Ciddi bir mantık hatası mı artık ne diyeyim böyle bir durum var ilk 3 maddenin değiştirilemeyeceğine dair.
Şimdi Anayasanın 4. maddesi şu: Anayasanın ilk 3 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahil edilemez. Yani anayasanın ilk 3 maddesinin değiştirilemeyecek olması anayasanın 4. maddesine dayanıyor.
Fakat 4. madde değiştirilemez demiyor. Yani adamlar gidip 4. maddeyi değiştirse doğal olarak ilk 3 maddenin değiştirilmeyeceği kuralı ortadan kalkıyor.
Bu maddeyle ilgili ıslak rüya gören bir kesim var. Hiç sevmem kendilerini. 4. maddeyi değiştirdiğiniz zaman doğal olarak ilk 3 maddeyi de değiştirmiş sayılıyorsunuz. Bağlayıcı olduğu için maddenin kendisi değişemiyor. Kısacası ilk 4 madde bir bütün gibi oluyor.
Anlamayacak kötü niyetliler için basitçe yazıyorum. 4. madde değişirse veya yok sayılırsa, ilk 3 madde değişir veya yok sayılır. Bu kadar...
Arkadaşın dediği gibi 4. kısmın altında yazıyor. Zaten mantıklı düşünürsek ilk 3 maddeyi kaldırmak istemek ile 4. maddeyi kaldırmayı istemek neredeyse aynı şey.
4.maddenin amacı kötü niyetli olanlara bir uyarı niteliği taşıyor. Gökten inmiş bir şey değil bu yasa, elbet değiştirilir ama ilk 3 madde veya ilk 4 madde bu ülkenin kurucu ve temel unsurlarını sayar. Dilini, bayrağını ve devlet şeklini belirtir.
Kim monarşi geri gelsin ister ? Sizin gibiler istiyorsa, burası uygun değil size , Bunun için de bir referandum olsa temiz %60 hayır ile uğurlarız sizi . Arabistan var mesela . Oraya gidebilirsiniz.
Kim monarşi geri gelsin ister ? Sizin gibiler istiyorsa, burası uygun değil size , Bunun için de bir referandum olsa temiz %60 hayır iler uğurlarız sizi . Arabistan var mesela . Oraya gidebilirsiniz.
Madde 4- anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Burada teklif bile dahi edilemez kelimesi geçiyor.