Rehber Android cihazlara postmarketOS kurulumu

Makaleler
9
Merhaba bu konumda Android cihazlara, Alpine tabanlı bir Linux dağıtımı olan. PostmarketOS kurulumu yapacağız.
Bize gerekenler.

• Herhangi bir Linux dağıtımı.
  • Pmos yükleceğimiz bir Android cihaz.
  • Bootloader kilidi kullanıyorsa açık olmalı.
  • USB kablo.
  • Cihazınız için gerekiyorsa eMMC veya SD Card.
İlk önce postmartketos'in wikisine cihazımızın destekleyip desteklemediğine bakmamız lazım.
Ben burada Samsung Galaxy Note 10.1 (p4Note) cihazını kullanacağım.
İlk önce pmbootstrap yükleyelim.

Kod:
sudo apt install kpartx.
git clone https://gitlab.postmarketos.org/postmarketOS/pmbootstrap.git
Cd pmbootstrap.
Mkdir -p ~/.local/bin.
Ln -s "$PWD/pmbootstrap.py" ~/.local/bin/pmbootstrap.
Pmbootstrap --version.
PATH="$HOME/.local/bin:$PATH"

Yükledikten sonra ardından pmbootstrap init yazıyoruz. Burada çalışma alanını nereye oluşturmak istediğinizi soruyor, enter enter yapıp geçiyoruz.

Ardından kanal seçmemiz istenecek edge kullanıyoruz mutlaka.

Burada cihaz markamızı yazıp enterlıyoruz.

Ardından cihaz kod adımızı yazıyoruz.
Sıra kurulumu özelleştirmeye, burayı tamamen size bırakıyorum.
[23:03:46] Username [user]: heribert kullanıcı adımızı yazıyoruz.
23:03:49] Available providers for postmarketos-base-ui-wifi (2):
[23:03:49] * wpa_supplicant: Use wpa_supplicant as the WiFi backend. (default)
[23:03:49] * iwd: Use iwd as the WiFi backend (but may not work with all devices)
[23:03:49] Provider [default]: dokunmuyoruz direkt enter yapalım.

Burada masaüstü ortamı seçiyoruz. Ben phosh kullanacağım.
[23:09:49] Based on your UI selection, 'default' will result in installing systemd.
[23:09:49] Install systemd? (default/always/never) [default]: Systemd ile kullanacağım.
Additional options: extra free space: 0 MB, boot partition size: 256 MB, parallel jobs: 9, ccache per arch: 5G, sudo timer: False, mirror: http://mirror.postmarketos.org/postmarketos/
[23:11:11] Change them? (y/n) [n]: hayır diyoruz burada.
[23:11:16] Additional packages that will be installed to rootfs. Specify them in a comma separated list (e.g.: vim,file) or "none"
[23:11:16] Extra packages [none]: ekstra paket isterseniz ekleyebilirsiniz.
[23:12:27] Your host timezone: Europe/Istanbul
[23:12:27] Use this timezone instead of GMT? (y/n) [y]: burada sisteminizdeki saat dilimini kullanmak istemiyorsanız değiştirebilirsiniz.
[23:13:28] Choose your preferred locale, like e.g. En_US. Only UTF-8 is supported, it gets appended automatically. Use tab-completion if needed.
[23:13:28] Locale [en_US]: burada tr_tr kullanacağım.
[23:14:05] Device hostname (short form, e.g. 'foo') [Samsung-p4note]: hostname default kalabilir.
[23:14:39] NOTE: No SSH public keys found to copy to the device.
[23:14:39] See https://postmarketos.org/ssh-key-glob for more information.
[23:14:39] After pmaports are changed, the binary packages may be outdated. If you want to install postmarketOS without changes, reply 'n' for a faster installation.
[23:14:39] Build outdated packages during 'pmbootstrap install'? (y/n) [y]: yes diyoruz burada.
Özelleştirmemiz bitmiş bulunmakta. Pmbootstrap export yazalım.

Şimdi cihazımıza kurulumuna geçelim. Her cihazın kurulum şekli aynı olmayabilir! Cihazın postmarketOS'in wiki sayfasına bakmanızda var.
En yaygın kurulum yöntemleri bunlar.
Hafıza kartı veya EMMC'ye kurmak için. pmbootstrap install --sdcard=/dev/XXX
TWRP flashlanabilir ZIP dosyası. Pmbootstrap install --Android-recovery-zip dosya /tmp/postmarketOS-export konumunda bulunur.
ADB sidelaod ile kurmak için. Pmbootstrap flasher --method=adb sideload
Benim cihazım hafıza kartına kurularak kurulabiliyor.
İlk önce /tmp/postmarketOS-export dosyasını içerisindeki terminal çalıştırıp, boot.img dosyasını cihaza adb push boot.img /sdcard komutu ile gönderilelim.
TWRP'ye geçelim install kısmına gelip. İnstall image yapıp boot dosyasını, boot Partition'a kuralım.
Gelelim şimdi asıl sistemi Sdcard'a kurmaya.
Lsblk ile disk dizinlerimizi görelim.

Benim hafıza kartım sdc konumunda şu an.
Hafıza kartına kurulumu yapmak için pmbootstrap install --sdcard=/dev/XXX yazıyoruz. Xxx yerine sizin disk konumuz olacak. Benim burada sdc olarak gözüküyor.

İşleme başladıktan sonra pmos için bir şifre belirtiyoruz. Ve hafıza kartını bicimlendiriyoruz.

Ve kurulum tamamlandı, hafıza kartımı cihazıma takıp cihazı boot ediyoruz.
Takıldığınız yerde çekinmeden sorabilirsiniz

Hocam, PostmarketOS'da bankalar çalışıyor mu? Bir de adım sayar uygulaması var mı?

Birde günlük kullanım için yüklenir mi?

Ya bunun rehberini yarın ben yapacaktım ya
(Yine de yapsam bir sorun olur mu?)
Ayrıca hocam sudo apt install yazarken sadece Ubuntu/Debian tabanlı dağıtımlara özel oluyor bu bunu belirtseydiniz güzel olurdu.
Pmsbootstrap --version yazmadan önce
Kod:
PATH="$HOME/.local/bin:$PATH"
Yazmak daha doğru olur

Ayrıca bu postmarketos için türkçe bir rehber yoktu yazmanızda iyi olmuş elinize sağlıj
Hocam, postmarketOS'da bankalar çalışıyor mu? Bir de adım sayar uygulaması var mı?

Bir de günlük kullanım için yüklenir mi?

Günlük kullanıma uygun değil kendi deneyimlerim için söylüyorum.

Hocam tam olarak bu Linux mu yani içini kinux uygulaması çalışıyor mu?
Ve hangi Linux altaypısını kulanıyor arch mı debian mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…