Arduino Uno için transistör önerisi

Doge

Becerikli
Makaleler
1
Arduino Uno klonun PWM çıkışına RGB LED bağlayıp parlaklığı artırınca fazla akımdan dolayı Uno aşırı ısınıyor.

Eğer çözümü transistör ile akımı yükseltmek ise, hangi transistörü kullanmalıyım?

Son düzenleme:
Öğrenmek için soruyorum; BC, BD, TIP ve 2N transistörler arasından 2N önermenizin sebebi nedir? Diğer serilerden alsam olur muydu?

Son düzenleme:
Radyatöre daha iyi sabitleyebilmek için, yüzey alanı daha geniş olması sebebiyle TIP serisini tercih edeceğim o halde.

2N2222 transistörü kullanabilirsin Robotistan'da falan vardır.
Sınırlarını aşmazsan her transistör uzun ömürlüdür çok fark etmez alternatif olarak BC338'de kullanılabilir.
Transistörle akımı yükseltebilir miyim gerçekten? İnternete baktıkça farklı farklı bilgiler (anahtarlama vs.) görüyorum. Pek anlamadım bu işi.

Konudaki gibi bir transistör kullanarak Uno'un PWM çıkışındaki 40 mA akımı, 100 mA değere yükseltebilecek miyim mesela?

Örneğin; 2A ile çalışan cihazı beslemek için transistör kullanarak 12V/1A adaptörün amperini 2A'e çıkarabilir miyim?

Son düzenleme:
Radyatöre daha iyi sabitleyebilmek için, yüzey alanı daha geniş olması sebebiyle TIP serisini tercih edeceğim o halde.

Transistörle akımı yükseltebilir miyim gerçekten? İnternete baktıkça farklı farklı bilgiler (anahtarlama vs.) Görüyorum. Pek anlamadım bu işi.

Konudaki gibi bir transistör kullanarak Uno'un PWM çıkışındaki 40 mA akımı, 100 mA değere yükseltebilecek miyim mesela?

Örneğin; 2A ile çalışan cihazı beslemek için transistör kullanarak 12V/1A adaptörün amperini 2A'e çıkarabilir miyim?

Transistörü elektrikle açılıp kapanan bir anahtar gibi düşün. Devreni kurarsın anahtar yerine transistör koyarsın orta bacağına akım verdiğinde transistör de akımı geçirir. Yani daha az akımla daha yüksek akımları kontrol etmeni sağlar. Bu siteyi okuman aklındaki soruları açıklığa kavuşturur diye umuyorum.
Transistör Nedir? Ne İşe Yarar? Transistör Çeşitleri

Transistörü elektrikle açılıp kapanan bir anahtar gibi düşün. Devreni kurarsın anahtar yerine transistör koyarsın orta bacağına akım verdiğinde transistör de akımı geçirir. Yani daha az akımla daha yüksek akımları kontrol etmeni sağlar. Bu siteyi okuman aklındaki soruları açıklığa kavuşturur diye umuyorum.
Transistör Nedir? Ne İşe Yarar? Transistör Çeşitleri
O siteyi de okudum, maalesef yer etmedi.
  • Şimdi benim düşündüğüm şuydu: Transistörün 3 bacağından ikisine Arduino'dan gelen (+) ve (-) hattını bağlayıp 3. çıkış bacağına ise LED'i bağlamaktı. Anladığım kadarıyla bu yöntem ile akımı yükseltmek mümkün değil.
  • Asıl doğrusunu düşündüğüm: Transistörün 1. bacağına Arduino'nun PWM bağlantısını, 2. bacağına harici 12V/2A adaptörün (+) bağlantısını yapmak ve transistörün 3. çıkış bacağını LED'e bağlamak. Bu sayede transistör akımı yükseltmiş oluyor.
Eğer transistör, konuda bahsettiğim gibi akımı yükseltmeyecek ise ve dediğiniz gibi sadece anahtarlamaya yarıyorsa neden ürün önerisi yapıldı ki?

Transistör sayesindr akım direkt olarak Arduino üzerinden geçmez ve Uno'nun ısınmasını önleyebilir evet transistör akımı yükseltmez ama kartın ısınmasını önleyebilir.

Akımı yükselteceğini söylemedim zaten.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt