AMD Ryzen 5 7500F işlemcim oyunlarda 5 GHz'e çıkmıyor

Crowley37

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda sistemimi yükselttim. Şu an AMD Ryzen 5 7500F işlemci ve Gigabyte A620M S2H anakarta sahibim. Sistemi yükseltmeden önce YouTube'da işlemcim ve ekran kartımın nasıl bir performans gösterdiğini merak edip bazı videolar izledim. Videolarda AMD Ryzen 5 7500F'in 5050 MHz civarında sabit kaldığını gördüm. Ancak kendi sistemimde oyun oynarken işlemcinin frekansı en fazla 4.7 - 4.8 GHz civarına çıkıyor.

Maksimum sıcaklık olarak ise şimdiye kadar en fazla 77 dereceyi gördüm. Genellikle 72-75 derece arasında seyrediyor. Tabii bu değerler oynadığım oyuna göre değişiyor; bazı oyunlarda daha düşük sıcaklıklar da oluyor. Fakat hiçbir oyunda 5 GHz üzerine çıktığını göremedim.

Bu durum kafama takıldığı için Cinebench R23 ve HWiNFO programlarını indirip test yaptım. Test sırasında her iki program da açıktı ve çekirdeklerin maksimum hangi frekansa ulaştığını inceledim. Sonuç olarak, bütün çekirdeklerin maksimum 5040 MHz'ye çıktığını gözlemledim.

Yani, uzun lafın kısası; işlemcim aslında 5 GHz'ye çıkabiliyor gibi görünüyor ama oyunlarda bu frekansı hiç görmüyorum. Elbette "çok da gerekli değil" diyebilirsiniz, farkındayım, ancak bu durumu sadece merak ettiğim için sormak istiyorum. Bu farkın sebebi soğutmadan mı, yoksa anakarttan mı kaynaklanıyor olabilir mi?

Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözünürlüğü azaltıp deneyin bir de.. FPS'i yükseltin yani, en azından GPU yükünü azaltın. Muhtemelen çıkacaktır.

Çözünürlüğü azaltıp deneyin bir de.. FPS'i yükseltin yani, en azından GPU yükünü azaltın. Muhtemelen çıkacaktır.
"Yok, aynı seviyede takılıyor yine. CS2'de 1280x960 çözünürlükte oynuyorum, ancak yine de daha önce söylediğim frekans seviyelerinde kalıyor. İzlediğim videoda ise, CS2 oynanırken işlemcinin 5 GHz seviyelerine çıktığı gösteriliyordu.

Hiçbir şeyden kaynaklanmıyor, o kadar yüksek değerlere çıkmaya gerek duymuyor .
Yani, tek çekirdekli işlemlerde bu frekanslara çıkması gerekiyor; oyunlar gibi senaryolarda mesela. Çünkü izlediğim YouTube videosunda oyunda, işlemci hızı sürekli 5050 MHz civarındaydı. Ama dediğim gibi, sadece neden bu frekansa çıkmadığını merak ettim. Yoksa performansından, genel kullanımından her anlamda memnunum.

PBO ayarına baktınız mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…