Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Alma şansım olsa ASUS Zenbook alırdım. Lenovo LOQ önceki serisi kronik anakart yanma sorunluydu; bu seri daha yeni ve kronik bir sorunu var mı, yok mu bilmiyoruz. Onu da geçtim, siz cihazda oyun oynanmayacağını söylediniz. Ana amacı oyun olan bir cihaz almak akıl kârı değil.
MacBook Air M4 24 GB RAM 512 GB SSD modelini kullanıyorum. Genel olarak Flutter ile mobil uygulama geliştiriyorum ve flutter build ya da flutter run yaptığımda, pasif soğutma olduğu için anlık ısınmalar oluyor. Ancak günlük kullanımda 55 dereceyi hiç geçmedi.
Anakart ile arka kapak arasına termal ped eklemesi yaptım. Şu an internette gezinirken 45–49 derece arasında seyrediyor. flutter run ya da build aldığımda ise 80 dereceyi geçmeden işlem tamamlanıyor. Ayrıca altına fanlı bir soğutucu koyarak kullandığımda build almak sorun olmaktan çıktı.
Sürekli ağır iş yükleri yapıyorsanız Air serisini tercih etmek mantıklı değil. Ancak Chrome, Excel, Word gibi programları kullananlar için, genel amaçlı ofis kullanımında MacBook Air oldukça mantıklı bir tercih; batarya süresi de sizi ciddi anlamda rahatlatacaktır.
Zenbooka bakıyorum halen öneri için tekrardan teşekkür ederim. Cihazı ciddi ciddi araştırıyorum ama birkaç noktada kafam karıştı, onları da netleştirmek istiyorum.
Zenbook 14 OLED’in artıları çok net:
hafif ve taşınabilir olması, premium hissiyat, güçlü donanım, günlük kullanımda sessizliği ve OLED ekranın renkleri gerçekten cezbedici. Bu yüzden zaten listemin üst sıralarına girdi.
Ama biraz derinlemesine bakınca bazı olumsuz/kararsız bırakan noktalar da çıkıyor:
OLED ekran çok parlak ve aşırı yansıtıcı. Reddit’te ve bazı kullanıcı yorumlarında özellikle dark mode kullananlar için “ayna gibi” olduğu, loş ışıkta yüz yansımasının ciddi dikkat dağıttığı söyleniyor. Kod yazma / uzun okuma yapanlar için bu durum can sıkıcı olabiliyor.
Gerçek pil ömrü, kağıt üstündeki 15+ saat iddiasından uzak. Kullanıcıların önemli bir kısmı normal parlaklıkta, hafif işlerde bile 6–8 saat civarı gördüğünü yazmış. Bu benim için biraz soru işareti.
RAM’in yükseltilememesi (16 GB soldered) uzun vadede kafama takılıyor. Bugün yeterli ama 2–3 yıl sonrasını düşününce “keşke 32 alsaydım” deme ihtimali var.
Bazı kullanıcılar fanların açılıp kapanırken garip/rahatsız edici bir ses yaptığını belirtmiş. Sürekli değil ama hassas olanları rahatsız edebilecek bir detay.
Günlük hafif işlerde performans artışının, eski nesil iyi bir laptopa göre bile “vay be” dedirtecek kadar hissedilmediğini söyleyenler var.
Yani özetle:
Cihaz kötü değil, hatta fiyatına göre çok iyi bir ultrabook. Ama OLED ekranın kullanım tarzıma uygun olup olmadığı, pil süresi ve RAM’in yükseltilememesi gibi konular beni kararsız bırakıyor. Eğer bu noktaları dert etmeyen biri için kesinlikle mantıklı bir öneri ama ben biraz daha “uzun vadede içim rahat mı?” tarafındayım. Bu yüzden alternatifleri de değerlendirmeye devam ediyorum.
gerçek pil ömrü, kağıt üstündeki 15+ saat iddiasından uzak. Kullanıcıların önemli bir kısmı normal parlaklıkta, hafif işlerde bile 6–8 saat civarı gördüğünü yazmış. Bu benim için biraz soru işareti.
Maalesef çoğu Windows laptop için geçerli daha doğrusu X86_64 mimarisini kullanan laptopların batarya süresi çok uzun olmuyor Linux kurarsanız daha da artabilir ama 15 saat görmez.
RAM'in yükseltilememesi (16 GB soldered) uzun vadede kafama takılıyor. Bugün yeterli ama 2–3 yıl sonrasını düşününce “keşke 32 alsaydım” deme ihtimali var.
Maalesef çoğu Windows laptop için geçerli daha doğrusu X86_64 mimarisini kullanan laptopların batarya süresi çok uzun olmuyor Linux kurarsanız daha da artabilir ama 15 saat görmez.
Oyun oynamayacaksanız 16 GB üzmez LoL, Valorant CS de sıkıntı olmaz ama üstüne 16 RAM ileride sıkar.
Herkesi dinlememek gerekli. Sonuçta bu ofis laptopu; oyun vs. oynamadığınız sürece zaten kağıt üzerinde farkı hissetmeyeceksiniz. Asıl olay mikro işlemlerde.
Ayrıca, OLED konusunda size katılmıyorum. Bütçenizde OLED alınabiliyorsa neden almayasınız? Renk bütünlüğü olarak OLED üstü bir teknoloji günümüzde yok. Parlama konusuna gelecek olursak ışığını biraz kısar, öyle devam edersiniz.