Arctic Liquid Freezer III Pro'nun kabloları nereye takılmalı?

oreson

Çalışkan
Arctic Liquid Freezer III Pro 360 sıvı soğutucunun montajı için kablolar konusunda yardıma ihtiyacım var biraz kafam karıştı. Videolu rehberi vardı ama pek anlaşılır değil. İşlemcinin üstündeki soğutucuya takılıp ondan ayrılan 3 kablo var:
  • VRM
  • PUMP
  • FAN

PUMP'u anakartımda sağ üstte AIO_PUMP diye bir slot var oraya takmalıyım sanırım. FAN'ı CPU_FAN1, VRM'yi de CPU_OPT'a mı takmalıyım?

Bu anakartın sitesinden aldığım anakartın görüntüsü, görüntü pek net değil ama yazılar ve girişler okunuyor.

Son düzenleme:
Pompayı AIO PUMP, radyatör fanlarını CPU FAN, VRM fanını da CPU OPT kısmına bağla.

Pompayı AIO PUMP, radyatör fanlarını CPU FAN, VRM fanını da CPU OPT kısmına bağla.

Teşekkürler. 9800x3D için montaj yapıyorum ama AIO kablosunu takmıştım. Tek kablo sadece fan portuna takılıyordu ve tüm soğutucuyu tek çatıda kontrol ediyor sanırım ama sıcaklıklar beni memnun etmedi. Dün montajda da sorunsuz takmıştım aslında ama macun yayılımı konusunda mı sorun oldu bilmiyorum. Bu şekilde de deneyeceğim ama en kötü macun yenilemem gerekebilir. Bu ayrı ayrı kontrol yöntemi sizce daha etkili olur mu?

Bence ses için tek tek kontrol et.

Bence ses için tek tek kontrol et.

Benim için şu anda önemli olan sesten çok sıcaklık konusu ama o konuda fark olur mu? Şu anda çünkü boşta 50-55-60 derece, AIDA stres testinde de şöyle sıcaklık geliyor:

Sağdaki anakartın yazılımı. CPU'yu mı CPU Package'ı mı kaide almalıyım derece konusunda emin olamadım. MSI Afterburner'da Package kısmını yansıtıyor gibi duruyor ama siz ne dersiniz? Sıcaklıklarda bir sıkıntı var gibi geliyor bana ama.

@20424 teknik bilginizin yardımı dokunabilir, yorumunuz var mıdır acaba duruma?

Son düzenleme:
Probelem bağlantı şekli mi, sıcaklıklar mı? Özetleyebilir misiniz?

@oreson

Son düzenleme:
Probelem bağlantı şekli mi, sıcaklıklar mı? Özetleyebilir misiniz?

@oreson

Problem aslında sıcaklıklar. Arctic soğutucu ile gelen 2 opsiyonlu kablo var belki bilginiz vardır. Yoksa da şu şekilde:

Ben All-in-one olanını tercih ettim ve CPU_FAN1 portuna bağladım lakin sıcaklıklar konusunda sorun var gibi. Aşağıya AIDA stres testi ve MSI Afterburner ve anakart yazılımının o anki sıcaklıkları olan bir anı paylaşıyorum.

Bir de ASUS'un Armoury Crate programında da bu fanlar gözüküyor ama pompa kısmında çalışıp çalışmadığına dair yazılımsal açıdan bir belirsizlik var. Armoury Crate'in "Otomatik Ayarlama" özelliğini kullanıp fanları yazılıma ayarlatmıştım. Fan eğrileri şu şekilde: (Chassis fan 2 ve 4 kasa fanları olması gerekiyor, en azından 4 eklediğim kasa fanlarını aktif ediyor)

AIO Pump kısmında eğri olsa da rpm gözükmüyor saçma bir şekilde. Pompaya çalışıyor mu diye kulağımı yaklaştırdığımda ise uğultu tarzında bi ses olarak mı tarif edebilirim bilmiyorum ama ses var gibi. Hortuma da dokunduğumda bir titreşim hissiyatı var. Ama armoury crate'de göstermemesi biraz garibime gidiyor. Acaba ayrı ayrı kabloları takıp öyle mi denemeliyim, sıcaklıklarda da sizce sorun var mı?

Oda sıcaklığı 30 derece vardır, kasa MAG PANO 100R PZ, 2 adet aşağıdan içeriye hava üfleyen ek fan var.

İndividual bağlatının amacı pompayı %100 çalıştırıp VRM ve radyatör fanlarını sessiz kullanabilmek.

Sizin bağlantınızda tek noktadan güç aldığı için ayrı ayrı devir göremezsiniz, sadece CPU fan görünür, normal bir durum.

İndividual bağlantı ile pompayı %100 yaparsanız boştaki sıcaklığınız düşer ama yük altındaki ısı değişmez, çünkü AiO kabloya CPU fandan yaptığınız ayarda 70 derecede her şey zaten %100 oluyor.

Isıya gelirsek yük altında 86 derece normal, özellikle oda sıcaklığı fazlaysa gayet iyi.

@oreson

Son düzenleme:

Hocam Cinebench testine de sokmuştum dün gece. Hava sıcaklığı 28-30 derece civarı gösteriyordu ama oda küçük ve biraz sıcak aslında. 95'i görünce bir şeylerin yanlış olduğunu düşünmeye başladım. Diğer kullanan kişilerde sanki daha serin sonuçlar gördüm. Hava da bir etken tabii fakat bir sorun olup olmadığı konusunda endişeliyim hala. Sizce gerçekten normal midir? Ya da 3'lü kabloyu takmamı önerir misiniz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…