Anakarta CH341a ile BIOS nasıl yazılır?

Yer
Kaer Morhen
Anakartıma BIOS yazacağım ancak programda çipin modelini bulamadım. 1.8v adaptörü henüz kargodan gelmediği için anakarta takmayacağım.

Mevcut çip görselini bırakıyorum, ayrıca bu işlemi nasıl yapacağımı anlatırsanız sevinirim. @deadfellow

İyi güzel bu konu rehber niteliğinde oldu. Ben de RDNA3 kartıma 600W BIOS atmayı düşünüyordum bayağı yardımcı oldu

Bu arada çipin bacakları dipte kalmış mandalınki ise uçta geri kıvrılıyor. Bu sebeple oturmuyor olabilir mi?

Meğerse program çipi hiç görmuyormuş.

Dikte kullanıyorum bazen. Yazım hatalarına takılmak yerine çözüm sunmaya odaklanmak daha iyi olur.

Hocam benim aparat geldi ancak BIOS çipi çok ince olduğundan sanırım okumuyor. Asprogrammer veya kendi programı ikisi de bulamadı.

Son düzenleme:
İfadeler: csm
Ben anmaladım görmeyen çipe nasıl veri yazdınız? Ben bu işlem için NeoProgrammer V2.2.0.10 kullanmıştım. Diğerleri çipi görmemişti.
Deneyin isterseniz:

Ek bilgi: Çipe veri yazmadan önce çipteki veriyi silmeniz lazım yoksa hata alırsınız.

Son düzenleme:

Hocam bunu denemek için cihazı çıkardım yine de yazdı, böylece görmediğini fark ettim.

@Recep Baltaş bu da görmüyor hocam, demek ki takamıyorum.

Ben olsam ya PIN yapısına uygun bir mandal bakar ya da kabloları bant ile bacaklara yapıştırıp öyle denerdim. Eğer mandal pinlere temas ediyorsa programdan çipi manuel seçmek de gerekebilir. Read dediğinizde çipin içeriği okunuyorsa işlem doğru demektir.

Merhaba. Bu arada ek bilgi vereyim. Cap uzantılı ASUS BIOS dosyalarını doğrudan harici programlayıcı ile yazamayız. Cap dosyası içerisinden ROM dosyasını çıkartmamız gerekir. Bunu UEFITool yazılımı ile yapabiliriz. BIOS dosyasını UEFITool ile açtıktan sonra Action > Capsule > Extract Body yolunu izleyerek BIOS dosyasını kapsülünden çıkartıp .rom dosyası olarak kaydediyoruz. Bu .rom dosyasını harici programlayıcı ile yazabiliriz.

@Recep Baltaş'ın bahsettiği JSPI header BIOS çipinin yanında olur. BIOS'u lehimli olan anakartların çoğunda bulunur.

Son düzenleme:

Servise verdiğimde o portun bile işe yaramadığını belirttiler.

Servise verdiğimde o portun bile işe yaramadığını belirttiler.

Hangi servise verdiniz bilmiyorum. Her markada pin sırası farklı olduğundan çoğu servis/tamirci uğraşmak yerine BIOS'u söküp dışarıda programlamayı tercih ediyor. Ama bu işlem risklidir, yapılan işlem esnasında düşük ihtimal de olsa BIOS çipi fiziki olarak zarar görebilir. Bu da BIOS çipi içerisinde korumalı kısımlarda yer alan MAC adresi, anakart seri numarası gibi kritik bilgilerin kaybolmasına neden olabilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…