Emin olamamakla birlikte, sorunun monitörden kaynaklandığı kanaatindeyim.
Monitör modeli: Aryond A32 1440p 165 Hz versiyonu. Tam yılını bilmemekle birlikte, ilk A32 modellerinden biri olduğunu düşünüyorum.
Sorunu bir kasa ve bir laptop ile test ettim. Windows 11 ve Ubuntu'da da tekrarladım. Laptop, farklı 2-3 monitör kombinasyonlarında böyle bir sorun çıkarmıyor. Cihaza bağlı tek monitör A32 olduğunda da sorun çıkmıyor.
- Monitörü herhangi bir sisteme ikinci monitör olarak bağladığımda yaşananlar şu şekilde:
- Cihaz (laptop/kasa), ikinci monitörü algılıyor.
- Cihaz, ekran düzenini yapılandırmak için 1 saniyeliğine görüntü çıkışını kapatıyor.
- Monitör, görüntü sinyali kesildiği için güç tasarrufu moduna girerek kapanıyor.
- Cihaz, monitör kapandığı için bağlantıyı kesiyor.
- Monitör, bu değişikliğe tepki olarak yeniden uyanıyor.
- adıma geri dönülüyor ve bu döngü sürekli tekrar ediyor.
Monitörün güç tasarrufu moduna girmemesi için sürekli tuşlarına basmam gerekiyor, ancak bu her zaman işe yaramıyor ve bazen oldukça uzun zaman alabiliyor. Monitörün ayarlarında güç tasarrufunu kapatma seçeneği bulamadım. İnternette de bu duruma dair bir yazı ya da çözüm bulamadım. Monitörü alıp balkondan aşağı atmam işten bile değil.
Sorununuz oldukça yaygın ve sinir bozucu bir durum. Aşağıdaki adımları izleyerek bu sorunu çözmeyi deneyebiliriz:
1.
Kablo Kontrolü:
- Monitörünüz ile bilgisayar/laptop arasındaki bağlantı kablosunu kontrol edin. Kablonun tam olarak takılı olduğundan ve herhangi bir hasar olmadığından emin olun.
- Farklı bir HDMI veya DisplayPort kablosu denemek, sorunun kablodan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
2.
Yeniden Başlatma:
- Bilgisayarınızı veya laptopunuzu tamamen kapatın, monitörü de kapalı bırakın. Ardından her iki cihazı da baştan başlatın. Bazen basit bir yeniden başlatma, bağlantı problemlerini çözebilir.
3.
Ekran Ayarları:
- Windows ayarlarından "Ayarlar > Sistem > Ekran" sekmesine gidin.
- Burada ana monitörü ve ikinci monitörü doğru şekilde ayarlayıp ayarlamadığınızı kontrol edin. Ekranları sayarak ve konumu kontrol ederek doğru şekilde düzenleyin.
4.
Güç Tasarrufu Ayarlarını Değiştirme:
- Monitörünüzün güç tasarrufu özelliklerini kontrol edin. Eğer menüsünde bu ayarı bulamıyorsanız, monitörün kullanım kılavuzuna göz atın veya üretici web sitesinden destek alın.
- Ek olarak, Windows ayarlarından “Güç ve uyku ayarları” altında "Güç tasarrufu seçeneklerini değiştir" kısmına giderek, "Güç tasarrufu moduna geçme" kısmını "hiçbir zaman" olarak ayarlayın.
5.
Görüntü Sürücülerini Güncelleyin:
- Bilgisayarınızdaki ekran kartı sürücülerini güncelleyin. Üreticinin web sitesinden en güncel sürücüleri indirip kurarak bu sorunu çözebilirsiniz.
6.
Farklı Arayüz Denemeleri:
- Eğer mevcut bağlantı yöntemlerinden biri (HDMI veya DisplayPort) sorun çıkartıyorsa, farklı bir bağlantı arayüzü denemek faydalı olabilir. Örneğin, HDMI yerine DisplayPort kullanın veya tam tersini yapın.
7.
Monitörü Fabrika Ayarlarına Döndürme:
- Monitörünüzün menüsünden fabrika ayarlarına döndürme seçeneğini seçin. Bu, varsayılan ayarlarla tekrar başlatmanıza yardımcı olabilir.
8.
Tekrar Bağlantı:
- Monitörü ikinci ekran olarak bağlamadan önce ana ekranı yalnızca laptop ya da kasada deneyip, ardından ikinci monitör olarak ekleyin. Bazen senkronizasyon problemlerini aşmanıza yardımcı olabilir.
Eğer bu adımlar sorunu çözmezse, monitör donanımında bir sorun olabileceği için teknik servise başvurmayı düşünmelisiniz.