Merhaba, IPS'ten MiniLED sonrasında OLED geçişim oldu ve tuhaf bir problem yaşamaktayım.
IPS'ten MiniLED'e geçince görüntü soluk, cansız gelmişti. Günlük kullanımda kötü, oyunda iyiydi.
MiniLED'den OLED'e geçtiğimde görüntü yine soluk, cansız geldi. Ürün mü arızalı diye düşündüm.
Mağazalardan görüldüğü kadarıyla beklenti yüksekti, hayal kırıklığı oldu derken monitöre 30 dereceden baktığımda o canlı görüntünün oluştuğunu gördüm.
Telefondan fotoğraf vs. olarak baktığımda görüntü yine canlı ama gerçekte bakarken görüntü soluk.
Çoğu ayarı denememe rağmen böyle. Monitörü 2. sisteme takmayı denedim, renkler olması gerektiği gibi gözüktü, yine OLED canlılığı karşıdan gözükmüyordu, o ayrı tabii.
Eski MiniLED monitörümü de farklı sisteme taktığımda onun da renklerinin gayet güzel olduğunu fark ettim.
Monitörüm: Alienware AW2725DF 27" 2K 360 Hz QD OLED.
Denediklerim
- Windows'ta bir program engel oluyor mu diye Linux try ile kontrol ettim, görüntü aynıydı.
- Ekran kartındandır dedim, anakarttan görüntü denedim, görüntü aynıydı.
- Kablo değiştirdim, HDMI taktım, aynıydı.
- Yan ekranlarım mı tetikliyor diyip tek monitör çalıştırdım, aynıydı.
- 1 saatlik ekran yenileme yaptım, düzelmedi.
- Windows HDR zaten kapalı.
- Windows üzerinden renk ayarı yok, Nvidia APP'ta renk ayarları varsayılan, 10 bit vs. değişimler fark ettirmedi.
- Tamamen karanlık ortamda denemeler yapıldı, problem ışıktan kaynaklanmıyor.
Ana 2 soru, her şeye bakmama rağmen bulamadığım mevcut sistemimde monitörü engelleyen renk ayarı?
Monitör neden yandan ve telefon kamerasından OLED ekran gibi ama karşısından bakılırken IPS - VA ekran gibi?
Tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi merakla bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.