Bütçe
40.000
Windows'larda ARM mimarisi daha yeni yeni oturmaya basladigi icin... Apple artik cok gelisti bu iste, Windows'un daha cok isi var.

Arkadasin dedigi MacBook Pro'yu da dusunun bu arada, daha premium bi' cihaz. Guncelleme omru olarak fark olmaz Pro serisi biraz daha fazla aliyor normalden zaten.

Ama Pt'ye baktim ben de goremedim.

Hocam dün vardı da kaldırmışlar sanırım. Baktım ben de göremedim şimdi.

MacBook Air M4 almayı düşünüyorum ama şu ana kadar Windows kullandığım için kararsızım.
Eğitim indirimiyle beraber 40.000 TL oluyor M4 13 inç MacBook Air. Yani bu sebeple maksimum 40.000 TL bütçem var.
M2 MacBook Air de seçeneklerim arasında.
Oyun ve mühendislik programları için kullanmayacağım, yazılım ve ders için kullanacağım. Ekran, malzeme kalitesi, batarya önemli benim için. Bu fiyat bandında işlemci tarafında performans sorunu yaşayacağımı düşünmüyorum günlük kullanımda.
Windows tarafında ne alınabilir? Şimdiden teşekkürler.
X1 Carbon i7 11th gen. Windows tarafında daha iyi bir seçeneğin yok batarya, ekran, kalite gibi zımbırtılara öncelik verisen. 3. gen i7 X1 Carbon (Touch+TouchBar) olanından var bende, touchbar akması harici gram sorunu yok. Halen daha sessiz, performaslı ve uzun giden bir bataryaya sahip.

M1 Pro MacBook Pro 14" (25-30k) veya M4 MacBook Air dusunulebilir ARM tarafında.

Ben olsam X1 alır geçerdim çünkü Windows tarafında ARM oturana kadar MacBook'lar riskli cihazlar. İki gün sonra Apple -örnek için- M1 için bütün uygulama ddesteğini kesince ve Windows tarafı düzgün bir alternatif olmadığından sorun çıkarabilir. Ayrıca Apple Silicon işlemcilerde RAM ve SoC'nin birleşik olmasından dolayı hiçbir şekilde (en azından ülkemizde) RAM upgrade yapılamıyor Intel Mac'ler gibi. Intel'lerde en azından BGA yapan yerlerde yükselttirebiliyorsunuz.

Son düzenleme:
50.999'a bulabildim ama teşhir ürünüymüş. Pro'lar çok pahalı. Çok büyük ihtimal M4 Air alacağım, bütçe çıkmazsa M2 Air.
Kişisel olarak M2 Air kullanıyorum, eğer 8 GB RAM'li versiyona bakıyorsanız onu almayın derim (aynı bilgisayarın 8 GB ve 16 GB versiyonlarına da sahip oldum şuan 16'lık cihazı kullanıyorum), M2 ve M4 işlemcileri arasında güç farkı kesinlikle mevcut ancak bütçenizi aşacaksa M2'de sonuna kadar memnun eder diyebilirim sorunuz olursa da cihazla ilgili cevaplandırabilirim.

Kişisel olarak M2 Air kullanıyorum, eğer 8 GB RAM'li versiyona bakıyorsanız onu almayın derim (aynı bilgisayarın 8 GB ve 16 GB versiyonlarına da sahip oldum şuan 16'lık cihazı kullanıyorum), M2 ve M4 işlemcileri arasında güç farkı kesinlikle mevcut ancak bütçenizi aşacaksa M2'de sonuna kadar memnun eder diyebilirim sorunuz olursa da cihazla ilgili cevaplandırabilirim.
8GB RAM'li herhangi bir cihaz almayacağım hocam. 16GB modeller artık aynı para hatta daha ucuz stok sebebiyle.

X1 Carbon i7 11th gen. Windows tarafında daha iyi bir seçeneğin yok batarya, ekran, kalite gibi zımbırtılara öncelik verisen. 3. gen i7 X1 Carbon (Touch+TouchBar) olanından var bende, touchbar akması harici gram sorunu yok. Halen daha sessiz, performaslı ve uzun giden bir bataryaya sahip.

M1 Pro MacBook Pro 14" (25-30k) veya M4 MacBook Air dusunulebilir ARM tarafında.

Ben olsam X1 alır geçerdim çünkü Windows tarafında ARM oturana kadar MacBook'lar riskli cihazlar. İki gün sonra Apple -örnek için- M1 için bütün uygulama ddesteğini kesince ve Windows tarafı düzgün bir alternatif olmadığından sorun çıkarabilir. Ayrıca Apple Silicon işlemcilerde RAM ve SoC'nin birleşik olmasından dolayı hiçbir şekilde (en azından ülkemizde) RAM upgrade yapılamıyor Intel Mac'ler gibi. Intel'lerde en azından BGA yapan yerlerde yükselttirebiliyorsunuz.
Yükseltme yapmayacağım, en güncel olan olduğu için M4 almayı düşünüyorum. 16GB RAM fazlasıyla işimi görecek. Apple'ın uzun yıllar boyunca M4 için desteği keseceğini düşünmüyorum. Mac'lerin en büyük artılarından biri de uzun ömrü. Arkadaşımın 7 yıllık Macbook'u hala seri bir şekilde çalışıyor.

Son düzenleme:
8GB RAM'li herhangi bir cihaz almayacağım hocam. 16GB modeller artık aynı para hatta daha ucuz stok sebebiyle.

Yükseltme yapmayacağım, en güncel olan olduğu için M4 almayı düşünüyorum. 16GB RAM fazlasıyla işimi görecek. Apple'ın uzun yıllar boyunca M4 için desteği keseceğini düşünmüyorum. Mac'lerin en büyük artılarından biri de uzun ömrü. Arkadaşımın 7 yıllık Macbook'u hala seri bir şekilde çalışıyor.
Yıl olarak söylemek gerekirse 2023'e kadar 2010 Polycarbonate MacBook kullandım (256 GB SSD yükseltmesi ve RAM'i de 9 GB gibi bir boyuta çıkarmıştım maximum 16 GB desteğine sahip fabrikasyon 250 GB HDD/1+1 DualChannel 2GB RAM'le geliyordu cihaz) ondan sonraki 23-24 arasının büyük çoğunluğunu 2012 Retina MacBook Pro'yla geçirdim ve 3 ay kadarda 2016 Touchbar MacBook Pro kullandım ve çok rahat diyebilirim ki günlük kullanıcı için sabrı varsa 2010 Polycarbonate cihaz bile yeterli olur sabırsızlık varsa bile 2012 Retina'yı halen daha profesyonel anlamda kullanmayacak her kullanıcıya rahatlıkla öneririm (aynı fiyatlara daha iyi donanımlar mevcut amaç Apple cihaz almak değilse mantıksız olacaktır ancak uzun yıllar kullanım dediğiniz için anlattım bunları). Uzun yıllar kullanıyorsunuz ve sorun olmuyor yani ki zaten M1'ler 5 yaşındalar şuan düşünürsek mesela örneklendirmek için. M4 alırsanız abartısız 8-10 sene kullanılır ve sorun yaşatacağını hiç zannetmem belki profesyonel anlamda 4-5 yılın ardından biraz değişim istemeye başlasa belki bir pil değişimi istese bile normal kullanım için çok dah uzun süre kullanılır.