• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Apple, iCloud Depolama Politikası Nedeniyle Yeni Bir Toplu Davayla Karşı Karşıya

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Techolay
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 24
  • Görüntüleme Görüntüleme 440
The Fappening'den sonra Apple dahil herhangi bir bulut sisteminde özel bilgiler barındırmak bence saçma.
O olay iCloud'daki bir açık sebebiyle değil, kullanıcıların kendi şifrelerini çaldırması sebebiyle oldu. Apple'da bir açık bulunamadı. Ezbere konuşmak yerine araştırabilirsin.

Böylece sanırım kafandaki büyük bir yanılsamayı düzelttim sanıyorum. iCloud o zaman da güvenliydi, şimdi de güvenli. Şöyle ki; sen şifreni 123456 yaparsan hiçbir sistem seni koruyamaz. Bir zamanlar Mark Zuckerberg hacklenmişti. Şifresi "dadada" idi.

Şifreler havadan geldi sanırım. Brute-Force koruması neden yoksa koskoca şirkette. 2FA da had safhada güya; 2013'te ballandıra ballandıra tanıtmışlardı. Token replay, mitm, FaceTime Zero-day gibi onlarca açıkta şifre çaldırarak olmuştur Apple'a göre. Babanızın malı bile olsa güvenmeyeceksiniz ne Google ne Apple ne herhangi bir şirket. Ezbere konuşmak yerine araştırabilirsin.

Şifrelerini çaldıran ünlüler ya bu güvenlik önlemlerini almadıysa? O zaman ne yapacaksın? Mark Zuckerberg gibi bir dev şifresini "dadada" yapmıştı ve çaldırdı diyorum. Bana bir sürü zırva sayıyorsun. Peki ya o ünlülerin bunu reklam amaçlı yapmadıklarını nereden bilebilirsin? Bilemezsin. Birazcık medya-okuryazarlığı öğrenirsen az çok olan biteni yorumlama yetisine sahip olabilirsin. Bilgi güçtür. Hiçbir zaman ilk söylenilene inanmayacaksın. Apple'da hiçbir açık bulunamadı. Çalınan hesaplar bireysel hatalar sonucu çalındı. Apple da bu durumdan aklanmıştır. Çamur at izi kalsın işte, sizin gibi antilerin en büyük taktiği. En büyüksen, en nefret edilen de olursun aynı zamanda. Apple tüm çamurlara rağmen zirvede, siz neredesiniz?

Apple aygıtlarında iCloud dışında böylesine kapsamlı bir bulut depolama sistemi kullanamazsınız. Google Drive falan hikaye, kullanıyorum orası ayrı. iPhone 11'mden fotoğraf çekiyorum, pat diye buluta yükleniyor, diğer aygıtlarıma da geliyor. iPhone'dan bir şey kopyalıyorsun, pat diye Mac'e geliyor. Aşırı stabil çalışan, güvenli ve veri kaybı vs. gibi durumları çok az yaşayacağın bir sistem. Bütün Apple aygıtlarını ve Homekit ürünlerini çok iyi bir şekilde birbirine bağlıyor. Üstelik, Türkiye'de dahil olmak üzere birçok ülkede yerel fiyatlandırma sayesinde fiyatı da çok uygun. 50 GB iCloud+ 24.99 TL, 200 GB iCloud+ 79.99 TL. Yaklaşık olarak 3 senedir 50 GB planı kullanıyorum ve bir kere bile depolama sıkıntısı çekmedim, 200 GB'e geçmek durumunda kalmadım. Ama, alanım biterse 200 GB'de seve seve geçerim.

Yahu, koskoca şirketin brute-force koruması yok diyorum, hâlâ zırva sayıyorsun diyorsun. Güvenlik nedir önce onu öğrenin, sonra 2014'te olan şifrelerin nasıl bulunduğunu ve 2FA olmadan nasıl girildiğini araştırın. Rate limiting neden yok, brute-Force koruması neden yoktu, geçen yıl tanıttığı 2FA neden yoktu, önce bir bunları araştırın. Hiçbir yetkinliğinizin olmadığı alanlarda sırf konuşmak için konuşmayın. Apple'ın yaptığı, kapının anahtarını kapının yanına koymakla aynı şey. Şimdi sen Çernobil’in Amerikan oyunu olduğunu düşünüyorsundur, yazık.

@Arlecchino
Meta daha yeni 16 milyar kullanıcı verisi çaldırdı, kimse ses çıkartmadı. Sizinki de o mantık, konuşmak için yıllar önce olmuş şeyi konuşuyorsunuz hala. Bütün firmalar veri çaldırdı, ülkeler bile çaldırdı. Samsung vs. veri çaldırsa bu kadar konuşmazsınız. Tek diyebildiğiniz şey "2FA neden yok kanzi?" demek. İçi boş terim saymayın burada lütfen, madem bu kadar "bilgili" birisiniz, girin Apple'a düzeltin bütün açıkları, Tim Cook'a da saydırın. Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş, yazık.

Brute-force koruması yoktu diyorsun ama belli ki ne brute-force nedir ne de Apple’ın 2014’ten bu yana ne yaptığı hakkında bir fikrin var. O dönemde yaşanan olay Apple’ın sisteminin hacklenmesi değildi, kullanıcıların zayıf şifreleri ve bazı üçüncü parti API’lerin kötüye kullanımı üzerinden yapılan hedefli saldırılardı. Yani sistemsel bir açık değil, kullanıcı hataları zinciri. Ama bunu bile anlamadan Apple’a sallıyorsun. Bravo.

Apple o olaydan sonra sadece brute-force koruması değil, uçtan uca şifreleme, 2FA, donanım bazlı güvenlik anahtarları ve rate limiting gibi daha birçok katmanı devreye soktu. Bugün geldiğimiz noktada Apple’ın sunduğu gizlilik ve güvenlik seviyesi hâlâ çoğu firmanın hayal bile edemediği bir yerde. Ama sen hâlâ 2014’te takılı kalmışsın. Sadece geçmişi okuyup bugünü yorumlamaya çalışıyorsun. Komik.

2014’te WhatsApp bile şifreli değildi. Şu an Apple, Private Cloud Compute gibi sistemlerle kullanıcı verisini buluta bile şifreli şekilde işliyor. Senin hâlâ “şifre koymayı unutmuşlar” gibi komplo teorileriyle gelmen gerçekten trajik. Zaten bu kafa yapısıyla iMessage’ın neden FBI tarafından bile kırılamadığını da anlayamazsın.

Ve evet, senin gibi düşünenler sayesinde “Çernobil Amerikalıların oyunuymuş” gibi laflar hâlâ ortada dönüyor. Yazık.

Ne konuştuğunu bile bilmeden terimler sıralayıp duruyorsun. Doğru söyle, ChatGPT’ye yazdırmıyorsun değil mi?

Yukarıda yazdığımı okumadın mı? Babanızın malı bile olsa güvenmeyeceksiniz ne Google ne Apple ne herhangi bir şirket. Dedim. Samsung zaten yıllardır açıklarla boğuşuyor. Android tarafında ise en sevmediğim marka Samsung ki daha önceki yazılarımada bakabilirsin. @Elma ısıran Apple'ın zafiyeti olmadığını iddia ediyor pekala zafiyeti yoksa neden rate limiting gibi en basit güvenlik unsurları yoktu? 2014 yılında rakiplerinde rate limiting denen en basit işlev bile vardı eleştirdiğim konu bu. Yoksa şu anda Android cihazlara donanım müdahalesi ile IMEI bile atılıyor. Ek olarak zaten geliştirici hesabım vardı.

Bayağı ulaşamıyorum of yahu.

API'lerin kötüye kullanı mı? Brute-Force koruması işte tam olarak bunu engelliyor . Kendi ağzınla kendi dediklerine cevap vermişin teşekkürler. Token replay, mitm, FaceTime Zero-day gibi açıklar 2014'te değildi, maalesef sadece 2014'e odaklanmadım. Burada Apple'ı batmaz denen titanik gibi anlattığın için karşı çıkıyorum, imkansızmış gibi anlatıyorsun. Yoksa Google da ne açıklar var say say bitmez .

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…