Techmo

Yetkin
Sosyal Locası
Yer
Matrix
Merhaba,

Yakın zamanda sipariş ettiğim ve incelemesini yaptığım bu ürün hakkında bazı önemli bilgiler vereceğim. Web üzerinde bu çoklayıcı ile ilgili kısıtlı bilgi var ve nasıl bağlantı yapılacağı hakkında pek çok soru sorulmuş, bu incelemenin de pek çok soruya cevap olacağını düşünüyorum:

Önemli not: Bu incelemede ve nasıl montaj yapılacağı hakkında verdiğim bilgiler kendi denemelerim ve tespitlerim ile sağlanmıştır. Yapacağınız işlemler kendi sorumluluğunuzdadır. Olası problemlerle (kısa devre vs.) karşılaşmamak için montaj yapmadan önce sisteme bağlı tüm güç bağlantılar sökülmelidir ve hatalı montaj yapılmamalıdır. Bu incelemede yanlış veya hatalı bir durum görürseniz bu konu altında bana bildirmenizi rica ederim.

Alfais 4988 10 Port PWM Fan Çoklayıcı
  • 10 port 4 pin PWM fan yuvası
  • Fan devir okuyucu yuva
  • Modele göre SATA veya Molex güç bağlantısı
  • Anakart bağlantı kablosu
  • Yapışkanlı devre kartı
10 port 4 pin PWM fan yuvası
  • Kart üzerinde biri fan devrini okuyan (kırmızı port) yuva olmakla beraber toplamda 10 adet 4 pin PWM fan yuvası bulunmakta. Bu yuvalara 3 pin fan da takılabiliyor ancak anakart tarafından hız kontrolü yapılamıyor, yani fanlar tam devirde çalışıyor. Fanınız 4 pin PWM ise anakart üzerinden hız ayarladığınızda fanınız da o hıza göre devir alacaktır.
Fan devir okuyucu yuva
  • Kırmızı renkli yuvaya fan taktığınız takdirde fanın devri anakart tarafından gözükecektir, bu yuva boş bırakılırsa anakart tarafından devir hızı görülemez ancak siyah yuvadaki fanlar ayarlamış olduğunuz hıza göre çalışmaya devam eder. Bu kırmızı yuva, siyah yuvalardan farklı olarak hem fanı çalıştırıyor hem de fan devir hızını anakarta iletiyor.
Anakart bağlantı kablosu
  • Kablo anakarta takıldığında ve anakartın BIOS'u veya yazılımı üzerinden komut verildiğinde çoklayıcı üstündeki fanların devir hızları değiştirilebilir. Ayrıca kırmızı yuvaya fan takılıysa fan devri de BIOS veya fan kontrol programı üzerinden gözükür. Bu kablo takılmazsa fanlar tam devir çalışır.
SATA veya Molex güç bağlantısı
  • Çoklayıcının iki modeli var; biri SATA ile güç alırken diğeri Molex ile güç alıyor. Çoklayıcıya taktığınız fanlar bu güç bağlantıları üzerinden güç alıyor, yani anakarta yaptığınız bağlantı sadece fan devir hızını okumak ve fanlara devir hız komutu vermek için.
Yapışkanlı devre kartı
  • Çoklayıcının arkasında sümgerimsi bir bant bulunuyor, anakartın müsait bir noktasına yapıştırıp bağlantıları sağlayabilirsiniz. Çoklayıcı düşerse dilerseniz plastik cırt kelepçe (kablo bağı) ile de sağlamlaştırabilirsiniz, ancak karta zarar vermeden yapmanızda fayda var.
Alfais 4988 10 Port PWM Fan Çoklayıcı bağlantısı nasıl yapılır?

05062023175550.webp

Mavi renk ile numaralandırışmış yuvaların detaylı açıklaması

1: Görseldeki kablonun 2 pinli ucu bu yuvaya takılmalı, diğer 4 pinli uç ise anakarttaki SYS_Fan girişine takılmalı, anakartlardaki sistem fan yuvalarının kodları genellikle SYS_fan olarak geçer, çoklayıcının hem fan devir hızını iletmesini hem de hızını ayarlamak istiyorsanız bu bağlantıyı yapmalısınız, aksi halde fanlar tam devir çalışır ve kırmızı yuvadaki fanın devir hızı görülmez.

2: Bu yuvaya 4 pinli bir fan takmanız halinde anakartın BİOS'u üzerinden veya fan kontrol uygulaması üzerinden takılan fanın devir hızını görebileceksiniz. Fan takılmadığında devir hızı gözükmez ancak diğer yuvadaki fanlar çalışmaya devam eder, bu yuva fanın dönüş hızını iletir. BIOS üzerinden veya fan kontrol programı üzerinden sadece bu yuva görünür, diğer yuvalar gözükmez. Yani sisteminiz tek fan çalıştırmış "gibi" görünür.

3: Bu kablo anakart ile çoklayıcı arasında kırmızı yuvaya takılan fanın hız devrinin görülmesini ve ayrıca verilecek komutlarla çoklayıcıya takılı tüm fan hızlarının ayarlanmasını sağlar. Kablo takılmazsa fanlar tam devirde çalışır ve BIOS veya fan programı üzerinden fan hızları ayarlanamadığı gibi kırmızı yuvadaki fan devir hızı da gözükmez.

4: Bu yuvaya PSU'dan gelen SATA güç kablosu takılmalı (Çoklayıcıdaki yuva Molex ise Molex kablosu taklılmalı.), tüm fanlar bu güç bağlantısı ile çalışır, bağlantı yapılmadığında fanlar çalışmaz. Görseldeki 3 numaralı anakart ve çoklayıcı ara bağlantı kablosu sadece fan hızlarını kontrol etmenizi ve kırmızı yuvadaki devir hızını görmenizi sağlar, fanlara güç vermez.

Bağlantıları görsel ve açıklamadaki gibi yaptığınız takdirde BIOS veya fan kontrol uygulaması üzerinden fan hızlarını kontrol edebileceksiniz. Ayrıca kırmızı yuvadaki fanın devir hızını da görebileceksiniz, bağlantı aşamaları bu kadar.

3 pinli fan takılırsa çalışır mı?
  • 3 pinli fanlar çalışır ama fanlar tam devirde döner. 3 pinli fanlar PWM değil, DC oldukları için bu kontrolcü üzerinden fan hızı ayarlanamaz. Sadece 4 pin PWM fanların hızları ayarlanabilir.
İnceleme ve nasıl montaj yapılacağı hakkında mümkün olduğunca detaylı bilgiler vermeye çalıştım. Henüz uzun süreli kullanmadım, sadece test ettim zira kasadaki fanlar 3 pinli (DC) olduğundan dolayı hız ayarı yapamadım, bu nenle şu an için yedekte bekletiyorum.

Umarım faydalı olmuştur, iyi Sosyaller dilerim.

Son düzenleme:
Sadece DC fanları takıp öyle denesen, tek tek anakarta taktığında sorun olmuyor.
Tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım. İnceleme çoklayıcı üzerinden yapıldı, anakart üzerinden değil, zira DC fanı direkt anakarta takıp BIOS üzerinden "DC" moda alıp fan hızını ayarlayabiliyorum. İncelemedeki PWM çoklayıcı için durum farklı; 3 pin DC fanların devir hızı bu çoklayıcı üzerinden ayarlanmıyor, sadece 4 pin PWM fanların devir hızı ayarlanabilir.

Tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım. İnceleme çoklayıcı üzerinden yapıldı, anakart üzerinden değil, zira DC fanı direkt anakarta takıp BIOS üzerinden "DC" moda alıp fan hızını ayarlayabiliyorum. İncelemedeki PWM çoklayıcı için durum farklı; 3 pin DC fanların devir hızı bu çoklayıcı üzerinden ayarlanmıyor, sadece 4 pin PWM fanların devir hızı ayarlanabilir.
Kırmızı yere DC fan taksan ve diğer yuvalarda da DC fan olsa ayarlamıyor mu?

Kırmızı yere DC fan taksan ve diğer yuvalarda da DC fan olsa ayarlamıyor mu?
Hayır, incelemede de belirttiğim gibi 3 pin DC fanların hızları bu çoklayıcı ile ayarlanmıyor. Ayrıca kırmızı yuva fan hızını ayarlamak için değil, fan devir hızını BIOS veya fan kontrol uygulamasından görmek için. Hız ayarını anakart ve çoklayıcı ara kablosu sağlıyor (İncelemede bulunan görseldeki "3" numaralı kablo). Ayrıca kırmızı yuvadaki fan devir hızı da yine bu kablo sayesinde anakarta iletiliyor.

Son düzenleme:
Hayır, incelemede de belirttiğim gibi 3 pin DC fanların hızları ayarlanmıyor. Ayrıca kırmızı yuva fan hızını ayarlamak için değil, fan devir hızını BIOS veya fan kontrol uygulamasından görmek için. Hız ayarını anakart ve çoklayıcı ara kablosu sağlıyor (İncelemede bulunan görseldeki "3" numaralı kablo). Ayrıca kırmızı yuvadaki fan devir hızı da yine bu kablo sayesinde anakarta iletiliyor.
Dediğim gibi (Kırmızı yuva fan hızını ayarlamak için değil, fan devir hızını BIOS veya fan kontrol uygulamasından görmek için.) PWM yerine AC taksan öyle çalıştırır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğim gibi "kırmızı yuva fan hızını ayarlamak için değil, fan devir hızını BIOS veya fan kontrol uygulamasından görmek için" PWM yerine AC taksan öyle çalıştırır mı?
DC demek istediniz sanırım. İncelemede detaylıca birçok şeyi anlattım. DC fanı çoklayıcıdaki hangi yuvaya takarsanız takın tam devirde çalışır. DC fanlar PWM değildir. Çoklayıcıda hız ayarı yapmak istiyorsanız PWM fan takmalısınız.

Son düzenleme:
DC fanlarda kontrol edememesi DC'nin voltaj kontrolü almasından dolayı. Bu çoklayıcıların mantığı basit, 12 Volt'u yandan ver, kalanını anakarttan al. O anakart portundan gelip kontrolcüye takılan 2 pinli giriş SYS_FAN portunun 3 ve 4. pinlerini alıyor, yani Tach ve PWM pinlerini. Tach pini hız okumayı sağlıyor, başka kaynaklarda Sense pini diye de geçebilir. PWM pini ise PWM sinyalini iletiyor. 3 pin DC fanlarda yaptığımız DC hız kontrolü ise direkt olarak 2. pin olan DC pinindeki 12V hattının voltajını değiştirmek yoluyla yapılıyor. Bu çoklayıcıdaki fanlar 12V'u anakarttaki 12V hattından değil de doğrudan güç kaynağının portundan aldığı için de DC kontrolü yapamıyorsunuz.