• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Apple’ın Yeni C1 Modemi, iPhone 16e’yi Pil Ömründe Zirveye Taşıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Techolay
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 92
Makaleler
5

Apple’ın yeni tanıttığı bütçe dostu iPhone 16e, beklenenden biraz daha yüksek fiyat etiketine sahip olsa da şirketin yıllardır üzerinde çalıştığı özel C1 5G modemiyle dikkat çekiyor. MagSafe desteğinin bulunmaması ve fiyatlandırma konusunda bazı kullanıcıları üzen cihaz, buna karşın pil ömrü konusunda etkileyici bir performans sergiliyor. iPhone 16e, tasarım ve donanım açısından önemli yenilikler sunuyor. iPhone…

Devamını Oku: Apple’ın Yeni C1 Modemi, iPhone 16e’yi Pil Ömründe Zirveye Taşıyor
Kaynak: Techolay

Acikcasi, wccftech'i severim lakin su cumleler komik geldi:
Ellerindeki tek kaynak buymus korkarim, Apple boyle duyurmus. Testleri ne cabuk cikti diyecektim ama gorunurde boyle bir durum yok. Apple'da yazan ise su:
iPhone 16e, bir 6.1 inç iPhone’da bugüne kadarki en iyi pil ömrüne sahip ve iPhone 11’den altı saate kadar, iPhone SE’nin tüm nesillerinden 12 saate kadar daha uzun pil ömrü sunuyor.
6.1 incten bahsedip iPhone 11 ve SE ile kiyaslamislar. Diger modellerle kiyaslamak istediginizde ise batarya kiyaslamasini yaptigi modeller sunlar:
iPhone 11, 12 mini, 12, SE 2 ve SE 3
C1'i video izleme suresi ile bagdastirmislar. iPhone 16 icin bu deger 22 saat olarak girilirken 16e'de bu sayi 26. 16'nin daha cok satmasi icin pek yuzumuze vurmamislar gibi gozukuyor. Aralarinda kayda deger fiyat farki var sonucta. C1'in tuketimi hakkinda elimizde hala bilgi yok. Ama korkarim, hangi uretim bantlarindan gectigi ve ne kadar yetenekli oldugu konusunda var.

wccftech'e donersek baska bir yazilarinda ise C1'in N3E (Qualcomm ve MediaTek'in de bu sene kullandigi dokum.) ile uretilmedigi, 4nm ve 7nm ile uretildigi geciyor. Buyrunuz:
Son kelimeye dikkat: "maliyet tasarrufu". Yani modemi en iyi bantlarda bile uretilmemis ve kendisinin farkla zayif oldugu X71'den (ya da X75) verimli oldugu soylenmis. Demek ki bir seyler ters, degil mi?

Diyelim ki, gercekten daha az tuketen bir modem. X75'ten cok daha yavas oldugunu da unutmayin. mmWave destegi vs. bulunmuyor. Qualcomm'un sitesinde modem ozelliklerine dair her bilgiye erisebiliyorsunuz ama Apple'in sitesinde C1 hakkindaki tek bilgi Apple tarafindan tasarlandigi. Ilk raporlardan daha gucsuz olacagini ogrenmistik ve detaylar itinayla sunulmamis. Amiral bir yongaya neden orta segmentten fazla tuketiyorsun diyemezsiniz, ayni durum. Kucuk batarya ile omru korumaya calismislar diyebilirsiniz, dogru bir hamle oldugunu kalpten desteklerim. Ayrica iPhone 16 ile aradaki farki korumak lazim. Demek istedigim bu durumlar C1'i daha verimli kilmiyor. Tabii, dusuk tuketim ile verim farkli seyler. Onu da anlatmaya gerek yok diye dusunuyorum.

Benim dusuncemi sorarsaniz C1 umuyorum ki kotu bir modem cikmaz. Yeni alternatifler de gerekiyor. Sonucta, ne kadar rekabet tuketiciye o kadar yarar. Piyasada payi cok buyuk olan Qualcomm'a yaramayacagi kesin ama

Bu beklenen bir şey. Apple cihazlarımı tamamen kendi üretimi donanımlarla %100 Apple ürünü haline getirmek istiyor. Böylece verimlilik artacak, pil kullanımı daha optimize hale gelecek, performans da aynı şekilde. Steve Jobs da olsa böyle yapardı, o da böyle bir anlayışa sahipti. Bravo Tim Cook.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…