5.500 TL'ye R5 5600 sistem için B550 anakart önerisi

Bütçe
5.500 TL

erogue

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Mevcut sistemimi yaklaşık 2 yıldır sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. AM5 sisteme geçecek bütçem olmadığından en azından elimde olan sistemi en verimli hale getirmek istediğimden dolayı anakartımı değiştirmek istemekteyim. Şu anki sistem bileşenlerim şu şekildedir:

İşlemci: AMD Ryzen 5 5600.

Ekran kartı: Gigabyte Radeon RX 7700 XT OC Edition 12 GB.

RAM: 32 GB (2x16) G.Skill 3600 MHz CL18 DDR4.

Mevcut anakart: Gigabyte A520M k V2 1.0

A520M anakartım işimi görse de sistemi daha verimli hale getirmek istiyorum:

PCI-e 4.0 desteği: İşlemci, ekran kartı ve SSD'min PCI-e 4.0 potansiyelini tam kullanmak. (çok devasa bir fark olmayacağını bilsem de)

İkinci M.2 slotu: 512 GB SSD haliyle yetmediği için ileride daha iyi 2. bir M.2 SSD takmak ve şu anki SSD'min gen4 olma avantajını da yeni bir tane alana kadar kullanabilmek.

VRM soğutması & OC/UV: işlemcime B550 üzerinden Curve Optimizer (undervolt) ve PBO ayarları yaparak daha stabil ve serin frekanslar elde etmek.

Aradığım modeller: ASUS TUF B550 / ROG STRIX B550, Gigabyte B550 Aorus Elite v2. MSI AM4 modelleri için gördüğüm birkaç postta MSI'ın bayağı bir gömüldüğünü görmüştüm işte "MSI ve AMD'nin birlikte olduğu sistemlerden kaçının" gibisinden bu yüzden MSI anakart konusunda biraz çekiniyorum. Hazır almışken de bir yükseltme olacağı için ASUS Prime gibi giriş seviye ve özelliksiz modelden de kaçınmaktayım.

İnternette gerek sıfır gerek ikinci el için biraz araştırmam oldu fakat artık üretilmemesinden kaynaklı olsa gerek sıfırını zaten bulamamaktayım sitelerde, bulsam da gerçekten astronomik rakamlar istemekteler. İkinci ele geldiğimde ise durum orada da pek farklı değil gerçekten abartı paralar istiyorlar ve çok da bir bütçem olmamasından dolayı ne yapacağımı bilemedim belki bir bilene veyahut tavsiye/öneri verebilecek kişiler olduğunu düşündüğümden yardımınıza sığınmak istedim herkese iyi günler diliyorum.

Bu anakartları sıfır bulamazsın, stok fiyatları 15-30.000 TL arası değişir. MSI AM5 sistemlerde sıkıntılı. AM4 tarafında bildiğim kadarıyla sorun yok, B550 Gaming Plus modelini alabilirsin. Son TUF B550 anakartı ben aldım, şu an fiyatı uygun değil. Standar PCI-e 4.0 destekleyen B550 serisi de alabilirsin. Gigabyte'ya da ASUS Prime olabilir.

Merhaba,

İkinci el fiyatlarını bilmiyorum ama ben de R5 5600 işlemciyi kullandığım ek sistemimde kullandığım anakart Gigabyte B550M-DS3H Rev 1.4. Gayet memnunum. Ancak bütçeniz daha iyi anakartlara yetiyorsa mutlaka değerlendirin. Kullandığım anakartın revizyon numarasına göre özelliklerini aşağıya bırakıyorum.

Teşekkür ediyorum, özellikle dikkat etmem gereken şeyler nelerdir? 2. el anakart konusunda onda da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Her aksamı çalışıyor mu ona dikkat edin. AM4 soket olduğu için anakart pini yok zaten. RAM ve ekran kartı yuvaları düzgün mü? Onun dışında zaten anakart sağlamsa sağlamdır yani. X serisi olduğu için daha fazla PCIe yuvası, daha fazla M2 yuvası, daha fazla yüksek hızda USB soketi, çift BIOS gibi avantajları olur. Ben bu sene başında aynı ikilemde kaldım ama KDV'den düştüğüm için sıfır B550M tercih ettim. Yoksa aynı fiyata denk gelseydi bence X serisi almak daha mantıklı olurdu.

Yorumunuz için teşekkür ederim. Gördüğüm birkaç şikayet yüzünden MSI tarafında biraz çekinceliydim. O konuda da verdiğin bilgiler için ayrıca teşekkürler, değerlendireceğim.

Çok teşekkür ediyorum yorumunuz için araştırıp değerlendireceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…