• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Aerocool P500C kasa + 10 fan + kule tipi soğutucu için hava akışı tavsiyesi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Raasiel
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 182

Raasiel

Çalışkan
Merhaba,

Elimde Aerocool P500C kasası ve toplam 10 adet 120 mm PWM fan var. İşlemcide kule tipi hava soğutucu kullanıyorum. Amacım, kasada doğru bir hava akışı kurmak, CPU ve GPU sıcaklıklarını düşürmek ve mümkünse pozitif basınçla toz kontrolünü de sağlamak.

Kasada ön panel tamamen kapalı, bu yüzden hava girişi yan ve alt kısımlardan olacak. Toplam 10 fanı en verimli şekilde nereye yerleştirmem gerektiği konusunda emin olamadım.

Aklımdaki düzen şu şekilde:

• Yan panel (Side): 3 fan / Giriş
  • Alt (Bottom): 3 fan / Giriş
  • Üst (Top): 3 fan / Çıkış
  • Arka (Rear): 1 fan / Çıkış

Ayrıca kule tipi soğutucunun fan yönü konusunda da emin olmak istiyorum. Şu an fan arkaya doğru üflüyor ama bazı videolarda farklı yönler de gördüm. Bu konuda tavsiyeniz nedir?

Son olarak, hub + anakart bağlantılarını nasıl dağıtmak daha iyi olur? (PWM kontrolü açısından)

Benzer kasayı veya çoklu fan düzenini kullananların fikirlerini duymak isterim. Mümkünse örnek bir montaj videosu veya şema paylaşabilirseniz çok iyi olur.

Teşekkürler.

@Raasiel

Yaptığınız fan kurulumu ve soğutucu fan yönü doğru, en verimlisi bu.
Hocam bir de bir şey daha sormak istiyorum. Elimde kule tipi soğutucu olarak Thermalright Phantom Spirit, işlemci olarak ise Ryzen 7 7800X3D bulunuyor. Bu soğutucu, ani işlemci yüklenmelerinde yeterli gelmiyor; işlemci sıcaklığı anlık olarak 75 °C seviyelerine kadar çıkıyor ve bu da maksimum performansı engelliyor.

Dün Arctic P12 PWM PST 120 mm siyah kasa fanı satın aldım. Bu fanları kule tipi soğutucunun üzerine takarsam daha verimli bir soğutma elde edebilir miyim, yoksa üzerindeki mevcut fanlar zaten yeterli midir?

Bu ani sıçrama AM5 işlemcilerinin hepsinde var, sıvı soğutma kullansanız bile bunu yaşarsınız, Phantom spiritin fanları gayet iyi ve sessiz, Arctic fanın statik basıncı biraz daha fazla ama hava akışı daha düşük, bu yüzden fark yaratacağını zannetmiyorum.

Anladım hocam peki sürekli kullanımda örnek veriyorum 65 derecede çalışıyor ise uzun vadede bu sıcaklığı 60 derecelere düşürür mü bu basınç ? Soğutucudan çıkan fanları da kasaya montaj etsem.

5 derece fark çok zor, belki 1-2 derece, oda ihtimal.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…