9800X3D overclock ve undervolt ile DDR5 timing ayarları

Bende R5 7600. ALL Cores ile yapıyorum. Fakat 1.3 üstünde ne kadar voltaj versemde 5.4 GHz de stabil kalamadı. Silikon olarak maalesef şanssızım. 5.5 5.6 yapabilenler var. Her neyse en son 1.3 ile 5.3GHz sabit kalmayı başardım. MEG S360 ile kullanıyorum. Sadece oyun oynadığımdan sıcaklıklarım 60 65 aralığında oluyor. Boşta da 40 45.
Edit: Anakart X670E Carbon

Bende R5 7600. all cores ile yapıyorum. Fakat 1.3 üstünde ne kadar voltaj versemde 5.4 GHz de stabil kalamadı. Silikon olarak maalesef şanssızım. 5.5 5.6 yapabilenler var. Her neyse en son 1.3 ile 5.3GHz sabit kalmayı başardım. MEG S360 ile kullanıyorum. Sadece oyun oynadığımdan sıcaklıklarım 60 65 aralığında oluyor. Boşta da 40 45.
Edit: Anakart X670e Carbon.

Boşta 40 45 derece arası alıyorum bende. Oyunlarda 50 dereceyi geçmiyor pek. Oda sıcaklığı 18 22 derece arasında.
Çok ilginçtir boşta ve oyunda sıcaklıkları arasında undervolt yaptıktan sonra pek bir değişim olmadı.
Bu arada ben offset ile undevolt yaptığım için sabit voltaj yok. Ama yük altında maksimum 1.12 çekirdek voltajı gördüm 5.3GHz'de.
5.4 GHz yaptığımda 1.19 1.20 oluyordu. 5.3 GHz üzeri verimlilik çok düşüyor. O yüzden 5.3 de kalmayı tercih ettim zaten.

Benchmark skorlarin cok iyi bence.

Teşekkür ederim. Birçok etken var mesela RAM'lerin timinglerini tek tek değiştirdim. O kadar çok alt timing var ki. Hepsini değiştirdim.(Yaklaşık 15 farklı timing ayarını değiştirmişimdir) Buildzoid'e canlı yayında sorarak tabii.
Çekirdeklerin Core Streching'e uğramadan çalışabilmesi için denemeler yaptım. Bu şekilde en optimal undervolt ayarını çekirdek başına ayarlayarak uyguladım. Herkes bu kadar derine inmiyor. O yüzden internette gördüğümüz skorlardan daha iyi çıkması olası bir durum.

Skorun çok daha fazla iyileştirebilir bu arada(RAM), zamanla öğrenirsin hepsini deneme yanılma ile. Ayrıca Buildzoid ne kadar öyle dese de inan ki DualRank'ta 1:1 yüksek frekans çalıştırmak çok daha zor. Şu an ekstra yapabileceğin pek bir şey yok işlemci tarafında. Anakartın ECLK desteklemediği? için daha yüksek frekansa çıkman pek olası değil.

Zentimings görüntüsü atar mısın?

Atmıştım ilk sayfada ama tekrar atayım.

1732800166343.webp

Timinglere yapabileceğim maksimum ayarı yaptım. Daha fazla düşemem muhtemelen. Memvdd arttırmadan olmaz.
Onun dışında flck arttırabilirim. Siz ne düşünüyorsunuz. Son olarak ne yapılabilir?

Çok daha fazla yapılabilir şu anda. Hynix a olduğu için 370 tRFC yapabilirsin. Ayrıca 8/8/24 yerine 6/6/24 deneyebilirsin bu arada test yapman gerekiyor bazen düşük değer girdiğinde performans kötüleşiyor. Ycruncher g-flops ya da karhuu bakabilirsin. Ayrıca RDRDSCL ve WRWRSCL biraz kötü gözüküyor onları 8'e eşitle ya da 4'e. tRDWR 14'e düşebilir RAM silikonuna bağlı olarak. MemVDD arttırırsan 6200 C24 bile yapabilirsin(1.8 gibi bir voltaj ister o yüzden bunu pas geçiyoruz) 6200 C26'yi 1.6V ile yapabilirsin rahatça, ya da 6200C28 1.45-1.5 arası ile yapabilirsin. Ayrıca GDM'yi kesinlikle kapat.

Çok daha fazla yapılabilir şu anda. Hynix'a olduğu için 370 trfc yapabilirsin. Ayrıca 8/8/24 yerine 6/6/24 deneyebilirsin bu arada test yapman gerekiyor bazen düşük değer girdiğinde performans kötüleşiyor. Ycruncher g-flops ya da karhuu bakabilirsin. Ayrıca rdrdscl ve wrwrscl biraz kötü gözüküyor onları 8'e eşitle ya da 4'e. tRDWR 14'e düşebilir RAM silikonuna bağlı olarak. Memvdd arttırırsan 6200 C24 bile yapabilirsin(1.8 gibi bir voltaj ister o yüzden bunu pas geçiyoruz) 6200 C26'yi 1.6v ile yapabilirsin rahatça, ya da 6200C28 1.45-1.5 arası ile yapabilirsin.

Çok teşekkür ederim. Bunları denemem için ilk önce PBO ayarlarını Default'a çekmem gerekiyor. PBO negatif offset ile y cruhcer VT3 de coeffincy is too Low on logical Core10 ya da 11 hatası alıyorum. Buildzoid'e sorduğumda şu anki değerlerin EXPO'dan kat kat iyi olduğunu daha düşürelibilir ancak stabilite etklinebilir demişti.
Bir de izmirde yaşıyorum. Kış aylarında bir problem yaşamam ama izmirin temmuuz sıcağında 1.5 volt biraz sorun çıkarabilir bana. Her ne kadar Nzxt h9 flow kullanıyor olsamda.

Test altında DRAM sıcaklıkların 55 dereceyi geçmediği sürece pek sorun yok. 55 dereceyi geçse de zarar vermez ama stabiliteyi etkileyebilir. coefficent ayarı genelde çok agresif -CO değerinden verir, bazen RAM zamanlamalarından da olabilir ama pek sıkı değil zaten zamanlamaların.

EXPO'nun performansa etkisi minimal zaten ilk 4 zamanlamayı değiştiriyor gerisini anakartın keyfine bırakıyor :D

Test altında DRAM sıcaklıkların 55 dereceyi geçmediği sürece pek sorun yok. 55 dereceyi geçse de zarar vermez ama stabiliteyi etkileyebilir. Coefficent ayarı genelde çok agresif -co değerinden verir, bazen RAM zamanlamalarından da olabilir ama pek sıkı değil zaten zamanlamaların.

EXPO'nun performansa etkisi minimal zaten ilk 4 zamanlamayı değiştiriyor gerisini anakartın keyfine bırakıyor :D

Önerdiğiniz değerleri şimdi inceledim. Biraz daha tight değerler evet ama çok fazla fark yaratacağını sanmıyorum. Vaktim olduğunda denemeyi düşünüyorum ama RAM'le ilgili sıkıntı şu ki. Tek tek değiştirip tek tek test etmem gerekiyor. Tek seferde birden fazla ayar değiştirirsem hata aldığımda nereden hata aldığımı bilemeyeceğim. Ve bu da inanılmaz vakit alan bir süreç. Ha bir de her ayar değiştirdiğimde anakartın training etmesi için 3 5 dk arası beklemem gerekiyor. Yani bu ayarları denemem benim en az 1 koca günümü alır. Trfc 420 o kadar kötü değil. Dual rank olduğu için daha altına inmeyeceğim.

Direkt şu çok kötü bunu değiştirmelisin dediğiniz timing var mı? Ona yöneleyim.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt