Bu noktaya nasıl gelindi?
Hem demokrat hem de cumhuriyetçi kongre üyeleri geçen yıl, Çin hükümetiyle bağlantıları konusundaki kaygılar nedeniyle, video paylaşım uygulamasının yasaklanması yönünde oy kullanmıştı.
TikTok ise birçok kez pekin yönetimiyle veri paylaşmadığını açıklamıştı.
Yasaya göre platformun sahibi Bytedance'in genel bir yasakla karşılaşmaması için TikTok'u bağımsız bir alıcıya satması için 19 Ocak'a dek süre tanıyordu.
Satış olmazsa, Apple ve Google uygulamayı yeni kullanıcılara sunamayacak. Ayrıca, mevcut üyelere herhangi bir güvenlik güncellemesi yapılmayacak ve bu da en nihayetinde uygulamayı kullanılamaz hale getirecek.
Bytedance ise daha önce TikTok'u satmayacağını söylemişti.
Yüksek Mahkeme'nin yasanın ABD anayasası'nın hükümetin ifade özgürlüğüne müdahalesini engelleyen birinci maddesini ihlal etmediği yönündeki kararı, herhangi bir itiraz notu olmadan onaylandı.
Yargıçlar alt mahkemenin kararını onaylarken, kararda "TikTok'un 170 milyondan fazla Amerikalı'ya farklı ve geniş bir ifade alanı, temas aracı ve topluluk kaynağı sağladığına şüphe yok. Ama kongre, TikTok'un veri toplama uygulamaları ve yabancı hasımla ilişkileri konusundaki ulusal güvenlik kaygılarının giderilmesi için satışın gerekli olduğuna karar verdi" denildi.
Yüksek Mahkeme'nin kararından sonra beyaz saray sözcüsü karine jean-pierre, başkan Joe Biden'ın TikTok konusundaki tutumunun aylardır net olduğunu söyledi.
Sözcü "TikTok amerikalıların kullanımına açık kalmalı. Ancak Amerikan sahipliğinde ya da Kongre'nin bu yasayı yaparken tespit ettiği ulusal güvenlik kaygılarını giderecek bir sahiplik yapısıyla" dedi.
Ancak jean-pierre "sadece zamanlama" nedeniyle, Biden'ın yasayı uygulamanın pazartesi günü göreve başlayacak bir sonraki yönetimin görevi olduğunu anladığını" kaydetti.