Rehber 8 GB VRAM yeterli mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sensei
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 40
  • Görüntüleme Görüntüleme 561
  • Etiketler Etiketler
    vram
3070'in muadilinin RX 6700 XT olduğunu biliyorsunuz değil mi?

Hocam bırakın düz 3070 elime hem 3070 Ti hem de 6800 bulundurdum. Testleri 2K çözünürlükte yaptım çünkü iki kartta 2K çözünürlüğü rahatça kaldıracak GPU gücüne sahipti. 3070 Ti VRAM darboğazında debelenirken 6800 hem genel hem de %0.1 ve %1 FPS ile uçurum fark attı. Sorun tamamen NVIDIA'nın VRAM politikası.

Problemi hala anlamıyorsunuz. Sorun segmentasyonun tutarsız olması. 5070 alıyorsun, çipin gücü 1440p ultra oynatmaya yetiyor ama depolayacak yeri olmadığı için çakılıyor.
Hayır kullanıyorum ve böyle bir sorun yaşamadım. 2K Ultrada rahat rahat KCD2 Cyberpunk BlackMyth oynadım.

128 bit kartı 3GB modüllerle 12 yapsalar sonra niye iki katı fiyat oluyor denir

RX 6800, günümüzün ağır grafik motorlarında 16GB VRAM kapasitesini doldurabilecek senaryolarda dahi, bu yükü yüksek ayarlarda ve yüksek çözünürlükte taşıyabilecek bir hesaplama gücüne sahip değil. 3070Ti ise daha yüksek bellek bant genişliği sunan GDDR6X belleklere, güçlü RT Core ve Tensor Core birimlerine ve DLSS gibi teknolojilere sahip. iki kartın da kullanım senaryosuna göre avantajları ve dezavantajları var.

Ben bizzat 4K monitörde hem 3070 Ti hem de 3080 kullandım. Optimizasyonu ve oyun ayarlarını doğru yaptığınız sürece bu kartlarla 4K’da oyun oynanabiliyor.

Zamanında RX 6900 XT ile RTX 3090 raster performansı açısından neredeyse kafa kafayaydı ve benzer fiyatlara satılıyordu. Buna rağmen o dönemde 3090’ı öneriyorduk. Bugün ikinci el piyasası 6900XT’nin 16 bin TL civarında, 3090’ın ise 40-50 bin TL bandında satılıyor..

Hocam orda Aİ amaçlı VRAM ve NVIDIA kütüphanesi avantajından dolayı fiyatları uçtu.
İşte o dönem forumlarda bir kesim sürekli “saf performans” deyip duruyordu. 6900XT birkaç bin TL daha ucuz diye 3090 yerine onu öneriyorlardı. Ben 3090 alın, aradaki farka kesinlikle değer ve resmen bedava diyordum diye linç yiyordum.

Bugün 3090 sahipleri kartlarını 40-50 bin TL bandında satabiliyor. Üstelik çoğu, kartın sunduğu teknolojilerin büyük kısmını yıllardır kullanıp deneyimledi ve hala elinde güçlü bir kart var. O dönem sadece ham FPS'e bakarak yapılan tercihlerin ne kadar eksik olduğunu bugün daha net görüyorum..

''4GB VRAM bana yetiyor'' denmis konu altinda, saka gibi. CS2 zar zor sigiyor o VRAM butcesine, adam FG falan demis bir de

Sozde cok tarafsizlar forumca ancak konu NVIDIA'nin yaptigi e-atik 8GB GPU'lara (AMD de yapiyor, o da masum degil ancak etki alani daha az tabii) gelince ''olur abi oyle seyler ya'' mod aciliyor. Bu adamlara ne anlatacaksin ki hocam?

Bu arada HBU da belirtmisti bunu bir videosunda. Cogu UE4 ve UE5 oyun, gercek texture quality ayarina sahip degil. Oyun direkt ne kadar VRAM'iniz varsa texture kalitesini ona gore ayarliyor. Bu yuzden 8GB 5060 Ti ile 16GB olani arasinda Halo'da mesela inanilmaz fark vardi texture kalitesinde, sozde ayni ayarda olmalarina ragmen. Averaj biri de iste dusunuyor sonra, ''oh 3070'im ile mis gibi ultra texturelar ile oynuyorum oh oh'' diye. Yazik.

2K çözünürlükte bile 16 GB sınırını zorlayan oyunlar epey mevcut hocam. 4K için 16 her oyun yetmese de başlangıç olarak ideal.
Hocam oyuncuların yarısından fazlası 1080p kullanıyor. Bu sebeple hem daha az maliyete sahip hem de kar oranı yüksek olan 8GB üretiyorlar.

''4GB VRAM bana yetiyor'' denmis konu altinda, saka gibi. CS2 zar zor sigiyor o VRAM butcesine, adam FG falan demis bir de
FG öyle bişi değil ya.

Adam zaten 5070 gibi bir kartta 8GB VRAM olmasını eleştiriyor. 5070 2K kartıdır. Ama 2K kartına 8GB VRAM koymak akıl tutulması. Masaüstü 5070 kartı gayet iyi ama mobil 5070 çok saçma.

Benim kimseyle bir husumetim yok, kimseye yalan borcum yok, hala GTX1650'li laptop kullanıyorum ve CS2'de 150-170 arası FPS civarında alıyorum, Rocket League'de 180FPS alıyorum rekabetçi bir oyunda, ultra ayarlara almanın ne gibi mantığı varki? Zaten kötü de durmuyor bu kartta bu FPSleri alabiliyor olmama rağmen. 24inç monitör kullanıyorum üstüne. Günümüz oyunlarda bu kart için FG çok büyük bir nimet ondan yazdım, hani 4GB vram yetmez diyorsun ya yetiyor işte.

NVIDIA'yı savunduğum yok ama bu VRAM mevzusu fazla abartılıyor. Sanki ekran kartı tamamen VRAM ile çalışan başka bileşeni olmayan bir şeymiş gibi lanse ediliyor, tuhaf bir durum. Yani sen 2K, 4K 200FPS almak isteyebilirsin o zaman neden XX60, XX70 kart alıyorsun ki?

Adam zaten 5070 gibi bir kartta 8 GB VRAM olmasını eleştiriyor. 5070 2K kartıdır. Ama 2K kartına 8 GB VRAM koymak akıl tutulması. Masaüstü 5070 kartı gayet iyi ama mobil 5070 çok saçma.

5070 mobil GPU ilk çıktığında 8, daha sonra 12 GB'lık modelini duyurmuştu. Sanırım ellerinde önceden bayağı bozuk kontrolcülü anca 8-16 GB VRAM eklenebilecek 5070 mobil GPU'su kalmıştı. Arkadaşlar, NVIDIA bunları keyfi yapmıyor, mimarisel ve bellekle alakalı sorunlar var. NVIDIA cüzdanınıza düşman, evet ama bir çözümünü bulsaydı çoktan 5060'a da 12 GB getirebilirdi, 3060'a getirdiği gibi. 8 GB yetmiyor, 8 yerine 2 katı 16 GB yapsa hem masraf hem de gereksiz. 12 GB yapması için de 5060'ı 192 bit çalıştıracak şekilde ayarlamalı. NVIDIA bunlarla uğraşmak yerine AI ile doku sıkıştırma yaparak daha az VRAM ile daha iyi performansla uğraşıyor. Hatta AMD, Intel bile bu AI ile doku sıkıştırmada uğraşıyor. 8 GB 5070'i olanlar ya da güçlü GPU'su olup VRAM'den sorun yaşayanlar için artık oyun, geliştiricisinin optimizasyon yapması gerekiyor. Şikayetlerini anlıyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…