9. sınıf Matematik dersinde çok zorlanıyorum

Morty

Uzman
Merhaba arkadaşlar.

9. sınıfa geçtim ve matematik konusunda ciddi anlamda zorlanıyorum. LGS'de de beni en çok batıran ders matematik oldu.

Asıl sorun şu: Soruyu okuyorum, ne yapacağımı bir türlü anlayamıyorum. Bazen uzun uzun uğraşıyorum ama hiçbir şey çıkmıyor. Sonra video çözümünü açıyorum ve çözümü görünce “Bu kadar basitmiş, ben bunu neden yapamadım?” diyorum. Bu durum o kadar canımı sıkıyor ki birkaç kez sinirden ağladığım bile oldu.

Matematik yapamadıkça kendime olan güvenim de düşüyor. Özellikle soru çözerken beynim resmen kilitleniyor. Çözümü görünce anlayabiliyorum ama aynı tarz soru önüme tekrar geldiğinde yine yapamayabiliyorum.

9. sınıfta daha da zorlanmaktan korkuyorum. Matematiği gerçekten öğrenmek ve bu durumdan kurtulmak istiyorum ama nereden başlayacağımı bilmiyorum.

Benzer şeyi yaşamış veya sonradan matematiğini düzeltebilmiş olanlar varsa, nasıl çalıştığınızı ve neyin gerçekten işe yaradığını anlatabilir misiniz? Özellikle “soruyu okuyorum ama ne yapacağımı bilmiyorum” sorununu nasıl aştığınızı çok merak ediyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

Benzer şeyi yaşadım. Liseye başlarken matematiğim berbattı. 10.sınıfa kadar da hep denedim fakat yine bir türlü dikiş tutturamadım. 10.sınıfta olasılık konusuna gelince yapamadığım için kitabı sinirden duvara atıp parçaladığımı hatırlıyorum. O zamanlarda herhalde bir ben salağım sanıyordum. Sonradan son bir şans verdim yarıyıl tatilinde yaklaşık 15 gün sürenin tamamında sadece ve sadece matematik çalıştım. Birey anın kitabını almıştım da tabii o zamanlar ile şimdiki aynı kitap değil o zamanlarda sorular gerçekten temel sorulardı ve basitti şu an içine birey a da bile yeni nesil sorular koymuşlar(basit ama yine de bilmiyorum bence ilk öğrenecek için yeni nesil asla olmamalı). Neyse bu 15 günlük süreçte temel kavramlardan ta oran orantıya kadar bitirmiştim ki bu yaklaşık 12 konu matematiğin temelini oluşturuyor. Günde 9-12 saat sadece matematik çalışıyordum( geometri dahil değil) görmediğim temel soru tipi neredeyse kalmamıştı. 15 günlük süreçten sonra netlerin arttı mı dersen hayır fakat artık orta-zor bir kaynağa geçince eskisi gibi hızlı hızlı çözemesem bile uğraşınca çözebilecek kıvama gelmiştim. Bu temelin ardından birey b ve 3-4-5 mat ı da bitirince netlerim ciddi şekilde artmıştı. 5 ay önce TYT matte 7 neti olan ben 5 ay sonra 28-30 bandında yapıyordum. Tabii o son şansı vermeseydim bunlar olmayacaktı. Benim mat problemini çözme şeklim buydu.

Moral bozmaya gerek yok. Çünkü 9. sınıfa geçen herkes aynı durumdadır. Videolar izleyerek atlatmıştım ben. Videolarla konuları ilerlettikçe oturuyor zamanla. Bol bol soru çözün ama aynı tip olmasın. Elinizden geldiğince her tip soruyu görmeye çalışın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…