%50 %50

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ÜçyüzGoneBeş
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 61
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B
Tabii işin içine matematiği sokmazsak böyle. Ben böyle düşünüyorum, siz ne düşünüyorsunuz?
Sokmazsak düz mantık oluyor; ''olursa olur, olmazsa olmaz'' düşüncesi. Matematik ve fizik olmayan tek bir şey yok. Her şeyde de olasılık var; finans, istatistik, felsefe, mühendislikte vs. vs. Yapay zeka bile algoritmasında ''belirsizlik'' ile başa çıkmak için olasılıkları kullanır. Yaptığı ihtimaller ve tahminlerin sınıflandırılması hep olasılıklara dayanıyor.
Derin bir konu... Meraklıysan Nate Silver'ın Türkçe baskısı olan kitaplarından birini bulursan veya dilin iyiyse göz atabilirsin. Okumayı seviyorsan Dostoyevski'nin Kumarbaz kitabını öneririm.

Boyunun bir saniye sonra 2 katına çıkma olasılığı yüzde 0. Oldukça saçma bir varsayım. Şu sitedeki felsefe başlığı altındaki konuların %99'u Platon'u, Aristo'yu yerinde kımıl kımıl kimildatiyordur yeminle

Aslında arkadaş tam olarak anlatamamış. Demek istediği, bir eylemin sonucunda oluşacak olasılıklardan bahsetmiş. Ama tam olarak belirtmediği için, geniş anlamda bütün durumlar için kullanılırsa çökecektir.

bkz: Üçüncü Halin İmkansızlığı İlkesi

Diğer arkadaşlar yeterince cevaplamış ben de düşüncemi söyleyeyim. Bahsettiğin ancak bilgisayar sistemlerinde falan geçerlidir, ya 0 ya 1.
Demek istediği, bir eylemin sonucunda oluşacak olasılıklardan bahsetmiş.
Yine yanlış. Bir eylemin sonucunda hep iki olasılık var mı ki %50 %50 diyelim?

0 ve 1 mantığıyla olasılık mı hesaplanır?

Madeni paranın üst üste 100 kere tura gelmesinin ihtimali %50 mi?

Hocam, okuman yazman var, değil mi?

Burada bir ilkeden bahsediyorum.
bkz: Üçüncü Halin İmkansızlığı İlkesi

Bu ilke, mantığın temelini üzerine kurduğu dört ilkeden biri. Ki, dört ilkenin hepside birbirini destekler. Desteklemek de zorundadır.

Bir eylemi gerçekleştirdiğinde, sadece iki sonucu olması zorunluluğu vardır.

Örn:

Bir bardak su aldığında, o suyu ya içeceksindir, ya da içmeyeceksindir. Üçüncü bir seçenek yoktur.

Hatta ben, biraz daha ileri gidiyorum ve diyorum ki, "Eğer Tanrı varsa, bu ilkeye göre Tanrı sonsuz kudrete ve bilgiye sahip değildir."

O zaman rulette kırmızı 7 gelme olasılığı %50 mi?

@Silinen üye matematik intihar eder.

Okuldan eve döndüğünde yatağında 1 milyar dolar bulma olasılığın %50-%50 midir? Ya bulursun ya bulamazsın

Hani 1 milyar dolar nerde? Kaç yıldır okuldan eve dönüyorsun?

Hem kadere inanmam diyorsunuz hem de kaderimizi biz belirleriz diyorsunuz. Kadere inanmayanların hepsi mi böyle? Benim gördükleri bu şekilde. Olmayan bir şeyi nasıl sen belirliyorsun? Varmış ki sen belirliyorsun.

Kader vardır. Ana babanı, doğduğun ülkeyi falan değiştiremezsin. Kaderdir bu.

Deprem de kaderdir. Depremin sonuçları da kaderdir. Bunlara yapabilecek bir şey yoktur. Ancak eğer ki depreme önlem alınsaydı deprem yine önlenemezdi ama yara bu denli derin olmazdı. İşte kaderin değiştirilebilir kısmı burada.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…