%50 %50

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ÜçyüzGoneBeş
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 61
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B
Birader,

"Suyu içersin." / "Suyu içmezsin." dışında başka bir seçenek sunsana bana bi ya.. Lütfen.

Tamam, sen Üçüncü Halin İmkanlılığına inanmaya devam edebilirsin.
Soru "Suyu içecek misin?" ise sadece iki cevap olur. Ama suyla ne yapacaksın diye sorarsan bir sürü cevap olur.

Savaş Cebeci'nin verdiği %50 ihtimal örneği geldi aklıma. Eylemleri basitçe değerlendirirsen zaten ya olumlu sonucu olur ya da olumsuz. Bunu da 50'ye 50 olarak değerlendiriyorsun. Böyle düşünmeye devam edip işin içine matematiği katmazsan sadece kendi inandığın bir değer oluşturursun kafanda. Kendi düşüncenin içine matematik katılınca haksız olduğunu biliyorsun ama önergeni haklı çıkarmak için "İşin içine Matematiği sokmazsak böyle" gibi bir ibare kullanıyorsun. Kısaca daha başta yazmak için yazıyorsun.

Üzerimde pantolon olabilmesi ihtimali %100. Hiçbir kesinlik kullanmadım, üzerimde pantolon vardır yahut yoktur. Ama %100 ihtimalle olabilir.

Transistör sendromu gibi bir şey mi bu?

Katılmıyorum. Erdoğan %100 aday olacak öbür seçim.

Her şeyin ihtimali yarı yarıya olamaz. Bugün güneş var, yarın olmama ihtimalinin %50 olduğuna inanıyor musun yani?

Her şeyin ihtimali yarı yarıya olamaz. Bugün güneş var, yarın olmama ihtimalinin %50 olduğuna inanıyor musun yani?
Güneş örneğini destekleyecek bir fikir vermek istiyorum: Matematik, beşeri bir icattır, dolayısıyla evrensel bir sabit değildir. Ufkumuz dahilindeki matematik ve fizik, aslında oldukça yanlış olabilir. Aynı geçerlilik, zaman kavramı için de bulunuyor.

Bir saat nedir, bir dakika nedir? Çoğu bireyin anlayışının aksine zaman kavramı, insan tarafından uydurulmuştur. Evrensel bir geçerliliği yoktur. Zaman kavramını değiştirmek istesem, ve örneğin 1 günün 2 saat olduğuna karar versem, bu pekâla uygulanabilir olacaktır.

Dolayısıyla, bir ihtimalin yüzdesini, yani beşeri bir değerini hesaplamak için o ihtimal ile ilgili tüm detayları eksiksiz olarak bilmemiz gerekir ki, bu mümkün değildir. Örneğin, güneşin ne zaman yok olacağını, güneşin enerji tüketimini izleyerek hesaplayabiliriz. Dolayısıyla, muhtemelen, çok düşük hızlarda olsa bile güneşin yok olma ihtimali, lineer olarak artacaktır.

Bu hız neye göre artar? Güneşin yok olmasıyla ilgili her şeyi bilmiyoruz ki, buna yüzde verebilelim. Bu konuda bilimsel hesaplar yapabiliriz, fakat yine de tüm değişkenleri göz önünde bulunduramayız. Dolayısıyla kesin bir hesap yapmamız mümkün değildir. Bulacağımız yüzde, yani ihtimal ise, doğru bir sonuca ulaşamayacağımız için her zaman hatalı çıkacaktır.

Dolayısıyla doğru olduğuna inandığım anlayış, ihtimallerin beşeri sayılar ve kavramlar üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğidir. Bir gün evrenin tüm gerçeklerini öğrenebilir ve evrensel sabitleri tam olarak karşılayan kavramlar oluşturabilirsek, elbette o zaman ihtimalleri hesaplamaya başlayabiliriz.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…