüyor. R9 9950X ile aradaki farka değeceğini düşünmüyorum.

@SHERLOCKED, sığmasında sorun yok hocam. R7 9800X3D ile R9 9950X'in birleşmiş hali kendisi, yapılan işe göre birine dönüşüyor. R9 9950X ile aradaki farka değeceğini düşünmüyorum.

Bence bütçe varken alınabilir. FPS oyunları da oynuyormuş arkadaş.

Çoklu çekirdeğe pek ihtiyaç var mı ki? Evet bütçe yüksek ancak R9 gerektiren bir işlem yaptığını göremedim arkadaşın.

Bence monitöre bütçe artırımı yapılabilir işlemci upgrade yerine.

Sıvı soğutma olarak Lian Li galahad ll Lite performance AiO 360mm olabilir rakiplerini gecıyor fıyatını hak edıyor.

Cevaplar için teşekkür ederim.
İşlemci için 9950x ve 9950X3D detaylıca araştırırım ona göre bir seçim yaparım. Kullanım senaryolarımı tekrar gözden geçirip bu işlemcilerin fazlalık olup olmadığına bakarım.
RAM siyah olsa muhteşem olurdu stoğu bitmiş bulamadım.
Anakart olarak Gigabyte X870E Aorus Elite seçeceğim. Arada çok uçurum fark yok.
Ekran kartını Gaming Trio modeli ile değiştirdim.
Depolama için önerdiğiniz tüm modelleri araştıracağım, hangisi uygun olursa onu tercih ederim.
Soğutma olarak önerdiğiniz 3 Lian Li marka soğutmaları araştırıp ona göre seçerim. Üç farklı fiyat olduğu için performans araştırması yapıp ona göre tercih yaparım.
Başka güç kaynağı önerisi gelmediği için hocamızın attığı kaynağa bakıp onu alırım.

Sistem için en acil parçalar bunlar olduğu için bunları temin ettikten sonra monitör ve diğer parçalar için yeni konu açarım muhtemelen. Tekrardan destekleriniz için teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…