Animeleri neden sevdik ve benimsedik?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan EmirBey
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 73
  • Etiketler Etiketler
    neden

EmirBey 3

Uzman
Animeler bize ne anlatıyor? Ben Ghost in the Shell'in 95 yapımı uzun filmini ve SAC, SAC II olan TV anime serilerini izledim. Beğenmiştim baya.

Anime kızları çok güzel çiziyorlar, reale gerek kalmıyor. Anime kızına sahiplen, yeter.

Animeleri istediğimiz gibi yoğurabilmemiz sanırım. Mesela bir filmde bir patlama sahnesi yapmak bile çok pahalı CGI ile yapılsa bile. Ama animede yetenekli animatörler sayesinde patlama sahnelerinden çok daha fazla şey çıkıyor.

Genellikle senaryolarını, dövüş sahneleri veya karakterlerini tutuyorum, bir bölümün 20 dakika kadar bir sürede bitmesi de güzel bir detay.

Türk televizyonunun aksine 2 saat ekran başında birkaç kadını dölleyip mafyacılık draması yaptıkları bir senaryo olmaması bile anime izlemek için yeterli bir sebep.

Sizi bilmiyorum ama bir türlü anime izleyemedim. Odaklanamadım ve yakın çekimler, yüze odaklanmalar içten konuşmalar beni bir türlü çekemedi. İzlemeyi ve bağımlısı olmayı çok isterdim.

Mesela Matrix film ne anlatıyor ? Bu kişiden kişiye göre değişebilir. Üzerine çok kafa yorularak bir çok bağdaştırmalar yapıldı.
Bir Anime örneği hakkında; Serial Experiments Lain - Wikipedia

Bir de Japon insanların kültürlerine yatkındır genel olarak Animeler yani çok basit Fantastik görüntüleri olan, bu yönde kurgusu olduğuna bakılmamalı sadece. Mesela Japon kültür film altyapısında ben Sadism içerikli Erotik filmlere kadar gittim, oda meraktan, ama daha çok kendi alanımı ilgilendiren Kolaj teniklerini araştırınca ve bana yatkında olduğu için çok karanlık bir atmosfer olduğunu gördüm.

Örnek beni hayretler içinde bırakan ünlü olmuş bir Japon resim sanatçısı olan Kiyoshi Yamashita.

Özetle; "Yahata zihinsel engelliler kurumuna göndermeye karar verdi . IQ'su 68 olarak ölçüldü. Burada yırtılmış kağıt parçalarını kullanarak resimler yapmaya başladı. Yeteneği, akıl sağlığı uzmanı Ryuzaburo Shikiba tarafından fark edildi ve Shikiba, Yamashita'nın çalışmalarının Osaka'da sergilenmesini sağladı ve bu sergi büyük beğeni topladı."
Karanlık imgeleri seviyorum, özellikle renklerin kullanıldığı bir yöntem içinde. Kolaj'ın tarihine baktığımız zaman daha çok geneli ilgilendiren bir yöntemi olur hep. Japonların genel olarak neredeyse çoğu alanda ki sanat anlayışı film dahil en etkili oldukları ayrıntı karanlığın içinden bir çıkarım yapmasıdır.

Bu her ne kadar ünlü olsada genele göre underground bir sanatçıdır. Japonları bu alanda en çok ünlü olan sanatçısı Yoshitaka Amano'dur.

Ben de mesela cut-up yöntemini kullanırım. Resimler ile alakası yoktur elbette ama imgelem aracılığını kullanarak buna göre tasarlama yaparım okuduğum kitaplarda ki sözlere istinaden. Örnek yaptığım bir resim. Tabii daha çok dijital ve birazda yapay zeka kullandım. Lakin o resimlerin birbirleri arasındaki asimetrik bağlantısını kesinlikle bozmayacak şekilde. Arka plana bir takım tamamlayıcı motifler eklendi sadece.

Resimde en sağdaki kadın yine bir Japon, Sürrealist ve daha çok bir takım filmlerde arka planda kendini göstermiş, ama daha çok Moda tasarımları ile ilgili, ve yine karanlık imgelere uyacak şekilde; Sayako Yamaguchi

Kısacası Anime Japon kültürünü genelde temsil eden bir yapıya sahip. Benimsemek kısmınıda kabaca anlattım. Karanlık imgeler beni ilgilendiriyor, tabii ki ne olursa olsun hangi alanda olursa olsun benimseyebilirim. Sayako Yamaguchi'e aşığım mesela. Ölmüş birisi ama sanatına aşığım zaten ben O yüzden Anime filmlerine karşı benimseme yapanlara bence karışmamak lazım, hele ki arada Japonlarla ilgili bir şey söz konusu varsa.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…