Arduino ve LCD ekran ile yazı yazılmıyor

Öncelikle Arduino Uno ile LCD ekrana yazı yazmak istiyorum. LCD ekranın modeli 1602A. Direk VSS, VDD, V0, RS, RW, D4, D5, D6, D7, A ve K kısımlarını Arduino'ya bağladım. Breadboardun eski artı hattına eksi için GND'yi çektim direk toplu olarak ikisini de oradan alıyorum, artı içinde 5V bağladım. Arduino üzerinden rastgele bir test kodu yüklüyorum mesela şöyle:

Kod:
include <LiquidCrystal.h>

LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);
void setup() {
 lcd.begin(16, 2);
 lcd.clear();
 lcd.print("Test");
}
void loop() {

}

Yükleyince bir şey olmuyor ekranda görüntü var ama kare kare bir şey yazmıyor yani. Biraz karışık anlattım kusura bakmayın bu sorunu nasıl çözebilirim 1 saattir uğraşıyorum.

Not: Cevap yazdıysanız ve 15 dakikadır mesaj atmamışsam bilin ki uyumuşumdur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle Arduino Uno ile LCD ekrana yazı yazmak istiyorum. LCD ekranın modeli 1602A. Direk VSS, VDD, V0, RS, RW, D4, D5, D6, D7, A ve K kısımlarını Arduino'ya bağladım. Breadboardun eski artı hattına eksi için GND'yi çektim direk toplu olarak ikisini de oradan alıyorum, artı içinde 5V bağladım. Arduino üzerinden rastgele bir test kodu yüklüyorum mesela şöyle:

Kod:
include <LiquidCrystal.h>

LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);
void setup() {
 lcd.begin(16, 2);
 lcd.clear();
 lcd.print("Test");
}
void loop() {

}

Yükleyince bir şey olmuyor ekranda görüntü var ama kare kare bir şey yazmıyor yani. Biraz karışık anlattım kusura bakmayın bu sorunu nasıl çözebilirim 1 saattir uğraşıyorum.

Not: Cevap yazdıysanız ve 15 dakikadır mesaj atmamışsam bilin ki uyumuşumdur.

Hangi LCD ekranı kullanıyorsunuz.

Yanlışım yoksa 10K potansiyometre kullanman lazım. V0 PIN'i kontrast PIN'i yani görünürlüğü arttırıp azaltırsın bu işlemi de potansiyometre ile yapabilirsin.

Hangi LCD ekranı kullanıyorsunuz.
Kodu kod içinde yazmayı bilmediğim için ceza yemiştim şimdi yazabiliyorum. Modeli 1602A.

Yanlışım yoksa 10K potansiyometre kullanman lazım. V0 PIN'i kontrast PIN'i yani görünürlüğü arttırıp azaltırsın bu işlemide potansiyometre ile yapabilirsin.
Kodu kod içinde yazmayı bilmediğim için ceza yemiştim şimdi yazabiliyorum. Akşam en baştan yapacağım potansiyometre ile yaparım bu sefer.

Yanlışım yoksa 10K potansiyometre kullanman lazım. V0 PIN'i kontrast PIN'i yani görünürlüğü arttırıp azaltırsın bu işlemide potansiyometre ile yapabilirsin.
Potansiyometre ile yaptım değişen bir şey yok, yani potansiyometre düzgün çalışıyor ama benim sorunum kodu yükleyince kareler kalması yazının çıkmaması.

Devrenin net bir resmini atar mısın?
Biraz karışık görmeniz biraz zor olabilir.

Başka bir açıdan.

Bence Arduino ile LCD ekranın arasında bağlantı sorunu var ama neden kaynaklanıyor çözemedim.

Bundan tam anlaşılır.

20250422_212007.webp

20250422_212340.webp

devre.webp

Geri
Yukarı Alt