8 GB RAM olmasına rağmen 2 GB kullanılabilir olarak gözüküyor

ksqdev

Başarılı
Yer
Kastamonu
Merhaba, birkaç hafta öncesinde ekranda video izlerken yani örneğin her yeni bir framede o frağmenin bir sola kaymış hali gibi çizgiler beliriyordu, Hz gibi düşünün. Bu sorun biraz azalmaya başladı halen yapıyor ancak bu sorunun azalmasından sonra bir sorun daha ortaya çıktı. Dualboot yapıyorum ve Windows 11 ile 10 yüklü şu an 2 ayrı diske. Windows 10'dayken çok kötü bellek problemi yaşıyordum, Chrome'de açtığım 2 sekmeden fazla açtığımda ya Chrome çöküyordu ya da cihaz siyah ekranda birkaç biplemeler sonrası her şeyi kapatıyordu. Görev yöneticisinde düz masaüstündeyken (arkada hiçbir şeyin çalışmamasına rağmen) 8 GB'lık RAM'ın 4 GB'ı boşta oluyor, Chrome'u açınca 2 GB boşa düşüyor, yani kısacası hiçbir şey açamıyorum. Windows 11'i kontrol etmek istediğimde orada da 2 GB kullanılabilir yazıyordu ancak şöyle bir şey var halen Windows 11deyim ancak Windows 10'a rağmen daha hızlı çalışıyor yani bir kasma, donma, drop yaşamıyorum.

Her şey çözüldü diyecektim ta ki bir sorun ortaya daha çıkana kadar. VirtualBox ile VMware tarzı uygulamalar cihaz 2 GB kullanılabilir RAM olduğunu gösterdiği için sanal makine yapamıyordum, hızlı bir Custom Windows projem vardı ancak 2'sindede bellek yetersiz hatası alıyorum. Normalde cihaz turp gibi ancak Windows 2 GB olduğunu iddia ettiği için uygulamalarda buna kanıp VM yaptırmıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Yani RAM mi sorunlu Windows'lar mı sorunlu anlayamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Donanım için ayrılmış RAM olabilir.
Laptop ise markanın gaming uygulaması üzerinden veya ekran kartı uygulaması üzerinden değiştirebilirsiniz.

RAM kullanımınız gösteren Ekran resmi ekleyin.

Laptop ise markanın gaming uygulaması üzerinden veya ekran kartı uygulaması üzerinden değiştirebilirsiniz.
Hocam Masaüstü Bilgisayar maleseef, markası MSI yinede belirtmek istedim.
RAM kullanımınız gösteren Ekran resmi ekleyin.

Bu Technopat Sosyal ile Discord Sitesinin açık olduğu zamanki bellek. 2 Sayfa ile patlıyor

Hocam Masaüstü Bilgisayar maleseef, markası MSI yinede belirtmek istedim.

Eki Görüntüle 119010
Bu Technopat Sosyal ile Discord Sitesinin açık olduğu zamanki bellek. 2 Sayfa ile patlıyor
Evet, RAM kullanımınız fazla görünüyor.
Görev yöneticisinden de akran görüntüsü atın. Ekran resmi almadan önce RAM kullnımına göre sıralamayı seçin.
Windows görev çubuğuna sağ tıklayarak yöneticiyi açabilirsiniz.

EK: Fazla görünüyor yazmış olsam da aslında normal de kabul edilebilir.
Örneğin şu anda benim PC de de RAM kullanımı epey yüksek.

Son düzenleme:
Doğru seçeneğimi seçtim bilmiyorum ancak Belleğe tıkladığımda gelen liste bu şekilde:

Doğru seçeneğimi seçtim bilmiyorum ancak Belleğe tıkladığımda gelen liste bu şekilde:
Hocam bir ekleme daha yapacağım, Yeni bir windows kurulumu daha yaptım ve hiçbir şey yokken boş sistemde yine 2GB Kullanılabilir diyordu, şaka gibi.

Son düzenleme:
Bu tür bellek sorunları, hem yazılım hem de donanım kaynaklı olabileceğinden, adım adım ilerlemeniz faydalı olacaktır. İşte çözüm önerileri:

1. RAM'i Kontrol Etme​

• Donanım Bağlantılarını Kontrol Edin: Bilgisayarınızı kapatın ve RAM modüllerini çıkarıp tekrar yerleştirin. Tozdan arındırmaya dikkat edin.
  • Tek Modül ile Test Edin: Eğer bilgisayarınızda birden fazla RAM modülü varsa, yalnızca birini takarak sistemin stabil çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

2. BIOS/UEFI Ayarlarını Kontrol Etme​

• BIOS/UEFI'yi Güncelleyin: Anakart üreticisinin web sitesinden BIOS/UEFI güncellemelerini kontrol edin ve gerektiğinde güncelleyin.
  • Bellek Ayarlarını Kontrol Edin: BIOS/UEFI içinde bellek ile ilgili 'Memory Remapping' veya 'Memory Hole' ayarının aktif olduğundan emin olun.

3. Windows Ayarlarını Kontrol Etme​

- Belleği Kullanılamayacak Şekilde Kısıtlama: Görev Yöneticisi > Performans > Bellek sekmesinde mevcut RAM miktarını kontrol edin. Eğer 'Kısıtlı' değeri varsa:
- msconfig aracını açın (Çalıştır > msconfig yazın).
- "Gelişmiş Seçenekler" altında "Maksimum Bellek" kutusunun işaretli olmadığından emin olun.

4. Sistem Güncellemelerini Yapma​

• Windows Güncellemeleri: Windows 10 ve 11'in hem güncellemelerinin tam olarak yapıldığından emin olun. Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Güncellemeleri Kontrol Et.
  • Sürücü Güncellemeleri: Donanım sürücülerinizin güncelliğini kontrol edin, özellikle ekran kartı ve çipset sürücüleri.

5. Performans Ayarlarını Düşürme​

- Görsel Efektleri Azaltma: Ayarlar > Sistem > Hakkında > Gelişmiş Sistem Ayarları > Performans ayarlarından 'En iyi performansı sağla' seçeneğini seçin.

6. Diğer Yazılımlar​

• Antivirüs ve Güvenlik Yazılımları: Yüklediğiniz antivirus yazılımının belleği okuduğundan emin olun; bu yazılımlar bazen sistem kaynaklarını haksız yere kısıtlayabilir.
  • Sistem Temizliği: Gereksiz dosyaları ve geçici dosyaları temizlemek için Disk Temizleme aracını veya CCleaner gibi bir yazılım kullanın.

7. Alternatif Test​

- Live USB üzerinden Linux Deneyin: Bir Linux dağıtımı (örneğin Ubuntu) ile bilgisayarınızı çalıştırarak RAM’in düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

8. Donanım Sorunu​

- Eğer yukarıdaki tüm adımlara rağmen sorun devam ediyorsa, RAM modüllerinde bir arıza olabilir. Bu durumda, bir sistem teknisyeni veya donanım uzmanından destek almanız gerekebilir.

Her adımı izleyin ve sorununuzun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…