Anakart ve işlemci uyumluluğu nasıl belirlenir?

MeReKGs67

Becerikli
Selam herkese. Benim sorum aslında anakartta işlemci için hangi kriterler önemlidir veya anakartın işlemciyi beslemesi neye bağlı diyebiliriz. Giriş seviye DDR5 A serisi anakarta Ryzen 9 9950X3D işlemci takılır mı? Takılırsa nasıl olur, takılmıyorsa neden? Burada mesele anakarttaki VRM'ler mi ve bu VRM'nin ölçüsü nedir? Yoksa anakartın güç girişleri mi önemli DDR5 anakartlarda genellikle 8 pin veya 16 pin olduğunu gördüm ama mesela şu an kullandığım DDR4 B450M anakartta 4 pin güç girişi var sadece anakartın.

Örnek verecek olursak:

Burada 4 tane DDR5 MSI'ın ucuzdan pahalıya anakartı var. İlk üçü 8 pin girişli sonuncusu 16 pin girişli. Benim burada Ryzen 9 9950X3D işlemciyi sıkıntı çıkarır ama takılır dediğiniz anakart hangisidir ve bu sıkıntının çözümü var mıdır? Bir de sıkıntısız çalışacak olan minimum anakart nedir onu sormak istiyorum ve cevap verirken anakarta dikkat ettiğiniz kriterleri de söylerseniz çok sevinirim.

Bir de mesela şu an bende ASRock'un B450M anakartı var ve 5600 takılı ben buna R7 5800X3D takarsam ne olur? Besleyip beslememesi neye bağlı?

Benim burada demek istediğim öyle bir anakart olsun ki son nesil işlemcileri destekleyebilecek kadar bir kapasitesi olsun ileride eğer yüksek seviye işlemciye geçilmek istenirse anakart değiştirilmek zorunda kalınmasın önü açık olsun yani.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam herkese. Benim sorum aslında anakartta işlemci için hangi kriterler önemlidir veya anakartın işlemciyi beslemesi neye bağlı diyebiliriz. Giriş seviye DDR5 A serisi anakarta Ryzen 9 9950X3D işlemci takılır mı? Takılırsa nasıl olur, takılmıyorsa neden? Burada mesele anakarttaki VRM'ler mi ve bu VRM'nin ölçüsü nedir? Yoksa anakartın güç girişleri mi önemli DDR5 anakartlarda genellikle 8 pin veya 16 pin olduğunu gördüm ama mesela şu an kullandığım DDR4 B450M anakartta 4 pin güç girişi var sadece anakartın.

Örnek verecek olursak:

Burada 4 tane DDR5 MSI'ın ucuzdan pahalıya anakartı var. İlk üçü 8 pin girişli sonuncusu 16 pin girişli. Benim burada Ryzen 9 9950X3D işlemciyi sıkıntı çıkarır ama takılır dediğiniz anakart hangisidir ve bu sıkıntının çözümü var mıdır? Bir de sıkıntısız çalışacak olan minimum anakart nedir onu sormak istiyorum ve cevap verirken anakarta dikkat ettiğiniz kriterleri de söylerseniz çok sevinirim.

Bir de mesela şu an bende ASRock'un B450M anakartı var ve 5600 takılı ben buna R7 5800X3D takarsam ne olur? Besleyip beslememesi neye bağlı?

Benim burada demek istediğim öyle bir anakart olsun ki son nesil işlemcileri destekleyebilecek kadar bir kapasitesi olsun ileride eğer yüksek seviye işlemciye geçilmek istenirse anakart değiştirilmek zorunda kalınmasın önü açık olsun yani.
Mümkünse MSI Tomahawk alın hocam. Çok iyi o. Herkes övüyor.

Üst düzeyde bir işlemci için sağlam VRM yapısı olan, akım yolları sağlam ve OC potansiyeli olan anakart seçmek mantıklı. Ucuz olanlarda dikkat ederseniz VRM faz sayısı az ve soğutucu falan da yok. 9950X3D için bence MSI Project Zero olabilir. Örnek bir site attım. Arkadaşlar da baksınlar.

Üst düzeyde bir işlemci için sağlam VRM yapısı olan, akım yolları sağlam ve OC potansiyeli olan anakart seçmek mantıklı. Ucuz olanlarda dikkat ederseniz VRM faz sayısı az ve soğutucu falan da yok. 9950X3D için bence MSI Project Zero olabilir. Örnek bir site attım. Arkadaşlar da baksınlar.
Her şeyin bağlantısı arka tarafta. Buna göre kasa lazım.

Giris seviye anakartin VRM fazlari da besler, ust seviye bir anakartinkileri de, aradaki fark termal verimlilik aslinda. Faz sayisi daha az bir anakarta yuksek guc gereksinimli bir CPU takarsaniz yukte iken VRM fazlarina normalden daha fazla yuk binecegi icin normal olarak daha fazla isinacak hele ki uzerinde heatsink yoksa bu cok sure gecmeden olabilecek bir sey, bu durumda CPU'nun frekansi kendi kendine dusecek ve uzun sureli render gibi seylerde CPU'nun potansiyelini kullanamaycaksiniz.

AM5 ozelinde A620 anakartlarda ureticiye bagli degisse de 65 W guc limiti bulunuyor bu yuzden yukaridaki paragrafta yazdigim olay gerceklesmese de zaten guc limitinden oturu yine potansiyeline ulasamayacak.

EPS baglantisinin tek 8 pin ya da cift olmasinin dogrudan CPU'nun dogru beslenmesi ile alakasi yok o daha cok ekstrem kullanimlar icin.

B650M-B kendi segmentine gore de hem VRM thermal bakimindan hem de diger yonler bakimindan pek de iyi degil, direkt eleyin derim. B650-S ve B650M-P idare edebilir gibi duruyor ama tabii CPU ciktiktan sonra incelemelerine bakmak lazim kesin yorum olmasin.

Ankartların destekleri kendi sitesinde detaylı bir şekilde yazar. Ben Ryzen 5 9600X için B650 Gaming Plus Wi-Fi tercih ettim.
Konuyla biraz alakasız olacak ama

Benim B450M anakartın sitesinde şöyle yazılı

• Supports AMD AM4 Socket Ryzen™ 2000, 3000, 4000 G-Series, 5000 and 5000 G-Series Desktop Processors
  • 6 Power Phase design
  • Supports CPU up to 105W

ve AMD Ryzen 7 5800X3D varsayılan TDP'si 105W. Yani sınırda mı kalıyor?

Gerçi 5800X3D almak saçmalık olur aşırı pahalı onun yerine 5700X3D'ye yükseltirim yükselteceksem 96MB L3 önbellek ile 5800X'e fark atmış oyunlarda 5800X'in 0.8 GHZ fazla olmasına rağmen. Bu temel frekans daha çok render vb işler için önemli sanırım. Ama 5800X alıp OC ile 5700X3D'nin önüne geçilebilir mi o da bir soru işareti. 5700X3D'ye OC yapılamıyor çünkü.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt